photo 1521041601476 47a88cecb403

Tweetal extra oorlogsschepen richting Perzische Golf

In de meest recente provocatie van Iran, stuurt de Verenigde Staten nog twee extra oorlogsschepen richting de Perzische Golf. De USS McFaul en de USS Gonzalez voegen zich bij de USS Abraham Lincoln in de Golf van Oman. Naast de oorlogsschepen zijn ook een viertal B-52 bommenwerpers aanwezig in de regio, en staat de USS Kearsarge, een ander oorlogsschip, voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten.

De stap komt nadat vanuit de Verenigde Staten waarschuwingen blijven komen over een ‘verhoogde dreiging’ vanuit Iran. Deze dreiging heeft er inmiddels voor gezorgd dat verschillende landen hun personeel vanuit Irak hebben teruggehaald, waaronder de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Spanje.

Engeland niet overtuigd van dreiging

Opmerkelijk is de houding van een generaal uit het Verenigd Koninkrijk over de situatie rondom Iran. Tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag in het Pentagon, werd een commandant van de Britse strijdkrachten die verantwoordelijk is voor de anti-ISIS coalitietroepen in de regio gevraagd naar de verhoogde dreiging van Iran. Zijn reactie is tegelijkertijd opmerkelijk en pijnlijk voor de Verenigde Staten:

Hiermee zet de commandant openlijk vraagtekens bij de recente opbouw van militair geschut rondom de Perzische Golf. Ondertussen meldt de Britse The Times dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk flinke onderlinge ruzie hebben gekregen naar aanleiding van de uitlatingen van de commandant.

Vanuit de Verenigde Staten volgde niet veel later een reactie waarbij gesteld wordt dat er wel degelijk sprake is van een actuele dreiging vanuit Iran en waarmee de beweringen van de commandant werden tegengesproken.

“Recent comments from OIR’s [Operation Inherent Resolve] deputy commander run counter to the identified credible threats available to intelligence from US and allies regarding Iranian-backed forces in the region,”

CENTCOM

Niet veel later zag het Britse ministerie van Defensie zich genoodzaakt om weer in het gareel te lopen met de Amerikanen door de uitspraken van de eigen commandant te weerspreken en deze zo te spinnen dat de uitspraken alsnog op een verhoogde dreiging vanuit Iran wijzen.

Israël

Dezelfde Times meldt dat de dreiging die voor de recente militaire opbouw in de regio heeft gezorgd, afkomstig is van informatie verkregen vanuit Israel. Vanuit de Mossad, de Israëlische geheime dienst, zijn er satellietfoto’s naar de Verenigde Staten gestuurd waarop te zien is dat Iran raketten heeft geplaatst in de buurt waar Amerikaanse troepen zijn gestationeerd.

“The intelligence that caused the White House to escalate its warnings about a threat from Iran came from photographs of missiles on small boats in the Persian Gulf that were put on board by Iranian paramilitary forces.”

– New York Times

Amerikaanse bondgenoten hebben volgens de New York Times de foto’s verworpen als ‘sterk bewijs’ dat Iran van plan is om een aanval uit te voeren op Amerikaanse troepen. De bondgenoten van de Verenigde Staten in de regio zien dit volgens hetzelfde bericht als louter een ‘gebruikelijke defensieve houding’ vanuit Iran.

Desondanks gaat de Verenigde Staten door met de opbouw van militaire krachten in de regio. Wellicht krijgt John Bolton dus alsnog zijn zin.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.