Nieuws

Filter

Categorieën
Categorieën
Toon meer
Archieven
Selecteer jaar

Filter

Categorieën
Categorieën
Toon meer
Archieven
Selecteer jaar
342 artikelen gevonden
Nieuws

Saoedi-Arabië maakt einde aan 50-jarige petrodollardeal met de VS

Saoedi-Arabië heeft besloten zijn 50-jarige petrodollardeal met de Verenigde Staten, die op zondag 9 juni afliep, volgens berichten in de media, niet te verlengen. Deze overeenkomst, oorspronkelijk ondertekend op 8 juni 1974, was een belangrijk onderdeel van de wereldwijde economische invloed van de VS en de dollar.

De stap maakt deel uit van een bredere trend onder sommige landen om hun afhankelijkheid van de dollar voor internationale handel te verminderen. De Saoedische minister van Financiën, Mohammed Al-Jadaan, verklaarde dat het koninkrijk openstaat voor besprekingen over handelsafrekeningen in verschillende andere valuta’s, waaronder de euro, de Chinese yuan en de Saoedische riyal, naast de Amerikaanse dollar​.

Deze verschuiving maakt deel uit van een grotere de-dollariseringstrend, waarbij landen zoals China en leden van de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) op zoek zijn naar alternatieven voor het dollar-gedomineerde financiële systeem. De drijfveren achter deze bewegingen zijn onder andere het verminderen van de economische invloed van de VS en het vinden van meer rechtvaardige handelssystemen die niet onevenredig in het voordeel zijn van rijkere naties​.

China speelt hierbij een significante rol. Als de grootste handelspartner van Saoedi-Arabië, heeft China aangedrongen op olieverhandelingen in de eigen valuta, de yuan. Dit initiatief is onderdeel van China’s bredere strategie om de yuan te internationaliseren en de afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Deze ontwikkeling wijst op een mogelijke verschuiving in het mondiale financiële landschap, met gevolgen voor internationale handel, edelmetalen en economische machtsdynamiek.

Nieuws

“Vraag naar goud vanuit Azië blijft sterk dit jaar”

Aziatische kopers van goud blijven enthousiast om meer van het edelmetaal aan te schaffen, zelfs terwijl de prijzen op hoge niveaus blijven, gedreven door geopolitieke en macro-economische onzekerheden.

Bezoekers van de Asia Pacific Precious Metals Conference in Singapore deze week waren enthousiast over de vooruitzichten voor goud, waarbij ze verwachten dat de vraag in de regio sterk zal blijven. Dit ondanks een recordbrekende rally die sinds begin dit jaar een stijging van 20% heeft aangewakkerd, waardoor de prijzen boven de $2.300 per ounce zijn gestegen.

“De verandering in sentiment heeft duidelijk nieuwe hogere prijzen gebracht — en dat bracht mensen terug,” zei Rhona O’Connell, hoofd marktanalyse bij StoneX Financial Ltd., aan de zijlijn van de conferentie. Maar “het is niet alleen een reactie op de prijs, het is een reactie op wat de prijs in de eerste plaats heeft aangedreven, namelijk onzekerheid en het concept van risico.”

Verkiezingen in ruim 40 landen dit jaar

Met meer dan 40 landen die dit jaar verkiezingen houden, was politiek risico een belangrijk thema op de Asia Pacific Precious Metals Conference. Angst over de verslechterende toestand van grote economieën, met name China, en een daling van de lokale valuta’s vergroten ook de aantrekkingskracht van goud, zelfs als dit het metaal duurder maakt voor de meeste kopers.

China blijft de dominante detailhandelsmarkt in Azië en daagt financiële centra zoals Londen en New York uit als de belangrijkste drijver van de goudprijs. Het metaal heeft een lange geschiedenis in China als spaarmiddel en het land is de grootste consument en leidende producent. Dit wordt nu versterkt door de onrust op de lokale vastgoed- en aandelenmarkten.

De Chinese markt is “waarschijnlijk de grootste drijvende kracht in prijsbepaling op dit moment,” zei Ruth Crowell, CEO van de London Bullion Market Association. “De groei in termen van vraag naar goud in Azië zal blijven doorgaan.”

