In de afgelopen maanden steeg goud met 15 procent. Begin oktober betaalde men 32.700 euro voor een kilo goud. Op het moment van schrijven kost diezelfde kilo 37.640 euro. Ondanks deze stijging is de verwachting dat de goudprijs nóg hoger kan. Veel beleggingsfondsen hebben namelijk nog geen positie ingenomen in goud.
Bloomberg meldt dat beleggingsfondsen relatief gezien een kleine hoeveelheid aan long posities in hebben genomen in het edelmetaal. Zeker in vergelijking met voorgaande jaren. De terughoudendheid van de beleggingfondsen duidt volgens Bloomberg op een opwaarts potentieel voor goud, zeker wanneer de correctie waar beleggingsfondsen op hopen (om goud laag in te kopen) uitblijft.
In de grafiek hierboven zien we dat beleggingsfondsen een bescheiden positie innemen op de futuresmarkt. Zeker in vergelijking met afgelopen jaren. Joni Teves, strateeg bij UBS, stelt dat ondanks de positieve houding van goud beleggingsfondsen nóg niet massaal in het edelmetaal zijn gestapt. Volgens Teves blijft de terughoudendheid boven de markt sluimeren. Het risico dat beleggingsfondsen volgens hem nemen is dat ze wachten op een dip om een inhaalslag te maken met betrekking tot het kopen van goud. Indien de dip uitblijft zullen zij een grote inhaalslag moeten maken, wat zeer positief zal uitpakken voor goud.
Vooruitzicht goudprijs
In de afgelopen maanden lieten steeds meer banken en analisten zich positief uit over goud. Eind 2018 begonnen prognoses over de goudprijs voor 2019 naar buiten te komen. Hierbij is de verwachting van velen dat de goudprijs dit jaar de 1.400 dollar per troy ounce zal bereiken.
Banken als Goldman Sachs, Société Generale maar ook ABN Amro verwachten een sterke opmars van de goudprijs dit jaar. Zo verwacht Georgette Boele van de ABN Amro dat de verzwakking van de dollar dit jaar een positief effect zal hebben op de goudprijs. Daarnaast wijst ze ook op de lage shortposities, een hoge shortpositie duidt op een overdreven negatief sentiment in de markt. Dit sentiment, dat in voorgaande jaren wel zichtbaar was, lijkt zich nu om te keren waardoor de goudprijs nog hoger kan gaan.
Naast de redenen die Georgette Boele aankaart spelen er ook andere factoren mee die in het voordeel van goud spreken. Zo zijn er geopolitieke risico’s: De handelsoorlog tussen China en Amerika, de crisis in Venezuela en de Brexit. Elk van deze risico’s zorgt voor onzekerheid voor investeerders, wat beleggers angstig maakt.
Naast de geopolitieke risico’s zijn ook de hoge waarderingen van aandelen een teken aan de wand. In oktober van 2018 kregen we de eerste waarschuwing hieromtrent toen Amerikaanse indices met tientallen procenten kelderden. Als laatste is het beleid van de Fed ook belangrijk voor de ontwikkeling van de goudprijs. De Amerikaanse centrale bank bevindt zich momenteel op een keerpunt met betrekking tot het rentebeleid. Gaat de centrale bank door met het verhogen van de rente of zal de Fed pas op de plaats maken uit angst voor een nieuwe recessie?
Verzekering
Gezien de risico’s die op de loer liggen is het niet gek om fysiek goud te overwegen als belegging. Het voorbeeld volgen van centrale banken, die in 2018 een record aan fysiek goud hebben ingeslagen, is dan ook niet gek. Goud heeft de neiging om als verzekering te fungeren. De prijs van goud neemt namelijk toe wanneer andere activa dalen. Het edelmetaal heeft in het verleden vaak genoeg portefeuilles gered die in elkaar donderden toen aandelen- en obligatiekoersen onderuit gingen.