pexels photo 210607

Insiders VS doen aandelen massaal van de hand

Insiders van het Amerikaanse bedrijfsleven hebben de afgelopen weken in een recordtempo aandelen van de hand gedaan. Door steeds meer twijfels over de groei van de economie is de twijfel over de duurzaamheid van de langste bull markt uit de Amerikaanse geschiedenis flink toegenomen.

Corporate insiders hebben in augustus gemiddeld $600 miljoen aandelen per dag(!) verkocht, blijkt uit een onderzoek van Trimtabs Investment Reasearch. Augustus is daarnaast de vijfde maand dit jaar waarin in totaal meer dan $10 miljard aan aandelen is verkocht. De enige andere keer dat dit gebeurde was in 2007, net voor de periode van de kredietcrisis in 2008.

Beleggers kijken vaak naar het koop- en verkoopgedrag van insiders – transacties die plaatsvinden door topbestuurders en grote aandeelhouders – als een signaal van vertrouwen.

Op weg naar de uitgang

Hoewel de huidige aandelenmarkt veel groter is dan de markt in 2007, valt volgens Trimtabs Investment Reasearch vooral het tempo op waarmee insiders momenteel hun posities van de hand doen. Deze vlucht naar de uitgang kan zorgen voor nóg meer bezorgdheid onder beleggers. “Het duidt op een gebrek aan vertrouwen”, stelt Winston Chua. “Wanneer insiders aandelen van de hand doen is dit een teken dat zij de huidige waarderingen te hoog vinden en dat het verstandig is om de markt te verlaten”.

Een sterke verkoopgolf van insiders wordt vaak gezien als een van de belangrijkste signalen voor een financiële markt. Insiders hebben vaak een beter beeld over de situatie én de staat van bedrijven dan de gemiddelde belegger. Zo bleek dat alleen in de afgelopen week topbestuurders van Salesforce, Slack, Chipotle, Visa en Home Depot al hun aandelen van de hand deden. Tegelijkertijd is de inkoop van eigen aandelen, wat juist een teken van vertrouwen is, sterk vertraagd tot het zwakste tempo in twee jaar tijd.

Sell-Off

De eerste scheuren in de Amerikaanse economie werden in het vierde kwartaal van afgelopen jaar zichtbaar, met inbegrip van de ergste december sinds de Grote Depressie.

Hoewel de S&P sinds de correctie tijdens het laatste kwartaal van 2018, dit jaar nog steeds een positief rendement kan overleggen van 14 procent, hebben de markten een ware meltdown gezien in de afgelopen weken. Deze verkoopgolf is grotendeels gedreven door de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China.

De S&P 500 daalt voor de vierde achtereenvolgende week nu beleggers er van uitgaan dat de handelsoorlog en de vertraging van de wereldeconomie de VS zal slepen in een recessie.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.