Palladiumprijs explodeert: +30 procent in 23 dagen

Record na record sneuvelt: de opmars van palladium lijkt geen grenzen te kennen. Het edelmetaal steeg in 2019 al met 54 procent, maar daar kwam sinds begin van dit jaar alweer ruim 30 procent bij.

Afgelopen week vrijdag steeg de prijs van palladium in één handelsdag met $150 per troy ounce. Maandag zette het edelmetaal deze opmars voort door met 3 procent te stijgen. De prijs van palladium is in vergelijking met een jaar geleden al 80 procent gestegen. Sinds 2016 is de prijs van het witte edelmetaal zelfs met ruim 400 procent gestegen.

Waarom stijgt palladium zo hard?

Palladium beschikt over specifieke eigenschappen waardoor het edelmetaal in staat is om giftige gassen om te zetten in waterdamp. Bijna 90 procent van al het palladium wordt gebruikt om uitlaatgassen van voertuigen te verminderen. Platina, heeft vergelijkbare eigenschappen, maar is minder effectief dan palladium en wordt voornamelijk gebruikt voor diesel-aangedreven motoren.

Nu steeds meer landen hun emissieregels verder aanscherpen neemt de vraag naar palladium steeds meer toe. Alleen al in China vereisen nieuwe emissienormen nu 30% meer palladium per voertuig, volgens een rapport van Reuters.

Terwijl de vraag explodeert staat het aanbod van het edelmetaal flink onder druk. Zuid-Afrika, samen met Rusland de belangrijkste producent van palladium gaat gebukt onder een dreiging van stakingen en sinds december heeft het land te maken veelvuldige stroomuitvallen. In december ging meerdere malen per dag in heel het land voor kortere tijd de stroom uit. De stroomtekorten zijn in het land nu zo kritiek, dat een groot aantal bedrijven die naar goud, diamanten en platina en palladium graven, gedwongen zijn hun operaties stil te leggen.

Vraag & Aanbod

De vraag overtreft het aanbod al bijna een decennium lang en de laatste mijn-productiecijfers uit Zuid-Afrika hebben de markt doen schrikken. De productie van metalen uit de platinagroep (inclusief palladium) daalde in november 2019 met bijna 14 procent. Het wordt voor mijnbouwbedrijven steeds moeilijker en duurder om platina en palladium te ontginnen in Zuid-Afrika.

Andere factoren

Andere factoren die de palladiumprijs bepalen, zijn dat er geen echt alternatief voor is – platina is goedkoper, maar het komt momenteel niet overeen met de prestaties van palladium in auto’s aangedreven door benzine. Ook wordt er nieuwe lithiumbatterijtechnologie ontwikkeld die palladium vereist.

Hoe investeer ik in palladium?

Een manier om in palladium te investeren is door fysieke palladium munten te kopen. Door de enorme opmars van de palladiumprijs is de levertijd van deze munten bij alle leveranciers flink toegenomen. Desondanks is het nog steeds mogelijk om fysiek palladium te bezitten in de vorm van een van ’s werelds meest bekende munten ter wereld: de Canadian Maple Leaf.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.