photo 1597824707484 9c3a77c8c195

VVD wil verplicht pinnen bij aankopen boven 500 euro

De VVD wil af van contante betalingen boven de € 500. Volgens Kamerlid Foort van Oosten is dit een effectieve manier om zwart geld dwars te zitten. Door bedragen boven de € 500 euro verplicht te pinnen wordt het moeilijker om geld wit te wassen, aldus VVD’er van Oosten.

Cash is king

Volgens van Oosten is cash in de onderwereld king. Een hoop contant geld geeft status en macht. Uit een recent onderzoek door de Universiteit Utrecht blijkt dat er in Nederland op jaarbasis 16 miljard euro wordt witgewassen. Dat geld is voor 90 procent afkomstig van drugshandel en fraude.

Het plan is een nieuwe manier om criminelen te dwarsbomen.  “Ik denk dat het onvermijdelijk is om met elkaar de discussie aan te gaan om betalingen vanaf 500 euro standaard in Nederland te laten pinnen,” aldus van Oosten tegenover EenVandaag.

Contant geld

Al langer is er een ‘war on cash’ bezig in verschillende landen. Het ontmoedigen van cash geld wordt steeds gebruikelijker. In Spanje geldt bijvoorbeeld een limiet van €1.000 voor contante betalingen, terwijl je in Italië maximaal €1.000 per dag aan contant geld kunt opnemen bij de bank. Ook in Frankrijk is 2 jaar geleden het bedrag wat contant betaald mag worden verlaagd van €3.000 naar €1.000 per dag.

In Nederland zijn pinbetalingen zo ingeburgerd dat notabene De Nederlandse Bank zich zorgen maakt over het dalende gebruik van contant geld. 

Contant geld is namelijk niet alleen een middel voor criminelen. Het is ook een vertrouwd spaarmiddel en laatste strohalm wanneer je niet al je geld op een bankrekening wilt zetten. Zeker met de huidige spaarrentes willen mensen steeds meer contant geld aanhouden.

Daarnaast kiezen consumenten ook om privacyredenen voor contant geld. Zij willen geen ‘digitaal spoor’ achterlaten op hun bankrekening. Banken – en wat de Europese Unie met haar nieuwe richtlijn PSD2 betreft ook andere partijen – kunnen zien waar klanten waar, wanneer én hoeveel geld zij aan welk product, politieke partij of goed doel uitgeven. Welke Big Brothers gaan onze gangen na? DNB spreekt van ‘een gerechtvaardigd belang anoniem te willen blijven’.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.