Onzekerheid en onrust blijven de boventoon voeren op de financiële markten. Steeds meer beleggers zijn op weg naar de exit en dat zien we dan ook terug in de prestaties van verschillende aandelenindices wereldwijd.
Afgelopen vrijdag sloot de Amsterdamse beurs de AEX op het laagste niveau sinds juni 2017. In de maand oktober daalde de beurs met bijna 8 procent. Ook elders in Europa is het kommer en kwel. Zo daalde de Duitse DAX met 8 procent, de Franse CAC40 met bijna 10 procent en de Britse FTSE met 6 procent.
In De Verenigde Staten is het beeld hetzelfde; een sell-off waar vooralsnog geen einde aan lijkt te komen. De S&P 500 daalde in de maand oktober met 9 procent, de Nasdaq leverde 10 procent in en de Dow Jones heeft de hele jaarwinst inmiddels verspeeld en daalde in oktober met ruim 8 procent. De belangrijkste reden voor de omslag in het beurssentiment is met een woord te benoemen: onzekerheid. Zo stelden de kwartaalcijfers van enkele techreuzen zoals Amazon en Alphabet teleur.
Daarnaast nemen wereldwijd (geopolitieke) spanningen toe en zorgt de teruglopende groei al enkele weken voor verder dalende koersen. De waslijst aan problemen wereldwijd is dan ook gigantisch: de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de eeuwigdurende ruzie met de Russen, een harde Brexit, de nieuwe problemen rondom Italië, de spanningen rondom Saudi-Arabië, de nieuwe sancties tegen Iran. Al deze zaken zorgen er voor dat de onrust op de beursvloer een hoogtepunt heeft bereikt.
Einde bullmarkt?
Door de ingezette correctie lijkt er ook een einde te komen aan een tijd van alsmaar stijgende koersen. De bull market lijkt hiermee aan zijn einde te komen waardoor de angst voor een correctie er flink inzit. De laatste grote correctie dateert alweer uit 2008.
Beleggers zoeken tijdens periodes van correcties vaak naar veiligheid om zo koerswinsten veilig te stellen. Een van deze veiligheden is de goudprijs. Deze heeft zich in de afgelopen weken gepositioneerd als dé hedge in tijden van onrust en steeg met 5 procent.