ACTIE: Bestel een Monsterbox (500 zilveren munten) en ontvang GRATIS 1 gram goud!

Analyse

Filter

Filter

Categorieën
Categorieën
113 artikelen gevonden
Analyse

7 Goede Redenen om Goud te Bezitten

Elke investeerder heeft zijn eigen redenen om specifieke investeringen te kiezen. Goud kopen kan beleggers een bescherming bieden tegen inflatie en economische onzekerheid. Het kan ook een beleggingsportefeuille diversifiëren, waardoor het algehele risico wordt verminderd vanwege de potentieel lage correlatie met andere activaklassen. Bovendien behoudt goud zijn intrinsieke waarde in de loop van de tijd, waardoor het vermogen in verschillende economische omstandigheden behouden blijft, aangezien het in diverse industrieën wordt gebruikt.

Hieronder staan zeven praktische redenen om het bezit van fysiek goud te overwegen.

Een Geschiedenis van Waardebehoud

In tegenstelling tot fiat geld of andere activa, heeft goud zijn waarde door de eeuwen heen behouden. Mensen zien goud als een manier om hun rijkdom van de ene generatie op de andere door te geven en te behouden. Sinds de oudheid waarderen mensen de unieke eigenschappen van het edelmetaal. Goud wordt wereldwijd gerespecteerd om zijn waarde en rijke geschiedenis, die door diverse culturen duizenden jaren lang is erkend. Munten met goud verschenen rond 550 v.Chr., tijdens de heerschappij van koning Croesus van Lydië.

Door de eeuwen heen zijn mensen goud blijven bezitten om diverse redenen. Samenlevingen en economieën hebben altijd waarde gehecht aan goud, waardoor de waarde ervan behouden is gebleven. Het is het metaal waar we op terugvallen als andere vormen van valuta niet werken, wat betekent dat het altijd enige waarde heeft als vermogensverzekering in moeilijke tijden. Het heeft ook praktische toepassingen in technologie, tandheelkunde en diverse andere industrieën.

Redenen om Goud te Bezitten

Laten we enkele van de belangrijkste redenen om goud te bezitten bekijken. Deze lijst is willekeurig en weerspiegelt niet noodzakelijk het belang van de reden.

  1. Zwakheid van de Amerikaanse Dollar
    Hoewel de Amerikaanse dollar een van ’s werelds belangrijkste reservevaluta’s is, leidt een waardedaling van de dollar ten opzichte van andere valuta’s — zoals gebeurde van 1998 tot 2008 — vaak ertoe dat mensen de veiligheid van goud opzoeken, wat de goudprijzen ten goede komt. De goudprijs verdrievoudigde bijna tussen 1998 tot 2008, toen deze de mijlpaal van $1.000 per ounce in het begin van 2008 bereikte. Ook nu met de opkomst van de BRICS landen en de samenwerking tussen dit nieuwe economische blok staat de Amerikaanse dollar immens onder druk. Veranderingen in de Amerikaanse dollar kunnen om verschillende redenen plaatsvinden over diverse tijdsperioden; naarmate de waarde schommelt, kan ook de vraag naar goud veranderen.
  2. Inflatiebescherming
    Goud kan een bescherming tegen inflatie zijn omdat de prijs ervan de neiging heeft te stijgen wanneer de kosten van levensonderhoud toenemen. Beleggers kunnen periodiek zien dat de goudprijzen stijgen tijdens jaren van hoge inflatie. Dit komt omdat wanneer fiatgeld zijn koopkracht verliest door inflatie, goud in die valuta-eenheden geprijsd wordt en dus de neiging heeft om samen met alles te stijgen. Bovendien wordt goud gezien als een goede waardeopslag, dus mensen kunnen aangemoedigd worden goud te kopen wanneer ze geloven dat hun lokale valuta waarde verliest.
  3. Bescherming tegen Deflatie
    Deflatie wordt gedefinieerd als een periode waarin prijzen dalen, de bedrijfsactiviteit vertraagt en de economie wordt belast door overmatige schulden. Dit is wereldwijd niet meer gezien sinds de Grote Depressie van de jaren 1930 (hoewel er na de financiële crisis van 2008 in sommige delen van de wereld een kleine mate van deflatie optrad). Tijdens de Depressie steeg de relatieve koopkracht van goud enorm, terwijl andere prijzen sterk daalden. Dit komt omdat mensen ervoor kozen contant geld te hamsteren, en de veiligste plaats om contant geld op dat moment te bewaren was in gouden baren, gouden munten en gouden sieraden.
  4. Geopolitieke Onzekerheid
    Goud behoudt zijn waarde niet alleen in tijden van financiële onzekerheid, maar ook in tijden van geopolitieke onzekerheid. Het wordt vaak de “crisisgrondstof” genoemd omdat mensen naar de relatieve veiligheid ervan vluchten wanneer de spanningen in de wereld toenemen. In dergelijke tijden presteert goud vaak beter dan andere investeringen. De prijs stijgt vaak het meest wanneer het vertrouwen in regeringen laag is. Momenteel zijn er diverse ‘brandhaarden’ aanwezig die zorgen voor een zeer gespannen geopolitiek veld waaronder de oorlog in Oekraïne, de situatie in het Midden-Oosten en het Taiwan vraagstuk in Azië.
  5. Aanbodbeperkingen
    Veel van het aanbod van goud op de markt sinds de jaren 1990 is afkomstig van de verkoop van goudstaven/goudbaren uit kluizen van diverse centrale banken. Deze verkoop door centrale banken vertraagde sterk in 2008. Tegelijkertijd daalde de productie van nieuw gewonnen goud uit mijnen sinds 2000. Volgens BullionVault daalde de jaarlijkse goudproductie tot 2.444 metrische ton in 2007 van 2.573 metrische ton in 2000. Sindsdien heeft de goudproductie een decennium van groei doorgemaakt, met een piek van 3.300 metrische ton in 2018 en 2019 voordat het opnieuw piekte tot 3.644 metrische ton in 2023.
  6. Toenemende Vraag
    In voorgaande jaren heeft de toegenomen welvaart van opkomende markteconomieën de vraag naar goud verhoogd. In veel van deze landen is goud een integraal onderdeel van de cultuur. In China, waar goudstaven een traditionele vorm van sparen zijn, is de vraag naar goud enorm gestegen. India is de op een na grootste goudconsument ter wereld; het heeft daar vele toepassingen, waaronder sieraden. Als zodanig is het Indiase bruiloftseizoen (Diwali) in oktober traditioneel de tijd van het jaar die de hoogste wereldwijde vraag naar goud stimuleert. De vraag naar goud is ook toegenomen onder beleggers. Velen beginnen grondstoffen, met name goud, te zien als een beleggingscategorie waarin fondsen moeten worden toegewezen.
  7. Portefeuille Diversificatie
    De sleutel tot diversificatie is het vinden van investeringen die niet nauw met elkaar gecorreleerd zijn. Goud heeft historisch gezien een negatieve correlatie met aandelen en andere financiële instrumenten. Recente geschiedenis bevestigt dit:
    • De late jaren 1970 waren geweldig voor goud maar verschrikkelijk voor aandelen.
    • De jaren 1970 en 1980 waren geweldig voor goud maar verschrikkelijk voor aandelen.
    • De late jaren 1990 en midden jaren 2000 waren uitstekend voor aandelen maar slecht voor goud.

