De actuele platinaprijs

De platina spotprijs is de prijs van platina die beschikbaar is voor levering op het moment van schrijven. Platina wordt net als goud, zilver, platina en palladium uitgedrukt in de eenheid troy ounce (31,1034 gram), wat sinds de jaren 1800 het standaardgewicht is voor edelmetalen. De spotprijs van platina wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de toestand van de economie, (geo)politieke gebeurtenissen, de kracht of zwakte van verschillende valuta’s en vele andere macro-economische factoren. 

 

Spotprijzen worden gebruikt als referentiepunten voor dealers om de prijs te berekenen die ze in rekening moeten brengen voor fysieke platina munten of baren. Alle producten op onze website zijn geprijsd op basis van een premie bovenop deze spotprijs; daarom zult u merken dat de prijzen om de 5 minuten worden bijgewerkt tijdens markturen. Hierdoor kunnen klanten fysiek platina kopen op basis van de meest actuele marktomstandigheden die mogelijk zijn.

Platina kopen als investering

De prijs van platina wordt, net als die van goud, bepaald aan de hand van de spotprijs. De spotprijs van platina is een cruciaal element in de wereld van edelmetalen en financiële markten. Deze prijs vertegenwoordigt de actuele marktwaarde van platina op een specifiek moment, zonder rekening te houden met toekomstige contracten of leveringen. Net als bij goud is de spotprijs van platina onderhevig aan dagelijkse schommelingen, die worden beïnvloed door diverse factoren, waaronder vraag, aanbod, geopolitieke gebeurtenissen, economische indicatoren en valutaschommelingen.

Veel mensen overwegen platina te kopen als een vorm van investering. Bij het kopen van platina is de spotprijs van essentieel belang, aangezien dit de prijs is waartegen platina direct kan worden aangeschaft zonder enige vertraging of verplichtingen. Investeerders kunnen fysiek platina aanschaffen in de vorm van munten, baren of sieraden. Ze kunnen ook deelnemen aan platina-ETF’s (Exchange-Traded Funds) of investeren in platina-futures en opties.

De spotprijs van platina fluctueert dagelijks gedurende handelsdagen. Platina wordt wereldwijd verhandeld in Amerikaanse dollars (USD), maar het kan ook in andere valuta’s worden gekocht of verkocht.

Valutaschommelingen hebben invloed op de prijs van platina in lokale valuta, wat van belang is voor internationale investeerders. Als de USD in waarde stijgt ten opzichte van andere valuta’s, kan de prijs van platina in die valuta dalen, zelfs als de spotprijs in USD stabiel blijft.

Fysiek platina is interessant als investering om verschillende redenen. Ten eerste is platina een zeldzaam edelmetaal dat in beperkte hoeveelheden wordt gewonnen, wat de intrinsieke waarde verhoogt. Het wordt vaak gebruikt in de auto-industrie, de productie van sieraden en elektronica vanwege zijn unieke eigenschappen. Dit zorgt voor een stabiele vraag, wat gunstig kan zijn voor investeerders.

Bovendien biedt fysiek platina een tastbare vorm van diversificatie aan in beleggingsportefeuilles. Het is een hulpmiddel voor investeerders om zich te beschermen tegen economische onzekerheid en inflatie. Net als goud wordt platina vaak beschouwd als een waardevolle activa die waardevastheid biedt in tijden van marktturbulentie.

De geschiedenis van platina

Platina, met het atoomnummer 78 en symbool Pt, is een waardevol edelmetaal met een fascinerende geschiedenis. Het werd voor het eerst ontdekt door Europeanen in de 16e eeuw, maar het metaal was al eeuwen eerder bekend bij de inheemse bevolking van Zuid-Amerika. De naam “platina” is afgeleid van het Spaanse woord “platina del Pinto,” wat “klein zilver van de Pinto-rivier” betekent, aangezien platina vaak werd aangetroffen in de alluviale afzettingen van Zuid-Amerikaanse rivieren.

Platina heeft een breed scala aan toepassingen, variërend van sieraden tot industriële en medische toepassingen. Een van de meest bekende gebruiksvormen van platina is in juwelen, waar het wordt gewaardeerd om zijn zeldzaamheid, glans en corrosiebestendigheid. Bovendien wordt platina veel gebruikt in de productie van katalysatoren, met name in de auto-industrie. Platina helpt schadelijke uitlaatgassen om te zetten in minder schadelijke stoffen, waardoor het bijdraagt aan schonere lucht.

Het grootste deel van de wereldwijde platina-productie komt uit Zuid-Afrika, waar enkele van ’s werelds rijkste platina-ertsafzettingen te vinden zijn. Andere belangrijke producenten zijn Rusland, Zimbabwe, Canada en de Verenigde States.

De vraag naar platina is sterk verbonden met de economische situatie en industriële activiteit, aangezien het vaak wordt gebruikt in de productie van industriële katalysatoren en elektronica. De prijs van platina kan dus sterk schommelen afhankelijk van economische omstandigheden. Bovendien is er een groeiende interesse in het gebruik van platina in brandstofcellen, vooral in de ontwikkeling van waterstof-brandstofceltechnologie voor voertuigen en stroomopwekking.

Samengevat is platina een kostbaar metaal met een rijke geschiedenis, waarvan de ontdekking teruggaat tot de inheemse volkeren van Zuid-Amerika. Het wordt gebruikt in diverse industrieën, van sieraden tot katalysatoren en brandstofcellen. Zuid-Afrika is de belangrijkste producent van platina, en de vraag en prijs ervan worden sterk beïnvloed door economische factoren en technologische ontwikkelingen.

Vragen over de platinaprijs?

Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.

Of bel ons: 020 799 73 36

Online of Fysiek goud kopen

Bij Goudverzekerd kunt u veilig en vertrouwd online goud kopen. Binnen de markt van aan- en verkoop van fysieke edelmetalen biedt Goudverzekerd volledige ontzorging aan de klant. Ons team heeft meer dan 40 jaar ervaring in de handel van fysieke edelmetalen. Dankzij ons uitgebreide (inter)nationale netwerk kunnen wij aan vrijwel al uw wensen voldoen.

We leveren discreet en anoniem aan huis, maar u kunt ook uw bestelling ook ophalen bij een van onze kantoren in Amsterdam of Eindhoven. En als u uw edelmetalen wilt verkopen, bieden we met onze terugkoopgarantie de mogelijkheid om ze weer terug te kopen tegen de beste prijs in Nederland.

Onze betrouwbaarheid blijkt uit de AFM-vergunning die we hebben voor het aanbieden van goud (en zilver, platina én palladium) als beleggingsobject. Onze klanten waarderen Goudverzekerd daarnaast met gemiddeld een 9,8 uit 10 op basis van meer dan 500 reviews.

Vragen over de goudprijs?

Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.

Of bel ons: 020 799 73 36

Wat kunnen we voor u betekenen?

Waarom
Goud kopen?

Waarom
Zilver kopen?

Waarom
Platina kopen?

Waarom
Palladium kopen?

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.