De LBMA breidt haar aanwezigheid in Azië uit, waar het een enorme groei heeft gezien in nieuwe leden, waaronder banken, handelaren en goede raffinaderijen, zei Crowell.

Elders in Azië was er enige afzwakking van de vraag in India tussen maart en april, maar de vraag is teruggekeerd aangezien juweliers tijdens het festivalseizoen hogere verkopen zien in vergelijking met het voorgaande jaar, volgens de World Gold Council.

In kleinere markten zoals Vietnam is de vraag sterk, met een verwachte stijging van de consumptie in de eerste helft van het jaar met 10% op jaarbasis, aldus Huynh Trung Khanh, vicevoorzitter van de Vietnam Gold Traders Association.

Analyse

7 Goede Redenen om Goud te Bezitten

Elke investeerder heeft zijn eigen redenen om specifieke investeringen te kiezen. Investeren in goud kan beleggers een bescherming bieden tegen inflatie en economische onzekerheid. Het kan ook een beleggingsportefeuille diversifiëren, waardoor het algehele risico wordt verminderd vanwege de potentieel lage correlatie met andere activaklassen. Bovendien behoudt goud zijn intrinsieke waarde in de loop van de tijd, waardoor het vermogen in verschillende economische omstandigheden behouden blijft, aangezien het in diverse industrieën wordt gebruikt.

Hieronder staan zeven praktische redenen om het bezit van fysiek goud te overwegen.

Een Geschiedenis van Waardebehoud

In tegenstelling tot fiat geld of andere activa, heeft goud zijn waarde door de eeuwen heen behouden. Mensen zien goud als een manier om hun rijkdom van de ene generatie op de andere door te geven en te behouden. Sinds de oudheid waarderen mensen de unieke eigenschappen van het edelmetaal. Goud wordt wereldwijd gerespecteerd om zijn waarde en rijke geschiedenis, die door diverse culturen duizenden jaren lang is erkend. Munten met goud verschenen rond 550 v.Chr., tijdens de heerschappij van koning Croesus van Lydië.

Door de eeuwen heen zijn mensen goud blijven bezitten om diverse redenen. Samenlevingen en economieën hebben altijd waarde gehecht aan goud, waardoor de waarde ervan behouden is gebleven. Het is het metaal waar we op terugvallen als andere vormen van valuta niet werken, wat betekent dat het altijd enige waarde heeft als vermogensverzekering in moeilijke tijden. Het heeft ook praktische toepassingen in technologie, tandheelkunde en diverse andere industrieën.

Redenen om Goud te Bezitten

Laten we enkele van de belangrijkste redenen om goud te bezitten bekijken. Deze lijst is willekeurig en weerspiegelt niet noodzakelijk het belang van de reden.