Hoe Investeren in Goud

Een van de veiligste en handigste manieren om in goud te investeren is door goudstaven en munten te kopen. Deze methode wordt geprefereerd door degenen die de voorkeur geven aan tastbare activa boven iets elektronisch zoals een ETF-aandeel. Fysiek goud kan worden gekocht in de vorm van staven of munten, hoewel je rekening moet houden met kosten en overwegingen voor het opslaan van dergelijke goederen. Wij leveren diverse gouden baren en munten aan die al beschikbaar zijn vanaf 1 gram. Het gros van alle gouden munten en baren die wij leveren bevatten .9999 (24 karaats) fijn goud en worden geslagen door diverse erkende munthuizen verspreid over de hele wereld.

Waarom Zou Ik Investeren in Goud?

Er zijn veel redenen om te overwegen goud aan je beleggingsportefeuille toe te voegen. Het edelmetaal heeft een geschiedenis van het behouden van zijn waarde, waardoor goud een nuttige bescherming tegen inflatie is. Goudprijzen hebben de neiging te stijgen wanneer de Amerikaanse dollar ondermaats presteert of tijdens tijden van economische en politieke onzekerheid. Ten slotte kan goud een belangrijk niveau van diversificatie aan je portefeuille bieden, aangezien goudprijzen historisch gezien een negatieve correlatie met andere activaklassen hebben laten zien.

Wat Bepaalt de Prijs van Goud?

Goudprijzen kunnen op korte termijn volatiel zijn, maar het metaal heeft zijn waarde op de lange termijn behouden. Over het algemeen hangen bewegingen in de goudprijs af van vraag, aanbod en beleggersgedrag. Omdat het metaal vaak wordt gebruikt als bescherming tegen inflatie, kunnen het tempo van inflatie en de marktverwachtingen voor toekomstige inflatieniveaus invloed hebben op de goudprijzen. Bovendien kunnen verslechterende economische omstandigheden de goudprijzen versterken omdat het metaal wordt gezien als een relatief veilige investering in moeilijke tijden.

Wat is het Verschil Tussen 24k, 22k en 18k Goud?

Het verschil zit in het goudgehalte: 24k is puur goud, 22k bevat 91,67% goud en 18k bevat 75% goud, met de rest zijnde andere metalen.

Waarom is Goud Waardevol?

Goud is waardevol vanwege zijn zeldzaamheid, duurzaamheid en historische betekenis als ruilmiddel en waardeopslag. Het behoudt zijn waarde tijdens economische turbulentie, en beleggers waarderen het potentieel als veilige haven. Het wordt ook gebruikt in sieraden en elektronica, dus er zijn enkele praktische toepassingen van goud.

