pexels photo 3785927

Wederopstanding van grondstofprijzen?

De prijsindex van grondstoffen, de CRB Commodity Index, is dit jaar met 10 procent gestegen. Maar in de afgelopen maand verslechterde het groeitempo. Sinds half maart tot en met nu is de CRB-index met slechts 1,4% toegenomen. Hoe zullen grondstoffen dit jaar verder presteren? ABN Amro heeft in haar meest recente rapport hierover het volgende te zeggen.

In het rapport van ABN Amro wordt gesteld dat de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten nog steeds een positief effect hebben op prijzen van grondstoffen. De stijgingen van de grondstofprijzen worden echter wel kleiner. Daarnaast is er een groot verschil tussen de stijging van de grondstofprijzen onderling.

Zo steeg de prijs van WTI-olie met 9 procent, terwijl de prijs van aardgas in dezelfde periode daalde met 8 procent. Daarnaast daalden de prijzen van goud en aluminium met 2 procent. De prijs van koper bleef nagenoeg stabiel.

Positieve cijfers China

De recente positieve macro-economische cijfers uit China zorgen voor een opleving in het sentiment rondom grondstoffen en grondstofprijzen. Vooral industriële grondstoffen profiteren van de recente opleving.

Voor de toekomst voorziet ABN Amro een stijging van de prijzen voor de meeste grondstoffen. Deze stijging wordt met name gerechtvaardigd door sterke fundamentals. Wel houdt de bank een slag om de arm door te stellen dat de hoge mate van economische onzekerheid de prijsstijgingen kan beperken.

grondstoffen

Edelmetalen: goud, zilver en platina omhoog

ABN Amro blijft zoals alle voorgaande prognoses over 2019, positief over goud. Er wordt nog steeds uitgegaan van een zwakkere Amerikaanse dollar, en een minder agressief beleid van centrale banken.

Dezelfde ontwikkelingen gelden volgens ABN Amro ook grotendeels voor de zilverprijs. Daarnaast wordt platina beschouwd als het goedkope en meest aantrekkelijke edelmetaal op dit moment.

grondstoffen

Voor goud voorziet ABN Amro een prijs van $1.400 per troy ounce in het vierde kwartaal van 2019. Voor zilver wordt uitgegaan van een prijs van $17 per troy ounce. Ook platina zal stijgen naar $950 dollar per troy ounce. Palladium zal dit jaar na een sterke opmars wat in moeten inleveren en zal volgens Georgette Boele het jaar afsluiten op een prijs van $1.200 per troy ounce.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.