Saoedi-Arabië maakt einde aan 50-jarige petrodollardeal met de VS

Saoedi-Arabië heeft besloten zijn 50-jarige petrodollardeal met de Verenigde Staten, die op zondag 9 juni afliep, volgens berichten in de media, niet te verlengen. Deze overeenkomst, oorspronkelijk ondertekend op 8 juni 1974, was een belangrijk onderdeel van de wereldwijde economische invloed van de VS en de dollar.

De stap maakt deel uit van een bredere trend onder sommige landen om hun afhankelijkheid van de dollar voor internationale handel te verminderen. De Saoedische minister van Financiën, Mohammed Al-Jadaan, verklaarde dat het koninkrijk openstaat voor besprekingen over handelsafrekeningen in verschillende andere valuta’s, waaronder de euro, de Chinese yuan en de Saoedische riyal, naast de Amerikaanse dollar​.

Deze verschuiving maakt deel uit van een grotere de-dollariseringstrend, waarbij landen zoals China en leden van de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) op zoek zijn naar alternatieven voor het dollar-gedomineerde financiële systeem. De drijfveren achter deze bewegingen zijn onder andere het verminderen van de economische invloed van de VS en het vinden van meer rechtvaardige handelssystemen die niet onevenredig in het voordeel zijn van rijkere naties​.

China speelt hierbij een significante rol. Als de grootste handelspartner van Saoedi-Arabië, heeft China aangedrongen op olieverhandelingen in de eigen valuta, de yuan. Dit initiatief is onderdeel van China’s bredere strategie om de yuan te internationaliseren en de afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Deze ontwikkeling wijst op een mogelijke verschuiving in het mondiale financiële landschap, met gevolgen voor internationale handel, edelmetalen en economische machtsdynamiek.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.