Conclusie

Goud zou een belangrijk onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille moeten zijn omdat de prijs ervan stijgt als reactie op gebeurtenissen die de waarde van papieren investeringen, zoals aandelen en obligaties, doen dalen. Hoewel de goudprijs op korte termijn volatiel kan zijn, heeft het altijd zijn waarde op de lange termijn behouden. Door de jaren heen heeft goud gediend als bescherming tegen inflatie en de erosie van grote valuta’s, en is het dus een investering die het overwegen waard is.

Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg een financieel adviseur voordat u investeringsbeslissingen neemt.

AnalyseArtikelen

De Amerikaanse verkiezingen & de 2e coronagolf

Terwijl de goudprijs in de afgelopen weken zijn consolidatie afrondt, slaat de sector alarm. In de afgelopen maanden is de vraag naar het edelmetaal ontzettend gestegen, terwijl het aanbod achter blijft.

Het fenomeen Peak Gold is vaker belicht hier door onze analisten. Daarnaast zagen we tijdens de eerste corona-golf in maart acute leveringsproblemen ontstaan. Raffinaderijen gingen op slot, de beurshandel werd meerdere malen stilgelegd, en de premies schoten omhoog.

Na jaren van desinvesteren en het hoofd boven water houden voor mijnbouwbedrijven is gebleken dat de sector duidelijk niet is opgewassen tegen een nieuwe grote vraag vanuit de markt. De goudreserves en het aantal ton goud dat gewonnen wordt slinkt al jaren en er wordt steeds minder nieuw goud gedolven.

Deze ontwikkeling, gepaard met 2 belangrijke ontwikkelingen, kan de komende tijd voor de nodige problemen gaan zorgen. Het eerste probleem is de tweede coronagolf dat momenteel de wereld in een nieuwe houdgreep heeft. Diverse landen hebben nieuwe maatregelen aangekondigd die in sommige gevallen veel verder gaan dan de maatregelen die genomen zijn tijdens de eerste golf.

Deze maatregelen zullen ongetwijfeld hun effect hebben op de prijs en beschikbaarheid van fysiek goud, aangezien elke link in de Supply Chain door deze nieuwe maatregelen direct wordt geraakt zoals hieronder is afgebeeld:

 

 

De tweede belangrijke ontwikkeling is de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vandaag en de eventuele nasleep hiervan. Wordt het Trump, of toch Biden? Óf een verhaal zonder duidelijke winnaar waardoor de chaos alleen maar groter zal worden.

Deze 3 mogelijke scenario’s spreken allemaal in het voordeel van goud. Zo heeft Goldman Sachs aan haar cliënten laten weten dat een eventuele overwinning van Biden positief is voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Volgens de zakenbank zal de dollar namelijk gaan dalen en zullen de goud- en zilverprijzen stijgen. Goldman Sachs adviseert vooral om naar zilver te kijken aangezien dit edelmetaal volgens de bank een groter rendement kan opleveren dan goud.

Naast het Biden-scenario kan een overwinning van Trump ook positief uitpakken voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Er zal ongetwijfeld de nodige onrust ontstaan mocht Trump herkozen worden. De huidige protesten van BLM & Antifa-achtige groeperingen zullen toenemen. 

De veiligheidsdiensten staan volgens diverse berichten paraat om hier adequaat op te reageren. Deze onrust, gepaard met een tweede corona-golf in de Verenigde Staten én een nieuwe stimuleringsronde, zullen de vraag naar edelmetalen alleen maar verder doen toenemen.

De prijzen van zowel goud als zilver noteren sinds het dieptepunt op 23 september enkele procenten hoger en lijken hiermee een consolidatie af te ronden. Dit op een moment dat de wereld op politiek en economisch gebied in brand staat. 

AnalyseArtikelen

ECB overweegt een ‘bad bank’ voor alle slechte leningen

De ECB overweegt volgens persbureau Reuters om een nieuwe ‘bad bank’ op te tuigen om daar alle slechte Europese leningen in onder te brengen.

Met de aanhoudend historisch lage rentestanden en de effecten van de coronacrisis op de economie is de vraag wat voor beleidsopties er nog zijn voor centrale banken. De tools die centrale banken kunnen en willen inzetten worden steeds rigozeur. 

Slechte leningen verkopen

Europese banken zouden volgens het voorstel honderden miljarden euro’s aan slechte leningen kunnen verkopen aan deze bad bank. Hiermee kunnen de banken hun balansen opschonen, om zo minder kredietrisico te lopen.

Het aandeel van slechte leningen op Europese bankbalansen is in de afgelopen maanden bijzonder hard gestegen. Eind 2019 bedroeg de totale som van slechte leningen ondergebracht bij Europese banken nog € 500 miljard. De verwachting is dat dit bedrag door de coronacrisis zal oplopen tot meer dan €1.000.

