Zilverfanaten, de zogenaamde zilverbugs, hebben een goede week achter de rug. Het edelmetaal steeg deze week met ruim 3%. Ook het technische plaatje omtrent het edelmetaal ziet er hoopvol uit en voorziet een bullmarkt voor het edelmetaal.
Het edelmetaal bereikte deze week het hoogste punt in 2,5 maand tijd. Kitco-analist Jim Wyckhoff stelt dat het edelmetaal weer in genade is aangenomen door traders. Ook het vermogen van zilver om koerswinsten te boeken, in een ‘rustige’ week, is indrukwekkend volgens de analist.
Short squeeze zilver ETF’s
Ook de futures markt voor zilver zien we een positief signaal. De kans op een short squeeze in de future markt is groot, zoals afgebeeld in onderstaande grafiek. Op dit moment zien we een begin van een short squeeze. Speculanten op de markt worden gedwongen om hun short posities af te dekken door het kopen van zilver futures, waardoor de prijs fors stijgt.
Op basis van de extremen op de papieren metaal markt dient de short squeeze nog wel wat langer te duren. Op de lange termijn is dit het soort aandacht wat een asset weer in de spotlights kan brengen van investeerders. Indien de short-squeeze dus aanhoudt en dit wat krantenkoppen genereert, zou dit genoeg momentum kunnen binnenhalen om geld richting de zilvermarkt te sturen waarin stijgende prijzen leiden tot verder stijgende prijzen.
Goud-zilver ratio
Een ander argument wat in het voordeel spreekt van een aanstaande stijging van zilver is de goud-zilver ratio. Hier hebben we het al vaker uitgebreid over gehad.
Ook deze week zijn er analisten die investeerders hierop wijzen. Deze week is het Johann Wiebe, hoofdanalist van het GFMS-team van Thomson Reuters. Volgens Wiebe zal zilver dit jaar beter presteren dan goud ‘louter gebaseerd op het ratio-argument’. “Als je kijkt naar de goud-zilver ratio van 82, en elke keer dat deze boven de 80 komt … keert het terug omdat zilver dan gewoon te duur is versus goud. Dus in die zin, ja, ik steun het argument dat zilver beter zal presteren dan goud, “voegde hij eraan toe.
De goud-zilver ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. De ontwikkeling van deze ratio in de geschiedenis vertelt ons hoe ‘duur’ of hoe ‘goedkoop’ het ene edelmetaal ten opzichte van het andere is op een bepaald moment.
Goud heeft het afgelopen jaar beter gepresteerd dan zilver. Zo zien we de goud-zilver ratio stijgen vanaf februari 2017 (67,89) tot 80,33 in dezelfde maand van dit jaar. Dit is vooral te wijten aan het karakter van zilver. Beleggers kijken niet meteen naar zilver bij geopolitieke of financiële onrust. De helft van de vraag naar zilver is afkomstig vanuit de industrie.
Bij geopolitieke of financiele onrust kijken investeerders dus eerst naar goud, wat niet heel erg vreemd is. Dit onderkent ook een analist bij Deutsche Bank: “People have been looking to gold for a safe haven, and that is what you will expect at this stage. But pretty soon they’ll start looking at the relative-value trades, and that’s when you’ll see silver perform.” aldus Grant Sporre.
Goud-zilver ratio > 80 = koopsignaal zilver?
De laatste keer dat de goud-zilver ratio boven de 80 uitkwam was in maart 2016. In dezelfde maand begon zilver ten opzichte van goud te stijgen en steeg het metaal tot juli 2016 met maar liefst 17%. Ook de pieken in november 1996, juni 2003 en december 2008 gaven het startsein voor een forse inhaalbeweging van zilver. Met rendementen van respectievelijk 70%, 200%, en 400% tijdens de laatste financiële crisis. Op dit moment staat de goud-zilver ratio op 82.74. Volgens analisten een perfect moment om zilver in te slaan.