 1. Zwakheid van de Amerikaanse Dollar
  Hoewel de Amerikaanse dollar een van ’s werelds belangrijkste reservevaluta’s is, leidt een waardedaling van de dollar ten opzichte van andere valuta’s — zoals gebeurde van 1998 tot 2008 — vaak ertoe dat mensen de veiligheid van goud opzoeken, wat de goudprijzen ten goede komt. De goudprijs verdrievoudigde bijna tussen 1998 tot 2008, toen deze de mijlpaal van $1.000 per ounce in het begin van 2008 bereikte. Ook nu met de opkomst van de BRICS landen en de samenwerking tussen dit nieuwe economische blok staat de Amerikaanse dollar immens onder druk. Veranderingen in de Amerikaanse dollar kunnen om verschillende redenen plaatsvinden over diverse tijdsperioden; naarmate de waarde schommelt, kan ook de vraag naar goud veranderen.
 2. Inflatiebescherming
  Goud kan een bescherming tegen inflatie zijn omdat de prijs ervan de neiging heeft te stijgen wanneer de kosten van levensonderhoud toenemen. Beleggers kunnen periodiek zien dat de goudprijzen stijgen tijdens jaren van hoge inflatie. Dit komt omdat wanneer fiatgeld zijn koopkracht verliest door inflatie, goud in die valuta-eenheden geprijsd wordt en dus de neiging heeft om samen met alles te stijgen. Bovendien wordt goud gezien als een goede waardeopslag, dus mensen kunnen aangemoedigd worden goud te kopen wanneer ze geloven dat hun lokale valuta waarde verliest.
 3. Bescherming tegen Deflatie
  Deflatie wordt gedefinieerd als een periode waarin prijzen dalen, de bedrijfsactiviteit vertraagt en de economie wordt belast door overmatige schulden. Dit is wereldwijd niet meer gezien sinds de Grote Depressie van de jaren 1930 (hoewel er na de financiële crisis van 2008 in sommige delen van de wereld een kleine mate van deflatie optrad). Tijdens de Depressie steeg de relatieve koopkracht van goud enorm, terwijl andere prijzen sterk daalden. Dit komt omdat mensen ervoor kozen contant geld te hamsteren, en de veiligste plaats om contant geld op dat moment te bewaren was in gouden baren, gouden munten en gouden sieraden.
 4. Geopolitieke Onzekerheid
  Goud behoudt zijn waarde niet alleen in tijden van financiële onzekerheid, maar ook in tijden van geopolitieke onzekerheid. Het wordt vaak de “crisisgrondstof” genoemd omdat mensen naar de relatieve veiligheid ervan vluchten wanneer de spanningen in de wereld toenemen. In dergelijke tijden presteert goud vaak beter dan andere investeringen. De prijs stijgt vaak het meest wanneer het vertrouwen in regeringen laag is. Momenteel zijn er diverse ‘brandhaarden’ aanwezig die zorgen voor een zeer gespannen geopolitiek veld waaronder de oorlog in Oekraïne, de situatie in het Midden-Oosten en het Taiwan vraagstuk in Azië.
 5. Aanbodbeperkingen
  Veel van het aanbod van goud op de markt sinds de jaren 1990 is afkomstig van de verkoop van goudstaven/goudbaren uit kluizen van diverse centrale banken. Deze verkoop door centrale banken vertraagde sterk in 2008. Tegelijkertijd daalde de productie van nieuw gewonnen goud uit mijnen sinds 2000. Volgens BullionVault daalde de jaarlijkse goudproductie tot 2.444 metrische ton in 2007 van 2.573 metrische ton in 2000. Sindsdien heeft de goudproductie een decennium van groei doorgemaakt, met een piek van 3.300 metrische ton in 2018 en 2019 voordat het opnieuw piekte tot 3.644 metrische ton in 2023.
 6. Toenemende Vraag
  In voorgaande jaren heeft de toegenomen welvaart van opkomende markteconomieën de vraag naar goud verhoogd. In veel van deze landen is goud een integraal onderdeel van de cultuur. In China, waar goudstaven een traditionele vorm van sparen zijn, is de vraag naar goud enorm gestegen. India is de op een na grootste goudconsument ter wereld; het heeft daar vele toepassingen, waaronder sieraden. Als zodanig is het Indiase bruiloftseizoen (Diwali) in oktober traditioneel de tijd van het jaar die de hoogste wereldwijde vraag naar goud stimuleert. De vraag naar goud is ook toegenomen onder beleggers. Velen beginnen grondstoffen, met name goud, te zien als een beleggingscategorie waarin fondsen moeten worden toegewezen.
 7. Portefeuille Diversificatie
  De sleutel tot diversificatie is het vinden van investeringen die niet nauw met elkaar gecorreleerd zijn. Goud heeft historisch gezien een negatieve correlatie met aandelen en andere financiële instrumenten. Recente geschiedenis bevestigt dit:
  • De late jaren 1970 waren geweldig voor goud maar verschrikkelijk voor aandelen.
  • De jaren 1970 en 1980 waren geweldig voor goud maar verschrikkelijk voor aandelen.
  • De late jaren 1990 en midden jaren 2000 waren uitstekend voor aandelen maar slecht voor goud.

Hoe Investeren in Goud

Een van de veiligste en handigste manieren om in goud te investeren is door goudstaven en munten te kopen. Deze methode wordt geprefereerd door degenen die de voorkeur geven aan tastbare activa boven iets elektronisch zoals een ETF-aandeel. Fysiek goud kan worden gekocht in de vorm van staven of munten, hoewel je rekening moet houden met kosten en overwegingen voor het opslaan van dergelijke goederen. Wij leveren diverse gouden baren en munten aan die al beschikbaar zijn vanaf 1 gram. Het gros van alle gouden munten en baren die wij leveren bevatten .9999 (24 karaats) fijn goud en worden geslagen door diverse erkende munthuizen verspreid over de hele wereld.

