goud

Goudprijs krijgt impuls van handelsoorlog

Goud en goud-gerelateerde investeringen hebben zich gisteren gedragen als de safe haven die zij horen te zijn. De goudprijs schoot maandagmiddag omhoog nadat de handelsoorlog tussen de VS en China verder escaleerde terwijl aandelenmarkten wereldwijd verzwakten.

De oorzaak

De hernieuwde handelsoorlog tussen de VS en China zorgden afgelopen week al voor de nodige onrust op de aandelenmarkten. Goud en goud-gerelateerde beleggingen zagen echtere bescheiden winsten over diezelfde periode, wat suggereert dat beleggers nog aan het afwachten waren wat er daadwerkelijk zou gebeuren.

Toen China maandag bekend maakte dat het terug zou slaan met eigen invoerheffingen tegen Amerikaanse goederen, keerde de negatieve onzekerheid onder beleggers terug. Dit resulteerde in een opleving van de goudprijs die steeg tot $1.300 per troy ounce. In enkele minuten werd de goudprijs per kilo bijna 500 euro duurder: de beste dag voor goud in bijna 4 maanden tijd.

Vooruitzicht

Volgens het laatste rapport van Deutsche Bank staan beleggers klaar om meer goud aan hun posities toe te voegen. Desondanks staat het advies voor het kopen van goud momenteel op ‘neutraal’ bij de Duitse bank.

Naast de handelsoorlog tussen China en de VS, ontwikkelen zich er momenteel verschillende situaties die voor nóg meer angst en onzekerheid kunnen zorgen. Tegelijkertijd zijn dit allemaal ontwikkelingen die beleggers richting goud kunnen duwen. Zo wordt de kans op een militaire confrontatie tussen de VS en Iran steeds groter en is de Turkse crisis verre van afgewend.

$1.300

Op het moment van schrijven stabiliseert de goudprijs rond de koers van $1.300 per troy ounce. Onderzoeksbureau Orchid Research gelooft dat goud nog deze maand verder kan stijgen, voornamelijk omdat de inflatie in de Verenigde Staten een flinke klap kan krijgen tijdens de hernieuwde handelsoorlog.

Goud daalde in de afgelopen week onder de belangrijke psychologische grens van $1.300 per troy ounce. Tegelijkertijd hield goud stand en vond het steun rond de $1.275 per troy ounce. Een positief signaal, zo onderkent ook zakenbank UBS. Ook het feit dat de goudprijs niet verder daalde ondanks de opmars van aandelenmarkten en de Amerikaanse dollar, is volgens verschillende analisten een positief signaal.

Fed

Een mogelijke ingreep van de Fed mocht de handelsoorlog verder escaleren is daarnaast volgens analisten niet uit te sluiten. Mocht dit inderdaad gebeuren dan spreekt ook dit in het voordeel van het edelmetaal.

“Potentially down the road, if equities slow down, and if the global economy slows down enough, you might see the Fed cut rates, that’s what’s breathing life right now into that gold market”

Phil Striegle, RJO Futures

Mochten de aandelenmarkten verder onder druk komen te staan, dan zwicht de Fed wellicht tóch voor de oproep van Trump om de rente te verlagen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.