Opnieuw slecht nieuws voor de werkende Nederlander. De dreiging voor nieuwe pensioenverlagingen is terug en groter dan ooit.
De dekkingsgraden van verschillende pensioenfondsen zijn hard aan het dalen. Zo daalt de dekkingsgraad van ABP (3 miljoen deelnemers), en PFWZ (2,8 miljoen deelnemers) tot onder de 90 procent. Deze dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de bezittingen van pensioenfondsen en de som van alle uitkeringsverplichtingen.
Pensioenfondsen onder druk
De malaise op de beurzen is nu ook voelbaar bij pensioenfondsen. Naast de slechte prestaties op de beurzen daalt ook de rente verder, wat slecht nieuws is voor de dekkingsgraden.
Indien er de komende maanden geen herstel plaatsvindt, dan zullen pensioenfondsen niet anders kunnen dan veel grotere kortingen door te voeren dan werd gevreesd.
Minster Koolmees: ingrepen onvermijdelijk
Minister Wouter Koolmees van Sociale zaken stelde begin deze maand dat hij bereid is om te praten met pensioenfondsen over de verlaging van pensioenen. Maar stelt tegelijkertijd dat kortingen onvermijdelijk zijn.
De Pensioenfederatie stelt dat kortingen tot 8 procent ondenkbaar zijn, en vraagt het kabinet om hulp. De koepelorganisatie stelt dat het gevaar voor lagere pensioenen, door de lagere rente en de onstabielere financiële markten, niet is geweken.
Korting van 10 procent
Naast de grotere pensioenfondsen zijn er ook kleinere pensioenfondsen waar alle seinen inmiddels op rood staan. Zo ook bij metaalpensioenfonds PMT, waarbij beroepen zijn aangesloten als loodgieters en fietsenmakers. Jos Borcken, voorzitter van het pensioenfonds, voorziet een korting van 10 procent.
,,De pensioenen bij PMT zijn gemiddeld 600 tot 700 euro bruto per maand. We hebben het dus niet over Zwitserleven pensioenen. Daar tien procent op korten is een enorme klap voor de mensen’’, aldus Brocken tegenover het Algemeen Dagblad.