Waarom Zou Ik Investeren in Goud?

Er zijn veel redenen om te overwegen goud aan je beleggingsportefeuille toe te voegen. Het edelmetaal heeft een geschiedenis van het behouden van zijn waarde, waardoor goud een nuttige bescherming tegen inflatie is. Goudprijzen hebben de neiging te stijgen wanneer de Amerikaanse dollar ondermaats presteert of tijdens tijden van economische en politieke onzekerheid. Ten slotte kan goud een belangrijk niveau van diversificatie aan je portefeuille bieden, aangezien goudprijzen historisch gezien een negatieve correlatie met andere activaklassen hebben laten zien.

Wat Bepaalt de Prijs van Goud?

Goudprijzen kunnen op korte termijn volatiel zijn, maar het metaal heeft zijn waarde op de lange termijn behouden. Over het algemeen hangen bewegingen in de goudprijs af van vraag, aanbod en beleggersgedrag. Omdat het metaal vaak wordt gebruikt als bescherming tegen inflatie, kunnen het tempo van inflatie en de marktverwachtingen voor toekomstige inflatieniveaus invloed hebben op de goudprijzen. Bovendien kunnen verslechterende economische omstandigheden de goudprijzen versterken omdat het metaal wordt gezien als een relatief veilige investering in moeilijke tijden.

Wat is het Verschil Tussen 24k, 22k en 18k Goud?

Het verschil zit in het goudgehalte: 24k is puur goud, 22k bevat 91,67% goud en 18k bevat 75% goud, met de rest zijnde andere metalen.

Waarom is Goud Waardevol?

Goud is waardevol vanwege zijn zeldzaamheid, duurzaamheid en historische betekenis als ruilmiddel en waardeopslag. Het behoudt zijn waarde tijdens economische turbulentie, en beleggers waarderen het potentieel als veilige haven. Het wordt ook gebruikt in sieraden en elektronica, dus er zijn enkele praktische toepassingen van goud.

Conclusie

Goud zou een belangrijk onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille moeten zijn omdat de prijs ervan stijgt als reactie op gebeurtenissen die de waarde van papieren investeringen, zoals aandelen en obligaties, doen dalen. Hoewel de goudprijs op korte termijn volatiel kan zijn, heeft het altijd zijn waarde op de lange termijn behouden. Door de jaren heen heeft goud gediend als bescherming tegen inflatie en de erosie van grote valuta’s, en is het dus een investering die het overwegen waard is.

Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen beleggingsadvies. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Raadpleeg een financieel adviseur voordat u investeringsbeslissingen neemt.

NieuwsArtikelen

Primeur: Griekenland leent tegen een negatieve rente

Voor het eerst is Griekenland toegetreden tot de landen die lenen tegen een negatieve rente, waarbij investeerders betalen om geld uit te lenen. De Grieken krijgen voor een lening van drie maanden, een negatieve rente van -0,02 procent. Woensdag haalde Athene 487,5 miljoen euro op met een kortetermijnlening.

De negatieve rente voor de Grieken is een behoorlijk verschil met de situatie van het land enkele jaren geleden. In 2010 werd Griekenland nog van een faillissement gered door ingrijpen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Europese landen.

Door de onzekere economische tijden is de vraag naar overheidsobligaties groot. Hierdoor profiteren ook de Grieken van deze vraag en krijgen zij een dergelijke rente.

NieuwsArtikelen

Lunar Pig 1/2 troy ounce gouden munt 2019

Lunar Pig 1/2 troy ounce gouden munt 2019

De nieuwste munt uit het huis van de Australische Perth Mint, de Lunar Pig 1/2 troy ounce gouden munt 2019. Het nieuwste dier dat afgebeeld is op de Lunar serie van de Perth Mint is het varken. Dit als eerbetoon aan het Chinese nieuwjaar. De serie is erg populair vanwege de afbeeldingen waarop het Chinese dier van het jaar te zichtbaar is. In 2018 was dit nog de Hond.

