In navolging van tal andere landen wil ook Roemenië het goud in eigen beheer hebben. Nadat de Bank of England weigerde om een gedeelte van het goud van Venezuela terug te geven, onderzoeken verschillende landen de mogelijkheid om het goud dat in Engeland ligt terug te halen. Roemenië is het laatste land dat haar goud terug wil.
Liviu Dragnea en Serban Nicolae, beiden lid van de Roemeense sociaaldemocratische partij (PSD), hebben een wetsvoorstel ingediend die de Nationale Bank van Roemenië verplicht om het grootste gedeelte, ruim 95 procent, van de goudreserves in eigen land aan te houden. Roemenië beschikt over een goudvoorraad van 103.7 ton goud. Op dit moment ligt ongeveer 60 procent van dit goud opgeslagen bij de Bank of England.
De twee partijleden van de SPD stellen in het wetsvoorstel dat niets in het economische landschap van Roemenië het houden van een dergelijk grote hoeveelheid goudreserves in het buitenland rechtvaardigt. Daarnaast brengt het bewaren van een dergelijke hoeveelheid goud in het buitenland aanzienlijke kosten met zich mee.
Repatriëring van goud: groeiende trend
In de afgelopen jaren zagen we bij centrale banken een groeiende trend in het terughalen van goud en dit onder eigen beheer op te slaan. Zo hebben Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije en Turkije goud teruggehaald. Daarnaast onderzoekt ook Australië momenteel of het goud wat in Engeland ligt opgeslagen terug te halen.
Verschillende landen halen hun goud terug vanwege toenemende economische en geopolitieke risico’s. Het edelmetaal wordt door centrale banken gezien als de meest veilige reserve, aangezien het geen tegenpartij risico kent. Dat argument geldt overigens alleen wanneer het edelmetaal daadwerkelijk bij de eigen centrale bank wordt bewaard. Dit heeft Venezuela op een pijnlijke manier ondervonden toen de Bank of England weigerde om deel van haar voorraad terug te halen uit Londen. Dat de opslag van goud in een ander land niet zonder risico is, werd hier nogmaals duidelijk.