house money capitalism fortune 12619

Wat is het beste moment om goud te kopen?

Een van de vragen die wij het meest krijgen van klanten is of het nu het juiste moment is om goud te kopen of niet. Tegelijkertijd is dit ook een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Nu het jaar bijna afgelopen is zijn wij gaan kijken naar de relatie tussen het aankoopmoment en het daarbij behorende rendement voor goud. Hieronder onze bevindingen.

De goudprijs is dit jaar gestegen in 9 van de 9 meeste gebruikte valuta’s ter wereld. Wanneer we kijken naar de data over de afgelopen jaren dan vallen een tweetal dingen op. De goudprijs presteert met name in het laatste kwartaal van elk jaar slecht ten opzichte van de andere kwartalen. Tegelijkertijd is het eerste kwartaal van elk jaar een ‘gouden’ kwartaal met flinke rendementen.

December

In de laatste 16 van de 17 jaar is de goudprijs in januari flink gestegen. Zo blijkt uit de data die wij hebben onderzocht dat de goudprijs gemiddeld gezien met 4,2 procent steeg in elke eerste maand van het jaar. December was daarentegen de slechtste maand van elk jaar. Gemiddeld genomen daalde de goudprijs in de maand december met -1,1 procent elk jaar. De maand maart doet het nipt beter met een rendement van -1,09 procent.

Wat zeggen deze cijfers?

De cijfers geven een goed beeld over het juiste moment voor het kopen van goud. Je profiteert van de sterke eerste maand januari indien je besluit om goud te kopen in december.

Elk jaar begint over het algemeen sterk voor goud. Dit heeft onder andere te maken met enkele belangrijke gebeurtenissen in de goudmarkt. Zo vindt het Chinese nieuwjaar plaats waarin traditioneel gezien een recordbedrag aan goud wordt gekocht door Chinezen. Vaak is dit een katalysator voor de goudprijs.

Op dit moment zijn alle ogen gericht op de onderhandelingen tussen de VS en China over een ‘staakt het vuren’ in de handelsoorlog. President Trump liet afgelopen week doorschemeren dat hij van plan is om China op 15 december nieuwe importheffingen op te leggen indien de onderhandelingen niet vlotten. Ook stelde de Amerikaanse president dat de VS misschien wacht tot na november 2020 voor een handelsdeal met China. Een dergelijke stap zou desastreus zijn voor de mondiale economie.

Daarnaast spelen er op het wereldtoneel diverse andere ontwikkelingen die schreeuwen om diversificatie van de beleggingsportefeuille. Beleggers hebben namelijk aandelen, obligaties, cryptomunten en vastgoed in hun portefeuilles zitten. Deze bewegen (vaak) in dezelfde richting. Goud toevoegen aan een portefeuille zorgt er voor dat ‘when all else fails’, je portefeuille bestand is tegen een flinke correctie.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 797 reviews.