De huidige Lunar II series die in 2008 is begonnen is dit jaar toe aan zijn laatste dier uit het Chinese dierenriem. De Lunar II series begon in 2008 en zal in 2019 eindigen met het jaar van het varken.

Op de voorzijde van de munt is een varken afgebeeld en het Chinese teken van het varken. Op de achterzijde is een portret afgebeeld van Queen Elizabeth II uit 1998. 

NieuwsArtikelen

Financiële agenda: Franse én Britse verkiezingen

Europese aandelen noteren vandaag allemaal rode cijfers na een 4-daagse paasvakantie. Aziatische aandelen stonden vanochtend eveneens onder druk door de aanhoudende crash van ijzererts. Ook de Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening. De Britse premier Theresa May zorgde voor een extra verrassing in deze verkorte week door vervroegde verkiezingen aan te kondigen.

Op 8 juni moeten de Britten weer naar de stembus. De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. Theresa May probeert met vervroegde verkiezingen een groter mandaat binnen te halen voor de Brexit onderhandelingen. Het Britse pond tuimelde direct na de bekendmaking van het nieuws. Ondertussen is de munt weer wat hersteld maar noteert deze alsnog een daling van -1,19% op het moment van schrijven. De Engelse aandelenbeurs, de FTSE 100, daalde 1,3% na bekendmaking van het nieuws. De grootste daling sinds januari van dit jaar. De bredere, meer op het binnenland gerichte index, de FTSE 250, daalde minder hard.

Ook de Stoxx Europe 600 Index daalde tot het laagste niveau in ongeveer 3 weken tijd. In aanloop naar de Franse verkiezingen aanstaand weekend is de onzekerheid in Europa weer flink toegenomen. Daarnaast lijden Europese beurzen ook onder de verkoopgolf uit Azië van vannacht.

IJzererts

De katalysator voor de verkoopgolf uit Azië is volledig te wijten aan de prestaties van de commodity ijzererts. Het industriële metaal daalde met -5%. Sinds het hoogtepunt van februari dit jaar heeft de grondstof al 32% van zijn waarde verloren. De crash van ijzererts heeft te maken met de sterke stijging die werd ingezet in 2016. Een ton ijzererts steeg in 2016 met 80% en in het begin van 2017 steeg de prijs nog een met 25%. Eind februari werd de hoogste prijspeil bereikt in meer dan 3 jaar tijd.

Door de sterke daling van ijzererts maken analisten zich zorgen over de aanhoudende toename in het aanbod in zowel Australië en Brazilië. Daarnaast heeft China een gigantische berg aan ijzerertsvoorraad die is opgelopen naar meer dan 130 miljoen ton, het hoogste cijfer sinds 2004.

Weekvooruitzicht

Deze week zal vooral in het teken staan van de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. In Europa zullen de ogen voornamelijk gericht zijn op de eerste verkiezingsronde van aanstaande zondag. De peilingen laten zien dat vier kandidaten in de race zijn voor de tweede ronde, met kandidaten uit extreem links àls extreem rechts.

Door de onzekerheid rondom de Franse presidentsverkiezingen zagen we de spread van de volatiliteit tussen de euro en dollar stijgen tot een recordhoogte van 6,35%. Het hoogste punt sinds de financiële crisis van 2008 en de val van Lehman. Indien Le Pen óf Mélenchon als winnaar uit de bus komt van de Franse verkiezingen, is het risico op nog meer onrust niet uit te sluiten.

NieuwsArtikelen

Explosieve stijging Turkse goudimport

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep alle Turken in december op om hun buitenlandse valuta om te wisselen voor Turkse lira’s of goud. Volgens de meest recente cijfers van Borsa Istanbul hebben enorm veel mensen gehoor gegeven aan deze oproep. De Turkse goudimport is in de maand december explosief gestegen.

De goudimport in de december 2016 steeg ten opzichte van december 2015 met 688 procent; 36,7 ton ten opzichte van 4,65 ton een jaar eerder. Over heel 2016 bedroeg de totale goudimport 106,19 ton, eveneens een stijging van 118 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Oproep Erdogan

Afgelopen maand heeft afgelopen maand de Turkse bevolking opgeroepen om hun buitenlandse valuta om te wisselen in Turkse Lira of goud. Reden hiervoor was om de koers van de Turkse Lira te herstellen. De munt is afgelopen jaar door de onrust in Turkije 17% van haar waarde verloren.

