7 Goede Redenen om Goud te Bezitten

Elke investeerder heeft zijn eigen redenen om specifieke investeringen te kiezen. Investeren in goud kan beleggers een bescherming bieden tegen inflatie en economische onzekerheid. Het kan ook een beleggingsportefeuille diversifiëren, waardoor het algehele risico wordt verminderd vanwege de potentieel lage correlatie met andere activaklassen. Bovendien behoudt goud zijn intrinsieke waarde in de loop van de tijd, waardoor het vermogen in verschillende economische omstandigheden behouden blijft, aangezien het in diverse industrieën wordt gebruikt.

Hieronder staan zeven praktische redenen om het bezit van fysiek goud te overwegen.

Een Geschiedenis van Waardebehoud

In tegenstelling tot fiat geld of andere activa, heeft goud zijn waarde door de eeuwen heen behouden. Mensen zien goud als een manier om hun rijkdom van de ene generatie op de andere door te geven en te behouden. Sinds de oudheid waarderen mensen de unieke eigenschappen van het edelmetaal. Goud wordt wereldwijd gerespecteerd om zijn waarde en rijke geschiedenis, die door diverse culturen duizenden jaren lang is erkend. Munten met goud verschenen rond 550 v.Chr., tijdens de heerschappij van koning Croesus van Lydië.

Door de eeuwen heen zijn mensen goud blijven bezitten om diverse redenen. Samenlevingen en economieën hebben altijd waarde gehecht aan goud, waardoor de waarde ervan behouden is gebleven. Het is het metaal waar we op terugvallen als andere vormen van valuta niet werken, wat betekent dat het altijd enige waarde heeft als vermogensverzekering in moeilijke tijden. Het heeft ook praktische toepassingen in technologie, tandheelkunde en diverse andere industrieën.

Redenen om Goud te Bezitten

Laten we enkele van de belangrijkste redenen om goud te bezitten bekijken. Deze lijst is willekeurig en weerspiegelt niet noodzakelijk het belang van de reden.

 1. Zwakheid van de Amerikaanse Dollar
  Hoewel de Amerikaanse dollar een van ’s werelds belangrijkste reservevaluta’s is, leidt een waardedaling van de dollar ten opzichte van andere valuta’s — zoals gebeurde van 1998 tot 2008 — vaak ertoe dat mensen de veiligheid van goud opzoeken, wat de goudprijzen ten goede komt. De goudprijs verdrievoudigde bijna tussen 1998 tot 2008, toen deze de mijlpaal van $1.000 per ounce in het begin van 2008 bereikte. Ook nu met de opkomst van de BRICS landen en de samenwerking tussen dit nieuwe economische blok staat de Amerikaanse dollar immens onder druk. Veranderingen in de Amerikaanse dollar kunnen om verschillende redenen plaatsvinden over diverse tijdsperioden; naarmate de waarde schommelt, kan ook de vraag naar goud veranderen.
 2. Inflatiebescherming
  Goud kan een bescherming tegen inflatie zijn omdat de prijs ervan de neiging heeft te stijgen wanneer de kosten van levensonderhoud toenemen. Beleggers kunnen periodiek zien dat de goudprijzen stijgen tijdens jaren van hoge inflatie. Dit komt omdat wanneer fiatgeld zijn koopkracht verliest door inflatie, goud in die valuta-eenheden geprijsd wordt en dus de neiging heeft om samen met alles te stijgen. Bovendien wordt goud gezien als een goede waardeopslag, dus mensen kunnen aangemoedigd worden goud te kopen wanneer ze geloven dat hun lokale valuta waarde verliest.
 3. Bescherming tegen Deflatie
  Deflatie wordt gedefinieerd als een periode waarin prijzen dalen, de bedrijfsactiviteit vertraagt en de economie wordt belast door overmatige schulden. Dit is wereldwijd niet meer gezien sinds de Grote Depressie van de jaren 1930 (hoewel er na de financiële crisis van 2008 in sommige delen van de wereld een kleine mate van deflatie optrad). Tijdens de Depressie steeg de relatieve koopkracht van goud enorm, terwijl andere prijzen sterk daalden. Dit komt omdat mensen ervoor kozen contant geld te hamsteren, en de veiligste plaats om contant geld op dat moment te bewaren was in gouden baren, gouden munten en gouden sieraden.
 4. Geopolitieke Onzekerheid
  Goud behoudt zijn waarde niet alleen in tijden van financiële onzekerheid, maar ook in tijden van geopolitieke onzekerheid. Het wordt vaak de “crisisgrondstof” genoemd omdat mensen naar de relatieve veiligheid ervan vluchten wanneer de spanningen in de wereld toenemen. In dergelijke tijden presteert goud vaak beter dan andere investeringen. De prijs stijgt vaak het meest wanneer het vertrouwen in regeringen laag is. Momenteel zijn er diverse ‘brandhaarden’ aanwezig die zorgen voor een zeer gespannen geopolitiek veld waaronder de oorlog in Oekraïne, de situatie in het Midden-Oosten en het Taiwan vraagstuk in Azië.
 5. Aanbodbeperkingen
  Veel van het aanbod van goud op de markt sinds de jaren 1990 is afkomstig van de verkoop van goudstaven/goudbaren uit kluizen van diverse centrale banken. Deze verkoop door centrale banken vertraagde sterk in 2008. Tegelijkertijd daalde de productie van nieuw gewonnen goud uit mijnen sinds 2000. Volgens BullionVault daalde de jaarlijkse goudproductie tot 2.444 metrische ton in 2007 van 2.573 metrische ton in 2000. Sindsdien heeft de goudproductie een decennium van groei doorgemaakt, met een piek van 3.300 metrische ton in 2018 en 2019 voordat het opnieuw piekte tot 3.644 metrische ton in 2023.
 6. Toenemende Vraag
  In voorgaande jaren heeft de toegenomen welvaart van opkomende markteconomieën de vraag naar goud verhoogd. In veel van deze landen is goud een integraal onderdeel van de cultuur. In China, waar goudstaven een traditionele vorm van sparen zijn, is de vraag naar goud enorm gestegen. India is de op een na grootste goudconsument ter wereld; het heeft daar vele toepassingen, waaronder sieraden. Als zodanig is het Indiase bruiloftseizoen (Diwali) in oktober traditioneel de tijd van het jaar die de hoogste wereldwijde vraag naar goud stimuleert. De vraag naar goud is ook toegenomen onder beleggers. Velen beginnen grondstoffen, met name goud, te zien als een beleggingscategorie waarin fondsen moeten worden toegewezen.
 7. Portefeuille Diversificatie
  De sleutel tot diversificatie is het vinden van investeringen die niet nauw met elkaar gecorreleerd zijn. Goud heeft historisch gezien een negatieve correlatie met aandelen en andere financiële instrumenten. Recente geschiedenis bevestigt dit:
  • De late jaren 1970 waren geweldig voor goud maar verschrikkelijk voor aandelen.
  • De jaren 1970 en 1980 waren geweldig voor goud maar verschrikkelijk voor aandelen.
  • De late jaren 1990 en midden jaren 2000 waren uitstekend voor aandelen maar slecht voor goud.