Grootste economische crisis sinds WOII

De vooruitzichten en prognoses over de gevolgen van de corona-pandemie zijn nogal somber. Zo voorspellen zowel de DNB, de OESO, de Wereldbank en het IMF de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd hebben zowel consumenten als bedrijven door de lage rente in de afgelopen jaren veel geld geleend. Wanneer deze groepen in de problemen komen kan het aantal wanbetalingen stijgen met een groot sneeuwbaleffect voor Europese banken.

Het plan van één Europese ‘bad bank’ is vaker ter sprake gekomen. Nu verschillende landen en sectoren hard worden geraakt lijkt de urgentie vanuit Brussel om dit plan serieus te overwegen groter dan ooit.

De verwachte toename van zowel de werkloosheid als faillissementen zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het kredietrisico bij banken zal oplopen. De vrees dat banken daardoor minder kredieten zullen uitkeren zorgt voor een neerwaartse spiraal van de economie. Vanuit diverse kredietverstrekkers en klanten ontvangen wij berichten dat er momenteel al een nieuw acceptatiebeleid is doorgevoerd waarbij klanten die werkzaam zijn in sectoren die hard zullen zijn geraakt door de coronacrisis direct worden geweigerd voor een nieuw krediet.

Het probleem van slechte leningen is op dit moment vooral een probleem in Zuid-Europese landen. In het verleden hebben we hier uitvoerig bij stilgestaan bij voornamelijk de situatie in Italië. Tevens een van de hardst getroffen gebieden in Europa.

De belangrijkste vraag die beantwoord zal moeten worden is wie eventueel zal moeten opdraaien voor de verliezen die gekoppeld zijn aan de slechte leningen. Zijn dit centrale banken van de landen waar de leningen uit afkomstig zijn, is dit de Europese centrale bank, de overheden, of wellicht toch de burgers?

AnalyseArtikelen

Palladiumprijs explodeert: +30 procent in 23 dagen

Record na record sneuvelt: de opmars van palladium lijkt geen grenzen te kennen. Het edelmetaal steeg in 2019 al met 54 procent, maar daar kwam sinds begin van dit jaar alweer ruim 30 procent bij.

Afgelopen week vrijdag steeg de prijs van palladium in één handelsdag met $150 per troy ounce. Maandag zette het edelmetaal deze opmars voort door met 3 procent te stijgen. De prijs van palladium is in vergelijking met een jaar geleden al 80 procent gestegen. Sinds 2016 is de prijs van het witte edelmetaal zelfs met ruim 400 procent gestegen.

Waarom stijgt palladium zo hard?

Palladium beschikt over specifieke eigenschappen waardoor het edelmetaal in staat is om giftige gassen om te zetten in waterdamp. Bijna 90 procent van al het palladium wordt gebruikt om uitlaatgassen van voertuigen te verminderen. Platina, heeft vergelijkbare eigenschappen, maar is minder effectief dan palladium en wordt voornamelijk gebruikt voor diesel-aangedreven motoren.

Nu steeds meer landen hun emissieregels verder aanscherpen neemt de vraag naar palladium steeds meer toe. Alleen al in China vereisen nieuwe emissienormen nu 30% meer palladium per voertuig, volgens een rapport van Reuters.

Terwijl de vraag explodeert staat het aanbod van het edelmetaal flink onder druk. Zuid-Afrika, samen met Rusland de belangrijkste producent van palladium gaat gebukt onder een dreiging van stakingen en sinds december heeft het land te maken veelvuldige stroomuitvallen. In december ging meerdere malen per dag in heel het land voor kortere tijd de stroom uit. De stroomtekorten zijn in het land nu zo kritiek, dat een groot aantal bedrijven die naar goud, diamanten en platina en palladium graven, gedwongen zijn hun operaties stil te leggen.

Vraag & Aanbod

De vraag overtreft het aanbod al bijna een decennium lang en de laatste mijn-productiecijfers uit Zuid-Afrika hebben de markt doen schrikken. De productie van metalen uit de platinagroep (inclusief palladium) daalde in november 2019 met bijna 14 procent. Het wordt voor mijnbouwbedrijven steeds moeilijker en duurder om platina en palladium te ontginnen in Zuid-Afrika.

Andere factoren

Andere factoren die de palladiumprijs bepalen, zijn dat er geen echt alternatief voor is – platina is goedkoper, maar het komt momenteel niet overeen met de prestaties van palladium in auto’s aangedreven door benzine. Ook wordt er nieuwe lithiumbatterijtechnologie ontwikkeld die palladium vereist.

Hoe investeer ik in palladium?

Een manier om in palladium te investeren is door fysieke palladium munten te kopen. Door de enorme opmars van de palladiumprijs is de levertijd van deze munten bij alle leveranciers flink toegenomen. Desondanks is het nog steeds mogelijk om fysiek palladium te bezitten in de vorm van een van ’s werelds meest bekende munten ter wereld: de Canadian Maple Leaf.