Populair

Goud is in Turkije ontzettend populair. Zo stelt de World Gold Council dat het land gemiddeld gezien 181 ton per jaar importeerde over de afgelopen 10 jaar. Hiermee is Turkije het vierde grootste goudconsumerende land ter wereld. Daarnaast schat de World Gold Council dat Turkse huishoudens in totaal 3.500 ton aan ‘under-the-pillow’ goud bezitten. Goud wat niet staat geregistreerd en wordt gekocht voornamelijk bedoeld als bruidsschat tijdens bruiloften.

Artikelen

Juncker beveelt Europese landen: houd geen referenda meer

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Junker, roept Europese landen op om geen referenda meer te houden. De reden om de wanhopige schreef? De voorzitter is doodsbang voor een exodus van Europese landen, ondanks dat hij weet dat Europeanen genoeg hebben van Europa en de bemoeizucht vanuit Brussel.

Juncker heeft zijn wanhopige pleidooi gedaan nadat Norbert Hofer, die op dit moment nog steeds verwikkeld is in een verkiezingsstrijd in Oostenrijk, heeft gesteld dat hij een referendum gaat houden om de banden met de Europese Unie te verbreken.

“We can’t deny or take away the people of Europe’s right to express their views. Regarding referenda on EU membership, I think it is not wise to organise this kind of debate, not only because I might be concerned about the final result but because this will pile more controversy onto the huge number already present at the heart of the EU.”

– Jean-Claude Juncker

Verdeeldheid binnen de EU

De voorzitter van de Europese Commissie stelt dat het bestaan van de EU niet in twijfel mag worden getrokken. Wel erkende hij ‘een gebrek aan liefde’ te voelen onder de miljoenen Europeanen.

De opmerkingen van Juncker is de laatste tussen vele verschillende visies over hoe het verder moet met de Europese Unie en de eurozone. Er is momenteel diepe verdeeldheid in het hart van de EU over hoe om te gaan met het project Europa. Het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten heeft deze verdeeldheid alleen maar verder vergroot.

Met in de komende maanden verkiezingen voor de boeg in Oostenrijk, Italië, Nederland, Frankrijk én Duitsland, kan de macht van Europa én Juncker nog verder afbrokkelen. De angst van de elite en de realiteit dat de gewone burger ontevreden is om telkens nieuwe wetten en regels opgedwongen te krijgen zorgt niet voor reflectie bij Juncker. De Europese Unie ís er en zal er ook blijven en zelfs nóg meer bevoegdheden krijgen als het aan generaal Juncker ligt. Zelfs als democratische middelen zoals referenda daar voor moeten wijken.

AnalyseArtikelen

De Amerikaanse verkiezingen & de 2e coronagolf

Terwijl de goudprijs in de afgelopen weken zijn consolidatie afrondt, slaat de sector alarm. In de afgelopen maanden is de vraag naar het edelmetaal ontzettend gestegen, terwijl het aanbod achter blijft.

Het fenomeen Peak Gold is vaker belicht hier door onze analisten. Daarnaast zagen we tijdens de eerste corona-golf in maart acute leveringsproblemen ontstaan. Raffinaderijen gingen op slot, de beurshandel werd meerdere malen stilgelegd, en de premies schoten omhoog.

Na jaren van desinvesteren en het hoofd boven water houden voor mijnbouwbedrijven is gebleken dat de sector duidelijk niet is opgewassen tegen een nieuwe grote vraag vanuit de markt. De goudreserves en het aantal ton goud dat gewonnen wordt slinkt al jaren en er wordt steeds minder nieuw goud gedolven.

Deze ontwikkeling, gepaard met 2 belangrijke ontwikkelingen, kan de komende tijd voor de nodige problemen gaan zorgen. Het eerste probleem is de tweede coronagolf dat momenteel de wereld in een nieuwe houdgreep heeft. Diverse landen hebben nieuwe maatregelen aangekondigd die in sommige gevallen veel verder gaan dan de maatregelen die genomen zijn tijdens de eerste golf.

