“Vraag naar goud vanuit Azië blijft sterk dit jaar”

Aziatische kopers van goud blijven enthousiast om meer van het edelmetaal aan te schaffen, zelfs terwijl de prijzen op hoge niveaus blijven, gedreven door geopolitieke en macro-economische onzekerheden.

Bezoekers van de Asia Pacific Precious Metals Conference in Singapore deze week waren enthousiast over de vooruitzichten voor goud, waarbij ze verwachten dat de vraag in de regio sterk zal blijven. Dit ondanks een recordbrekende rally die sinds begin dit jaar een stijging van 20% heeft aangewakkerd, waardoor de prijzen boven de $2.300 per ounce zijn gestegen.

“De verandering in sentiment heeft duidelijk nieuwe hogere prijzen gebracht — en dat bracht mensen terug,” zei Rhona O’Connell, hoofd marktanalyse bij StoneX Financial Ltd., aan de zijlijn van de conferentie. Maar “het is niet alleen een reactie op de prijs, het is een reactie op wat de prijs in de eerste plaats heeft aangedreven, namelijk onzekerheid en het concept van risico.”

Verkiezingen in ruim 40 landen dit jaar

Met meer dan 40 landen die dit jaar verkiezingen houden, was politiek risico een belangrijk thema op de Asia Pacific Precious Metals Conference. Angst over de verslechterende toestand van grote economieën, met name China, en een daling van de lokale valuta’s vergroten ook de aantrekkingskracht van goud, zelfs als dit het metaal duurder maakt voor de meeste kopers.

China blijft de dominante detailhandelsmarkt in Azië en daagt financiële centra zoals Londen en New York uit als de belangrijkste drijver van de goudprijs. Het metaal heeft een lange geschiedenis in China als spaarmiddel en het land is de grootste consument en leidende producent. Dit wordt nu versterkt door de onrust op de lokale vastgoed- en aandelenmarkten.

De Chinese markt is “waarschijnlijk de grootste drijvende kracht in prijsbepaling op dit moment,” zei Ruth Crowell, CEO van de London Bullion Market Association. “De groei in termen van vraag naar goud in Azië zal blijven doorgaan.”

De LBMA breidt haar aanwezigheid in Azië uit, waar het een enorme groei heeft gezien in nieuwe leden, waaronder banken, handelaren en goede raffinaderijen, zei Crowell.

Elders in Azië was er enige afzwakking van de vraag in India tussen maart en april, maar de vraag is teruggekeerd aangezien juweliers tijdens het festivalseizoen hogere verkopen zien in vergelijking met het voorgaande jaar, volgens de World Gold Council.

In kleinere markten zoals Vietnam is de vraag sterk, met een verwachte stijging van de consumptie in de eerste helft van het jaar met 10% op jaarbasis, aldus Huynh Trung Khanh, vicevoorzitter van de Vietnam Gold Traders Association.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.