AnalyseArtikelen
house money capitalism fortune 12619

Wat is het beste moment om goud te kopen?

Een van de vragen die wij het meest krijgen van klanten is of het nu het juiste moment is om goud te kopen of niet. Tegelijkertijd is dit ook een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Nu het jaar bijna afgelopen is zijn wij gaan kijken naar de relatie tussen het aankoopmoment en het daarbij behorende rendement voor goud. Hieronder onze bevindingen.

De goudprijs is dit jaar gestegen in 9 van de 9 meeste gebruikte valuta’s ter wereld. Wanneer we kijken naar de data over de afgelopen jaren dan vallen een tweetal dingen op. De goudprijs presteert met name in het laatste kwartaal van elk jaar slecht ten opzichte van de andere kwartalen. Tegelijkertijd is het eerste kwartaal van elk jaar een ‘gouden’ kwartaal met flinke rendementen.

December

In de laatste 16 van de 17 jaar is de goudprijs in januari flink gestegen. Zo blijkt uit de data die wij hebben onderzocht dat de goudprijs gemiddeld gezien met 4,2 procent steeg in elke eerste maand van het jaar. December was daarentegen de slechtste maand van elk jaar. Gemiddeld genomen daalde de goudprijs in de maand december met -1,1 procent elk jaar. De maand maart doet het nipt beter met een rendement van -1,09 procent.

Wat zeggen deze cijfers?

De cijfers geven een goed beeld over het juiste moment voor het kopen van goud. Je profiteert van de sterke eerste maand januari indien je besluit om goud te kopen in december.

Elk jaar begint over het algemeen sterk voor goud. Dit heeft onder andere te maken met enkele belangrijke gebeurtenissen in de goudmarkt. Zo vindt het Chinese nieuwjaar plaats waarin traditioneel gezien een recordbedrag aan goud wordt gekocht door Chinezen. Vaak is dit een katalysator voor de goudprijs.

Op dit moment zijn alle ogen gericht op de onderhandelingen tussen de VS en China over een ‘staakt het vuren’ in de handelsoorlog. President Trump liet afgelopen week doorschemeren dat hij van plan is om China op 15 december nieuwe importheffingen op te leggen indien de onderhandelingen niet vlotten. Ook stelde de Amerikaanse president dat de VS misschien wacht tot na november 2020 voor een handelsdeal met China. Een dergelijke stap zou desastreus zijn voor de mondiale economie.

Daarnaast spelen er op het wereldtoneel diverse andere ontwikkelingen die schreeuwen om diversificatie van de beleggingsportefeuille. Beleggers hebben namelijk aandelen, obligaties, cryptomunten en vastgoed in hun portefeuilles zitten. Deze bewegen (vaak) in dezelfde richting. Goud toevoegen aan een portefeuille zorgt er voor dat ‘when all else fails’, je portefeuille bestand is tegen een flinke correctie.

AnalyseArtikelen
photo 1521041601476 47a88cecb403

Tweetal extra oorlogsschepen richting Perzische Golf

In de meest recente provocatie van Iran, stuurt de Verenigde Staten nog twee extra oorlogsschepen richting de Perzische Golf. De USS McFaul en de USS Gonzalez voegen zich bij de USS Abraham Lincoln in de Golf van Oman. Naast de oorlogsschepen zijn ook een viertal B-52 bommenwerpers aanwezig in de regio, en staat de USS Kearsarge, een ander oorlogsschip, voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten.

De stap komt nadat vanuit de Verenigde Staten waarschuwingen blijven komen over een ‘verhoogde dreiging’ vanuit Iran. Deze dreiging heeft er inmiddels voor gezorgd dat verschillende landen hun personeel vanuit Irak hebben teruggehaald, waaronder de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Spanje.

Engeland niet overtuigd van dreiging

Opmerkelijk is de houding van een generaal uit het Verenigd Koninkrijk over de situatie rondom Iran. Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag in het Pentagon, werd een commandant van de Britse strijdkrachten die verantwoordelijk is voor de anti-ISIS coalitietroepen in de regio gevraagd naar de verhoogde dreiging van Iran. Zijn reactie is tegelijkertijd opmerkelijk en pijnlijk voor de Verenigde Staten:

Hiermee zet de commandant openlijk vraagtekens bij de recente opbouw van militair geschut rondom de Perzische Golf. Ondertussen meldt de Britse The Times dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk flinke onderlinge ruzie hebben gekregen naar aanleiding van de uitlatingen van de commandant.

Vanuit de Verenigde Staten volgde niet veel later een reactie waarbij gesteld wordt dat er wel degelijk sprake is van een actuele dreiging vanuit Iran en waarmee de beweringen van de commandant werden tegengesproken.

“Recent comments from OIR’s [Operation Inherent Resolve] deputy commander run counter to the identified credible threats available to intelligence from US and allies regarding Iranian-backed forces in the region,”

CENTCOM

Niet veel later zag het Britse ministerie van Defensie zich genoodzaakt om weer in het gareel te lopen met de Amerikanen door de uitspraken van de eigen commandant te weerspreken en deze zo te spinnen dat de uitspraken alsnog op een verhoogde dreiging vanuit Iran wijzen.