Deze maatregelen zullen ongetwijfeld hun effect hebben op de prijs en beschikbaarheid van fysiek goud aangezien elke link in de Supply Chain door deze nieuwe maatregelen direct wordt geraakt zoals hieronder is afgebeeld:

 

 

De tweede belangrijke ontwikkeling is de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vandaag en de eventuele nasleep hiervan. Wordt het Trump, of toch Biden? Óf een verhaal zonder duidelijke winnaar waardoor de chaos alleen maar groter zal worden.

Deze 3 mogelijke scenario’s spreken allemaal in het voordeel van goud. Zo heeft Goldman Sachs aan haar cliënten laten weten dat een eventuele overwinning van Biden positief is voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Volgens de zakenbank zal de dollar namelijk gaan dalen en zullen de goud- en zilverprijzen stijgen. Goldman Sachs adviseert vooral om naar zilver te kijken aangezien dit edelmetaal volgens de bank een groter rendement kan opleveren dan goud.

Naast het Biden-scenario kan een overwinning van Trump ook positief uitpakken voor de prijsontwikkeling van edelmetalen. Er zal ongetwijfeld de nodige onrust ontstaan mocht Trump herkozen worden. De huidige protesten van BLM & Antifa-achtige groeperingen zullen toenemen. 

De veiligheidsdiensten staan volgens diverse berichten paraat om hier adequaat op te reageren. Deze onrust, gepaard met een tweede corona-golf in de Verenigde Staten én een nieuwe stimuleringsronde, zullen de vraag naar edelmetalen alleen maar verder doen toenemen.

De prijzen van zowel goud als zilver noteren sinds het dieptepunt op 23 september enkele procenten hoger en lijken hiermee een consolidatie af te ronden. Dit op een moment dat de wereld op politiek en economisch gebied in brand staat. 

NieuwsArtikelen

Goud ETF-aanhoudingen naar nieuw record

De interesse in goud-gerelateerde ETF’s steeg in september met 68,1 ton. Hiermee is er momenteel meer dan 1.000 ton goud dat wordt aangehouden in goud-gerelateerde ETF’s. Een nieuw record.

In september daalde de goudprijs scherp. Met een daling van 3,6 procent kende het edelmetaal zelfs een van de sterkste dalingen van de afgelopen vier jaar. In een nieuw verschenen rapport relativeert de World Gold Council deze daling. De goudprijs steeg namelijk tussen maart en juni met 22 procent, en bereikte in augustus een nieuw all-time high.

Wanneer de prijs in een dergelijk kort tijdsbestek zo hard omhoog gaat, is het niet meer dan normaal dat de stijging op een gegeven moment een pauze inlast of zelfs daalt, aldus de World Gold Council. Daarnaast veerde in diezelfde periode de Amerikaanse dollar op met 4 procent. Wat vaak betekent dat de goudprijs een omgekeerde weg bewandelt.

De daling van de goudprijs zorgde niet voor een daling in de interesse naar goud zoals blijkt uit de meest recente cijfers. De vraag naar goud bleef namelijk groot. Zo ook in de Verenigde Staten. Daar was de vraag goed voor 34,6 ton aan goud-gerelateerde ETF’s. Europese fondsen zagen een instroom van 26 ton aan goud.

Wat vooral opvalt is de vraag vanuit Azië. Uit de gegevens van het rapport blijkt namelijk dat de investeringsvraag vanuit de Aziatische markt 7 ton bedroeg. Een kleine hoeveelheid in vergelijking met andere markten. Desondanks is dit cijfer belangrijk omdat Azië traditioneel gezien de voorkeur geeft aan fysiek goud in plaats van goud ETF’s.

ArtikelenNieuws
photo 1554672723 b208dc85134f

Goldman Sachs: dump de dollar, koop zilver

Beleggers doen er goed aan om de Amerikaanse dollar te dumpen en zilver te kopen vòòr de verkiezingen. Dit stelt Goldman Sachs in een tweetal nieuw verschenen rapporten.

