Gouden Britannia munten

De gouden Britannia werd voor het eerst geslagen in 1987 met een nominale waarde van 100 Britse ponden. Het is de populairste gouden beleggingsmunt uit het Verenigd Koninkrijk en is daar ook vrijgesteld van vermogenswinstbelasting. De munt wordt geslagen in een zuiverheid van .9999 (24 karaats) en weegt 31,1034 gram. De voorkant van de Britannia gouden munt is voorzien van een portret van van Lady Britannia. Lady Britannia is de vrouwelijke personificatie van Groot-Brittannië, ze staat bekend om haar schoonheid en staat symbool voor kracht en integriteit. Op de achterkant van de munt vinden we Queen Elizabeth II terug op munten tot en met het jaar 2023. Vanaf medio 2023 bevatten alle gouden Britannia munten een portret van koning Charles III.

Filter

  

Gewicht

Jaar van uitgifte

  • Toon meer

Land van Uitgifte

Producent

Zuiverheid

De geschiedenis van de Britannia gouden munt

De Royal Mint van het Verenigd Koninkrijk introduceerde in 1987 voor het eerst de gouden Britannia munt. Destijds was het de bedoeling om te concurreren met andere populaire gouden edelmetaalmunten, zoals het Canadese gouden Maple Leaf en de Zuid-Afrikaanse Krugerrand. Het oorspronkelijke ontwerp bevatte een portret van koningin Elizabeth II aan de voorzijde. Op de achterkant een klassiek ontwerp van Lady Britannia, de oude Romeinse godin die de Britse eilanden symboliseert.

De gouden Britannia munt werd aanvankelijk geslagen in 22-karaats goud, met een gewicht van één troy ounce (31,1034 gram) en een nominale waarde van £100. De munten werden geslagen met hoge precisie en aandacht voor detail, waardoor ze populair werden onder zowel verzamelaars als investeerders.

Ontwerp van de Britannia gouden munt

In de loop der jaren is het ontwerp van de Britannia op de achterkant van de munt verschillende keren bijgewerkt, waarbij elk nieuw ontwerp een andere interpretatie van de iconische figuur weerspiegelt. De ontwerpwijzigingen werden aangebracht om de valuta fris en aantrekkelijk te houden voor verzamelaars, terwijl de klassieke functies die de gouden Britannia munt direct herkenbaar maken, behouden bleven.

In 2013 introduceerde de Royal Mint een nieuwe beveiligingsfunctie in de gouden Britannia: een radiaal zonnestraalpatroon op de achtergrond van de munt. Deze functie en andere anti-namaakmaatregelen maken het moeilijker om valse gouden Britannia-munten te produceren.

In 2021 introduceerde de Royal Mint wederom nieuwe beveiligingsfuncties in de nieuwste uitgave van de gouden Britannia. Vier nieuwe toevoegingen die het bijna onmogelijk maken om de gouden munt na te maken. De nieuwste functies zijn:

  1. Latent Feature: een hologrameffect waarbij het hangslot verandert in een drietand wanneer ernaar gekeken wordt vanuit een andere hoek
  2. Surface Animation: Op de munt zijn speciale lasergravures gecreëerde micro-details zichtbaar die het visuele effect geven van golven die in beweging zijn
  3. Micro-tekst: de inscriptie “DECUS ET TUTAMEN”, in het Engels “an ornament and a safeguard”, rondom de Britannia beeltenis is gecreëerd doormiddel van speciale lasers.
  4. Tincture lines: een traditionele kunstvorm waarbij kleuren en patronen op metaal worden afgebeeld.

Tegenwoordig is de gouden Britannia nog steeds een van ’s werelds meest populaire gouden edelmetaalmunten, bekend om zijn hoge zuiverheid, herkenbare ontwerp en status als wettig betaalmiddel in het VK. Het maakt ook deel uit van een breder scala aan Britannia-munten, waaronder zilveren en platina versies.

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.

Britannia 1 troy ounce gouden munt