Israël

Dezelfde Times meldt dat de dreiging die voor de recente militaire opbouw in de regio heeft gezorgd, afkomstig is van informatie verkregen vanuit Israel. Vanuit de Mossad, de Israëlische geheime dienst, zijn er satellietfoto’s naar de Verenigde Staten gestuurd waarop te zien is dat Iran raketten heeft geplaatst in de buurt waar Amerikaanse troepen zijn gestationeerd.

“The intelligence that caused the White House to escalate its warnings about a threat from Iran came from photographs of missiles on small boats in the Persian Gulf that were put on board by Iranian paramilitary forces.”

– New York Times

Amerikaanse bondgenoten hebben volgens de New York Times de foto’s verworpen als ‘sterk bewijs’ dat Iran van plan is om een aanval uit te voeren op Amerikaanse troepen. De bondgenoten van de Verenigde Staten in de regio zien dit volgens hetzelfde bericht als louter een ‘gebruikelijke defensieve houding’ vanuit Iran.

Desondanks gaat de Verenigde Staten door met de opbouw van militaire krachten in de regio. Wellicht krijgt John Bolton dus alsnog zijn zin.

AnalyseArtikelen
goud

Goudprijs krijgt impuls van handelsoorlog

Goud en goud-gerelateerde investeringen hebben zich gisteren gedragen als de safe haven die zij horen te zijn. De goudprijs schoot maandagmiddag omhoog nadat de handelsoorlog tussen de VS en China verder escaleerde terwijl aandelenmarkten wereldwijd verzwakten.

De oorzaak

De hernieuwde handelsoorlog tussen de VS en China zorgden afgelopen week al voor de nodige onrust op de aandelenmarkten. Goud en goud-gerelateerde beleggingen zagen echtere bescheiden winsten over diezelfde periode, wat suggereert dat beleggers nog aan het afwachten waren wat er daadwerkelijk zou gebeuren.

Toen China maandag bekend maakte dat het terug zou slaan met eigen invoerheffingen tegen Amerikaanse goederen, keerde de negatieve onzekerheid onder beleggers terug. Dit resulteerde in een opleving van de goudprijs die steeg tot $1.300 per troy ounce. In enkele minuten werd de goudprijs per kilo bijna 500 euro duurder: de beste dag voor goud in bijna 4 maanden tijd.

Vooruitzicht

Volgens het laatste rapport van Deutsche Bank staan beleggers klaar om meer goud aan hun posities toe te voegen. Desondanks staat het advies voor het kopen van goud momenteel op ‘neutraal’ bij de Duitse bank.

Naast de handelsoorlog tussen China en de VS, ontwikkelen zich er momenteel verschillende situaties die voor nóg meer angst en onzekerheid kunnen zorgen. Tegelijkertijd zijn dit allemaal ontwikkelingen die beleggers richting goud kunnen duwen. Zo wordt de kans op een militaire confrontatie tussen de VS en Iran steeds groter en is de Turkse crisis verre van afgewend.

$1.300

Op het moment van schrijven stabiliseert de goudprijs rond de koers van $1.300 per troy ounce. Onderzoeksbureau Orchid Research gelooft dat goud nog deze maand verder kan stijgen, voornamelijk omdat de inflatie in de Verenigde Staten een flinke klap kan krijgen tijdens de hernieuwde handelsoorlog.

Goud daalde in de afgelopen week onder de belangrijke psychologische grens van $1.300 per troy ounce. Tegelijkertijd hield goud stand en vond het steun rond de $1.275 per troy ounce. Een positief signaal, zo onderkent ook zakenbank UBS. Ook het feit dat de goudprijs niet verder daalde ondanks de opmars van aandelenmarkten en de Amerikaanse dollar, is volgens verschillende analisten een positief signaal.

Fed

Een mogelijke ingreep van de Fed mocht de handelsoorlog verder escaleren is daarnaast volgens analisten niet uit te sluiten. Mocht dit inderdaad gebeuren dan spreekt ook dit in het voordeel van het edelmetaal.

“Potentially down the road, if equities slow down, and if the global economy slows down enough, you might see the Fed cut rates, that’s what’s breathing life right now into that gold market”

Phil Striegle, RJO Futures

Mochten de aandelenmarkten verder onder druk komen te staan, dan zwicht de Fed wellicht tóch voor de oproep van Trump om de rente te verlagen.

AnalyseArtikelen
pexels photo 3785927

Wederopstanding van grondstofprijzen?

De prijsindex van grondstoffen, de CRB Commodity Index, is dit jaar met 10 procent gestegen. Maar in de afgelopen maand verslechterde het groeitempo. Sinds half maart tot en met nu is de CRB-index met slechts 1,4% toegenomen. Hoe zullen grondstoffen dit jaar verder presteren? ABN Amro heeft in haar meest recente rapport hierover het volgende te zeggen.

