De actuele goudprijs

De prijs van goud wordt bepaald aan de hand van de spotprijs, een essentieel concept in de wereld van edelmetalen en financiën. De spotprijs vertegenwoordigt de huidige marktwaarde van goud op een bepaald moment, zonder rekening te houden met toekomstige contracten of leveringen. Deze prijs wordt dagelijks vastgesteld en is het resultaat van een complex samenspel van factoren, waaronder vraag en aanbod, geopolitieke gebeurtenissen, economische indicatoren en valutaschommelingen.

De goudprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder economische omstandigheden, geopolitieke gebeurtenissen en vraag en aanbod op de markt. Mede hierdoor worden de prijzen van onze producten iedere 5 minuten geüpdate op basis van de dan geldende goudprijs. Het volgen van de goudkoers stelt u in staat om gunstige momenten te identificeren om goud te kopen en te profiteren van mogelijke waardestijgingen.

Goud kopen als investering

Goud, dat al eeuwenlang wordt beschouwd als een symbool van rijkdom en stabiliteit, heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op investeerders. Veel mensen overwegen goud te kopen als een vorm van belegging of als een manier om zich te beschermen tegen economische onzekerheid. Bij het kopen van goud is het begrip spotprijs van cruciaal belang. Het vertegenwoordigt de prijs waartegen goud direct kan worden aangeschaft, zonder enige vorm van vertraging of contractuele verplichtingen.

De spotprijs van goud fluctueert voortdurend gedurende de handelsdagen. Goudhandel vindt wereldwijd plaats, en de prijs wordt beïnvloed door gebeurtenissen over de hele wereld. Economische rapporten, politieke beslissingen en zelfs natuurrampen kunnen allemaal invloed hebben op de prijs van goud. Deze dagelijkse fluctuaties kunnen variëren van slechts enkele dollars tot aanzienlijke schommelingen, afhankelijk van de omstandigheden.

Het feit dat goud wordt verhandeld in verschillende valuta’s voegt een extra laag van complexiteit toe aan de spotprijsberekening. Goud wordt wereldwijd verhandeld in Amerikaanse dollars (USD), maar investeerders kunnen goud kopen en verkopen in hun lokale valuta. Daarom is het van cruciaal belang om de wisselkoers in de gaten te houden. Als de waarde van de Amerikaanse dollar stijgt ten opzichte van andere valuta’s, kan de prijs van goud in die valuta dalen, zelfs als de spotprijs in USD stabiel blijft.

De geschiedenis van goud

Goud heeft een lange geschiedenis van gebruik als wereldwijde valuta en als een manier van vermogensbehoud. Goud wordt door iedere grote beschaving gewaardeerd vanwege zijn unieke eigenschappen. Zo is het edelmetaal schaars maar niet té zeldzaam, en heeft het relatief laag smeltpunt, waardoor het gemakkelijk tot gouden munten, gouden baren óf gouden sieraden kan worden verwerkt. Daarnaast corrodeert of verkleurt goud niet, is het edelmetaal niet giftig en heeft een zeer lage reactie op andere stoffen.

De allereerste gouden munten werden geslagen in Lydia, een regio in het huidige Turkije, rond 600 voor Christus. Het goud werd gewonnen uit nabijgelegen rivieren en mijnen, en de munten werden gestempeld met afbeeldingen van dieren om hun waarde aan te geven. Gouden munten verspreidden zich vervolgens naar het Perzische Rijk, waar Gouden Daric-munten populair werden. Darius I, de koning van Perzië van 522-486 voor Christus, ging zelfs zover om zijn beeltenis op de Daric gouden munt te zetten.

Gouden munten werden in de hele oude wereld gebruikt, met name in Azië en het Midden-Oosten. In China werden gouden baren al in 1200 voor Christus als valuta gebruikt. De eerste gouden munten in Japan verschenen in de 7e eeuw na Christus, en tegen 550 na Christus werden gouden munten geslagen in Byzantium, de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk.

Goud was ook een belangrijk onderdeel van de economie in middeleeuws Europa. Tegen de 13e eeuw werden gouden munten veel gebruikt in internationale handel, en tegen het einde van de 14e eeuw werden gouden florijnen geslagen in Florence, Italië. Goud bleef een belangrijke valuta in heel Europa tot ver in de 20e eeuw.

De ontdekking van goud in Californië in 1848 en in Australië in 1851 leidde tot een enorme instroom van nieuw goud in de wereldeconomie. Dit, gecombineerd met de economische onrust van die tijd, leidde ertoe dat goud een populaire investering werd. In 1873 werd goud optioneel in de Amerikaanse munten, en in 1900 werd het verboden voor Amerikaanse burgers om edelmetaal zoals goudstaven en -munten te bezitten. De prijs van goud werd vastgesteld op $20,67 per troy ounce van 1934 tot 1968, waarna het weer begon te schommelen.

In 1971 verliet de Verenigde Staten volledig de goudstandaard, en sindsdien wordt de prijs van goud vrijelijk bepaald op de open markt. Tegenwoordig wordt goud nog steeds gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen en wordt het op verschillende manieren gebruikt: sieraden, munten en baren en als een populaire beleggingsmogelijkheid. Bent u klaar om te investeren in goud?

Vragen over de goudprijs?

Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.

Of bel ons: 020 799 73 36

Online of Fysiek goud kopen

Bij Goudverzekerd kunt u veilig en vertrouwd online goud kopen. Binnen de markt van aan- en verkoop van fysieke edelmetalen biedt Goudverzekerd volledige ontzorging aan de klant. Ons team heeft meer dan 40 jaar ervaring in de handel van fysieke edelmetalen. Dankzij ons uitgebreide (inter)nationale netwerk kunnen wij aan vrijwel al uw wensen voldoen.

We leveren discreet en anoniem aan huis, maar u kunt ook uw bestelling ook ophalen bij een van onze kantoren in Amsterdam of Eindhoven. En als u uw edelmetalen wilt verkopen, bieden we met onze terugkoopgarantie de mogelijkheid om ze weer terug te kopen tegen de beste prijs in Nederland.

Onze betrouwbaarheid blijkt uit de AFM-vergunning die we hebben voor het aanbieden van goud (en zilver, platina én palladium) als beleggingsobject. Onze klanten waarderen Goudverzekerd daarnaast met gemiddeld een 9,6 uit 10 op basis van meer dan 700 reviews.

Vragen over de goudprijs?

Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.

Of bel ons: 020 799 73 36

Wat kunnen we voor u betekenen?

Waarom
Goud kopen?

Waarom
Zilver kopen?

Waarom
Platina kopen?

Waarom
Palladium kopen?

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 819 reviews.