Gouden Tientje munten

De Nederlandse trots op het gebied van goud: het gouden tientje. Deze geliefde beleggingsmunt is ruim honderd jaar in eigen land geslagen. Het gouden tientje werd in 1818 voor het eerst geslagen als gouden munt van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Nederlands Gouden Tientje werd geslagen van 1815 tot 1933 en draagt op de voorkant een afbeelding van het hoofd van koning Willem I, II, III óf koningin Wilhelmina. De munt weegt 6,06 gram en bevat .900 (21,6 karaats). Wij maken zelf geen onderscheid in de jaargangen en verhandelen alle gouden tientjes tegen dezelfde prijs. Het is ook niet mogelijk om een voorkeur voor een specifiek jaartal door te geven.

Filter

  

Gewicht

Jaar van uitgifte

Land van Uitgifte

Producent

Zuiverheid

Filter

  

Gewicht

Jaar van uitgifte

Land van Uitgifte

Producent

Zuiverheid

1 product gevonden

De geschiedenis van het gouden tientje

Het gouden tientje werd in 1806 voor het eerst geslagen als gouden munt van het Koninkrijk der Nederlanden. De intrinsieke waarde was gelijk aan de nominale waarde van de munt. Oftewel: het goud van de munt was precies de 10 gulden waard die de munt destijds vertegenwoordigde. In de jaren ’30 van de vorige eeuw liet Nederland de gouden standaard los. In 1933 werden de laatste gouden tientjes geslagen. Kort daarna was de munt geen wettig betaalmiddel meer. Sinds die tijd hebben vooral verzamelaars en beleggers interesse in gouden tientjes.

Ontwerp van het gouden tientje

Op de voorzijde van het gouden tientje zijn verschillende versies geslagen. Aangezien Goudverzekerd voornamelijk muntstukken van koning Willem III en koningin Wilhelmina verkoopt, bespreken we hieronder enkel de ontwerpen van deze twee munten. Wij maken zelf geen onderscheid in de jaargangen en verhandelen alle gouden tientjes tegen dezelfde prijs. Het is ook niet mogelijk om een voorkeur voor een specifiek jaartal door te geven.

Willem III | 1875 – 1889

De Willem III editie van het gouden tientje werd voor het eerst geslagen in 1875. Op deze speciale editie zien we een groot portret van koning Willem III. naar rechts gericht. Hierboven staat de inscriptie “GOD ZIJ MET ONS”. Hieronder staat “KONING WILLEM DE DERDE”. De twee delen van deze inscripties worden gescheiden door twee sterren. Het meest opvallende verschil aan de voorzijde tussen de 1875 en latere jaartallen (1876-1889) is de grootte van deze sterren. Ze zijn vrij klein in de uitgave van 1875 en groter in de latere uitgaves.

Op de achterzijde zien we het wapenschild van Nederland, tussen de nominale waarde van de munt, met daarboven het desbetreffende jaar van uitgifte. Rondom de munt staat tegen de klok in: ‘KONINKRIJK DER NEDERLANDEN’. Links en rechts onderaan, langs het wapenschild ziet u ook het muntmeester- en het muntteken, respectievelijk een bijl en de Mercuriusstaaf. 

Wilhelmina | 1892 – 1933

Het eerste ontwerp van het gouden tientje met hierop Koningin Wilhelmina toont haar als een jong meisje met loshangend haar, kijkend naar links. Naarmate de munten een ouder jaartal bevatten werd het portret van Koningin Wilhelmina nog 5 keer gewijzigd. Rondom het portret staat bovenaan de leuze “GOD ZIJ MET ONS” en onderaan de naam ‘KONINGIN WILHELMINA’.

De achterzijde toont een gekroonde leeuw met een zwaard en pijlen op een groot schild met daarboven een grote kroon. Aan weerszijden staat de denominatie 10G. Rondom de munt staat ‘KONINKRIJK DER NEDERLANDEN’ weergegeven.

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 744 reviews.

Nederlands Gouden Tientje