De onrust op de financiële markten, die de afgelopen weken gepaard ging met dieprode cijfers en dalende koersen, kan niet worden gezien als een tijdelijke correctiefase. Dat stelt hoofdeconoom Claudio Borrio van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).
De BIS vreest dat beleggers in 2019 te maken zullen krijgen met flinke koersschommelingen zoals uiteengezet in het meest recente rapport van de bank.
De angst van de BIS voor een correctie in 2019 heeft voornamelijk betrekking op het monetaire beleid van de centrale bank. Waar centrale banken jaren lang de monetaire teugels lieten vieren en de rentes verlaagden in combinatie met verschillende opkoopprogramma’s, komen deze nu ten einde. Zo heeft de Federal Reserve het opkoopprogramma al beëindigd en de rente reeds een aantal keren verhoogd. Ook de Europese Centrale Bank zal volgend jaar stoppen met het opkoopprogramma en de rente geleidelijk gaan verhogen. Door de extreem lage rente van de afgelopen jaren konden bedrijven profiteren door meer geld (goedkoop) te lenen. Hierdoor zijn de schulden van bedrijven nu zelfs hoger dan vóór de financiële crisis van 2008.
China
Niet alleen in de VS en Europa is het effect van de lage rente terug te zien. Ook in bijvoorbeeld China duiken de problemen van het lagerentebeleid op. Hans de Geus, beurcommentator van RTL Z, stelt dat Chinese bedrijven meer zijn gaan lenen door de lage rentes, met hun eigen aandelen als onderpand. Wanneer bedrijven in de problemen komen, dan vragen banken het onderpand van de bedrijven op om deze aandelen vervolgens te dumpen.
TINA
De extreem lage rente van de afgelopen jaren heeft er voor gezorgd dat beleggers massaal in de aandelenmarkten stapten. Beleggen in cash of in obligaties leverde niets op. De situatie van de afgelopen jaren wordt ook wel aangeduid als TINA (There Is No Alternative).
Beleggers zijn volgens de BIS bang dat de economische groei in elkaar stort, onder andere door het slepende handelsconflict tussen China en de VS. Verder steeg in de VS onlangs voor het eerst sinds 2007 de korte rente tot boven die van de lange rente. Zo’n inverse rentestructuur is vaak een teken van een op handen zijnde recessie..