Hoe Investeren in Goud

Een van de veiligste en handigste manieren om in goud te investeren is door goudstaven en munten te kopen. Deze methode wordt geprefereerd door degenen die de voorkeur geven aan tastbare activa boven iets elektronisch zoals een ETF-aandeel. Fysiek goud kan worden gekocht in de vorm van staven of munten, hoewel je rekening moet houden met kosten en overwegingen voor het opslaan van dergelijke goederen. Wij leveren diverse gouden baren en munten aan die al beschikbaar zijn vanaf 1 gram. Het gros van alle gouden munten en baren die wij leveren bevatten .9999 (24 karaats) fijn goud en worden geslagen door diverse erkende munthuizen verspreid over de hele wereld.

Waarom Zou Ik Investeren in Goud?

Er zijn veel redenen om te overwegen goud aan je beleggingsportefeuille toe te voegen. Het edelmetaal heeft een geschiedenis van het behouden van zijn waarde, waardoor goud een nuttige bescherming tegen inflatie is. Goudprijzen hebben de neiging te stijgen wanneer de Amerikaanse dollar ondermaats presteert of tijdens tijden van economische en politieke onzekerheid. Ten slotte kan goud een belangrijk niveau van diversificatie aan je portefeuille bieden, aangezien goudprijzen historisch gezien een negatieve correlatie met andere activaklassen hebben laten zien.

Wat Bepaalt de Prijs van Goud?

Goudprijzen kunnen op korte termijn volatiel zijn, maar het metaal heeft zijn waarde op de lange termijn behouden. Over het algemeen hangen bewegingen in de goudprijs af van vraag, aanbod en beleggersgedrag. Omdat het metaal vaak wordt gebruikt als bescherming tegen inflatie, kunnen het tempo van inflatie en de marktverwachtingen voor toekomstige inflatieniveaus invloed hebben op de goudprijzen. Bovendien kunnen verslechterende economische omstandigheden de goudprijzen versterken omdat het metaal wordt gezien als een relatief veilige investering in moeilijke tijden.

Wat is het Verschil Tussen 24k, 22k en 18k Goud?

Het verschil zit in het goudgehalte: 24k is puur goud, 22k bevat 91,67% goud en 18k bevat 75% goud, met de rest zijnde andere metalen.

Waarom is Goud Waardevol?

Goud is waardevol vanwege zijn zeldzaamheid, duurzaamheid en historische betekenis als ruilmiddel en waardeopslag. Het behoudt zijn waarde tijdens economische turbulentie, en beleggers waarderen het potentieel als veilige haven. Het wordt ook gebruikt in sieraden en elektronica, dus er zijn enkele praktische toepassingen van goud.

Conclusie

Goud zou een belangrijk onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille moeten zijn omdat de prijs ervan stijgt als reactie op gebeurtenissen die de waarde van papieren investeringen, zoals aandelen en obligaties, doen dalen. Hoewel de goudprijs op korte termijn volatiel kan zijn, heeft het altijd zijn waarde op de lange termijn behouden. Door de jaren heen heeft goud gediend als bescherming tegen inflatie en de erosie van grote valuta’s, en is het dus een investering die het overwegen waard is.

Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg een financieel adviseur voordat u investeringsbeslissingen neemt.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.