In het rapport van ABN Amro wordt gesteld dat de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten nog steeds een positief effect hebben op prijzen van grondstoffen. De stijgingen van de grondstofprijzen worden echter wel kleiner. Daarnaast is er een groot verschil tussen de stijging van de grondstofprijzen onderling.

Zo steeg de prijs van WTI-olie met 9 procent, terwijl de prijs van aardgas in dezelfde periode daalde met 8 procent. Daarnaast daalden de prijzen van goud en aluminium met 2 procent. De prijs van koper bleef nagenoeg stabiel.

Positieve cijfers China

De recente positieve macro-economische cijfers uit China zorgen voor een opleving in het sentiment rondom grondstoffen en grondstofprijzen. Vooral industriële grondstoffen profiteren van de recente opleving.

Voor de toekomst voorziet ABN Amro een stijging van de prijzen voor de meeste grondstoffen. Deze stijging wordt met name gerechtvaardigd door sterke fundamentals. Wel houdt de bank een slag om de arm door te stellen dat de hoge mate van economische onzekerheid de prijsstijgingen kan beperken.

grondstoffen

Edelmetalen: goud, zilver en platina omhoog

ABN Amro blijft zoals alle voorgaande prognoses over 2019, positief over goud. Er wordt nog steeds uitgegaan van een zwakkere Amerikaanse dollar, en een minder agressief beleid van centrale banken.

Dezelfde ontwikkelingen gelden volgens ABN Amro ook grotendeels voor de zilverprijs. Daarnaast wordt platina beschouwd als het goedkope en meest aantrekkelijke edelmetaal op dit moment.

grondstoffen

Voor goud voorziet ABN Amro een prijs van $1.400 per troy ounce in het vierde kwartaal van 2019. Voor zilver wordt uitgegaan van een prijs van $17 per troy ounce. Ook platina zal stijgen naar $950 dollar per troy ounce. Palladium zal dit jaar na een sterke opmars wat in moeten inleveren en zal volgens Georgette Boele het jaar afsluiten op een prijs van $1.200 per troy ounce.

AnalyseArtikelen

Platina weer in de gratie én (nog) goedkoop

Het edelmetaal platina is maandenlang genegeerd door beleggers aangezien palladium het ene na het andere record verbrak in de afgelopen maanden. Desondanks is platina het overwegen waard. Het edelmetaal stijgt stilletjes tot het hoogste punt sinds februari 2018.

platina

In alle stilte beleefde platina een bijzonder goed eerste kwartaal door met 9 procent te stijgen. Het edelmetaal, dat voornamelijk wordt gebruikt in katalysatoren van diesel aangedreven auto’s en in sieraden, stijgt ook in de eerste maand van het nieuwe kwartaal door.

Staking Zuid-Afrika

platina

Zuid-Afrika is dé grootste platina producent ter wereld. Het land was in 2018 goed voor 72 procent van de totale wereldwijde productie.

Tegelijkertijd is de platinaindustrie in het land verwikkeld in een heftig gevecht tussen mijnbouwbedrijven en mijnwerkers. In februari van dit jaar is een ‘verwoestende’ staking ternauwernood voorkomen doordat mijnbouwbedrijven een rechtbank hebben gevraagd om een door de grootste vakbond georganiseerde staking te verbieden.

De leden van de Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) wilden zeven dagen lang het werk neerleggen. AMCU had aangekondigd bij ten minste vijftien bedrijven het werk neer te leggen. De staking zou de sector meer dan 500 mln Zuid-Afrikaanse rand (ongeveer €31 miljoen) per dag kosten, berekende de lobbyvereniging van Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven.

De vakbond wil dat de arbeiders profiteren van de recente prijsstijging van palladium. Het edelmetaal wordt net als platina vaak gewonnen uit een en dezelfde mijn. 

Vraag en aanbod

De verwachting is dat de vraag naar platina de komende jaren zal toenemen, aangezien de emissie-eisen voor auto’s steeds worden aangescherpt. Analisten verwachten een tekort aan platina, omdat de mijnen het tempo niet kunnen bijbenen. Terugwinning uit schroot en verdere verkopen van bestaande voorraden zijn niet toereikend om dit gat te dichten.

Het aanbod van platina heeft de afgelopen twee jaar de vraag telkens overtroffen en de World Platinum Investment Council heeft dit jaar een overschot van 680.000 ounces voorspeld.

Een staking in Zuid-Afrika kan echter zomaar roet in het eten gooien. De Zuid-Afrikaanse mijnbouw kent een geschiedenis van langdurige en soms gewelddadige protesten tijdens zulke onderhandelingen. In januari 2014 begon een van de grootste stakingen in Zuid-Afrika. Zo’n 70.000 arbeiders legden het werk neer. Op 25 juni bogen de werkgevers en werd de duurste staking uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis beëindigd. Kosten: 2 miljard dollar.