Er is volgens de zakenbank een groeiend risico dat de Amerikaanse dollar zal dalen naar het dieptepunt van 2018. Vooral wanneer de Democratische kandidaat Joe Biden zijn voorsprong blijft uitbreiden zoals nu blijkt uit diverse peilingen. Goldman Sachs stelt dat de risico voor een lage dollar zeer groot is. Het enige wat een dergelijk scenario kan voorkomen is een overwinning van Trump in combinatie met een vertraging van het aantal covid-19 besmettingen.

Zwakke Amerikaanse dollar

Een zwakkere Amerikaanse dollar pakt positief uit voor de prijsontwikkeling van goud, zilver, platina en palladium. In oktober hebben edelmetalen moeite gehad om nieuwe winsten te boeken na een opmars van diezelfde dollar.

Joe Biden

De huidige voorsprong die Biden heeft in diverse peilingen verkleint, volgens Goldman Sachs, de kans op een betwiste verkiezingsuitslag. “De ruime marge in de huidige peilingen verkleint het risico van een vertraagde verkiezingsuitslag, en het vooruitzicht op doorbraken in vaccins op korte termijn kan een achtervang zijn voor risicovolle activa”, aldus Goldman Sachs.

Advies: short de dollar en koop zilver

Het advies van Goldman Sachs liegt er dan ook niet om; ga short op de Amerikaanse dollar. Daarnaast benadrukt Goldman Analist Mikhail Sprogis om zilver te kopen, omdat het edelmetaal een “duidelijke begunstigde” is van een wereldwijde beweging richting zonne-energie.

Volgens de analist staan ons in de komende maanden verrassingen te wachten met betrekking tot een steeds grotere vraag naar zonne-energie. Iets waar de zilvermarkt van kan gaan profiteren. Eerder sloot dezelfde Goldman Sachs nog een long zilver-trade nadat de zilverprijs sinds maart van dit jaar met ruim 50 procent steeg. 

Goldman Sachs benadrukt dat 18 procent van de industriële vraag naar zilver momenteel afkomstig is uit de zonne-energie markt. Het meest bescheiden scenario volgens de zakenbank is dat de wereldwijde vraag naar zonnepanelen tussen 2019 en 2023 zal stijgen met 50 procent.

De “opwaartse zonne-verrassing” zoals Goldman Sachs stelt verwijst onder andere naar de vraag vanuit de VS en China. Beide landen hebben plannen om hun zonne-installaties flink uit te breiden. Ook zou het plan van Joe Biden om de komende vijf jaar 500 miljoen nieuwe zonnepanelen te plaatsen in de VS, zorgen voor een stijging van 15 procent in wereldwijde zonne-installaties.

Goldman Sachs zet op basis van bovengenoemde uiteenzetting een nieuw koersdoel voor zilver van $30 per troy ounce.

NieuwsArtikelen
lunar series III ox

De 2021 Lunar III Series munten zijn gearriveerd!

De nieuwste uitgave uit de populaire Lunar III Series van de Perth Mint is uitgebracht. De munten die elk jaar een ander dier uit het Chinese dierenriem bevatten zullen in 2021 het jaar van de Os vieren.

De Lunar serie heeft als thema de Chinese jaartelling. Elk jaar wordt het dier dat dat jaar volgens de Chinese dierenriem aan de beurt is, in het zonnetje gezet op de munten van de Australische Perth Mint. Het jaar 2021 staat in het teken van de Os.

De Lunar Series III bestaat uit diverse zilveren en gouden munt in verschillende varianten. Op de voorzijde van de munt zien we bij de zilveren editie een os met een jong. Dit jaar is voor de gouden munten een ander design gekozen dan voor de zilveren. Op de gouden editie van de munten is slechts één grote Os te zien. Op de achterzijde van de munt zien we het gebruikelijke portret van Queen Elizabeth.

De munten uit de Lunar III Series zijn bij Goudverzekerd te bestellen in de volgende gewichten. De gouden munten zijn te bestellen in de 1 troy ounce uitgave en de 1/2 troy ounce uitgave. De zilveren editie is beschikbaar in een 1 kilo, 5 troy ounce, 2 troy ounce en de 1 troy ounce editie.

De munten worden geslagen door de Australische Perth Mint en bevatten allemaal .9999 puur zilver of goud.

Laat ons u helpen

Wat kunnen we voor u betekenen?

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.