Ook Georgette Boele, edelmetaal analist bij ABN AMRO, stelt dat platina in de laatste helft van 2018 té hard daalde: “Platinum has been beaten up too much and became too cheap. The fundamentals are not as negative as perceived”.

Een van de redenen waarom platina uit de gratie viel is vanwege de emissieschandalen rondom dieselvoertuigen. Mede door deze schandalen daalde platina naar een prijs van €647 euro per troy ounce op 27 augustus 2018. Inmiddels noteert het edelmetaal een prijs van €785 euro per troy ounce, het hoogste niveau sinds februari 2018.

ETF-aanhoudingen

platina

Een van de duidelijkste tekenen van het veranderende sentiment rondom platina zijn de ETF-instromen. ETF-fondsen zagen dit jaar een instroom van 20 ton aan platina en bereikten daarmee eerder deze maand een nieuw record.

platina

Ook uit de gegevens van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission komt een positief sentiment naar voren. Hedgefondsen hebben een netto-long positie uitstaan sinds de laatste week van februari. 

Platina relatief goedkoop

platina

Ondanks de stijging van de afgelopen maanden is platina historisch gezien relatief goedkoop wanneer we kijken naar de lange termijn. Ten opzichte van palladium, is platina té goedkoop. De grote kloof tussen beide edelmetalen heeft gezorgd voor speculaties dat autofabrikanten zijn begonnen met onderzoek naar het vervangen van palladium voor platina in autokatalysatoren.

AnalyseArtikelen
photo 1559774944 4e6c033af2fb

Top 20 goudproducerende landen

Al vanaf de oudheid spreekt goud enorm tot de verbeelding. Het edelmetaal had 2600 jaar voor Christus al een monetaire waarde in het oude Egypte. Tegenwoordig wordt het edelmetaal voornamelijk aangehouden door centrale banken, investeerders en is het praktisch onmisbaar in tal van toepassingen in de industrie.

Het merendeel van de goudproductie is in handen van een aantal grote bedrijven, die de mijnen van de belangrijkste goudproducerende landen gestaag ontginnen. Om hoeveel ton op jaarbasis gaat het? En wat zijn de grootste landen naar goudproductie? Hieronder een top 20 van de landen naar productie van goud in 2018.

Wat we kunnen opmaken uit bovenstaande gegevens is een gestage groei van de wereldwijde goudproductie. Het fenomeen ‘Peak Gold’ waar al een paar jaar voor wordt gewaarschuwd is vooralsnog niet aan de orde.

Tegelijkertijd is over de afgelopen jaren een duidelijke neergang te zien in exploratie-activiteiten onder mijnbouwbedrijven. Dit gecombineerd met het ontbreken van grote nieuwe ontdekkingen zorgt er voor dat de output van goud in de komende paar jaren kan gaan pieken.

Metals Focus verwacht over 2019 een groei van 0,4 procent ten opzichte van 2018. Het onderzoeksbureau verwacht een grotere output dit jaar vanuit West-Afrika, Canada en Rusland. Tegelijkertijd zal deze grotere output worden gecompenseerd door een lagere productie uit China en Indonesië en Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika

Wat daarnaast ook opvalt is het productiecijfer uit Zuid-Afrika. Het land was jarenlang een van de grootste goud producerende landen. Nu, volgens de laatste data van Metals Focus, is het land niet eens de grootste goudproducent uit Afrika. Het land is ingehaald door Ghana zoals te zien is in bovenstaande grafiek. De reserves uit het land zijn uitgeput en er moet steeds dieper in de huidige mijnen worden gezocht naar goud, waardoor het steeds moeilijker wordt voor mijnbouwbedrijven om goud winstgevend te produceren.

Peak Gold

Peak Gold wordt door goudkenners gezien als een ontwikkeling waarbij de jaarlijkse goudproductie zal stoppen met stijgen. Deze ontwikkeling wordt volgens diverse analisten bekrachtigd door het feit dat gedurende de afgelopen 15 jaar wereldwijde goudmijnen bijna zijn uitgeput en nieuwe (grote) ontdekkingen in de afgelopen jaren nauwelijks zijn gedaan.

Daarnaast zien we ook dat verschillende mijnbouwbedrijven in de afgelopen maanden bezig zijn met verschillende fusies om zo de output te vergroten en kosten te drukken. Simpelweg omdat er op dit moment niet (veel) meer goud uit de grond gehaald kan worden.

Het potentieel van een wereldwijd tekort aan goud is goed nieuws voor beleggers die goud bezitten. Gezien de vooruitzichten zal de goudvoorraad laag blijven en de vraag blijven stijgen. In de toekomst kan dit een belangrijke katalysator worden voor de goudprijs.

Een daling van het aanbod van nieuw goud, gecombineerd met oplopende geopolitieke spanningen en een toenemende vraag uit grote goudmarkten zoals bijvoorbeeld China en India legt daarom een zeer solide bodem onder de goudprijs. 

Laat ons u helpen

Wat kunnen we voor u betekenen?

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 1154 reviews.

Wellicht vindt u deze ook interessant