Nep goud in omloop!

Een juwelier in het Canadese Ottawa heeft een goudbaar gekocht bij de Royal Bank of Canada die nep schijnt te zijn.

Samuel Tang kocht op 18 oktober een klein goudbaartje van 1 troy ounce bij de Royal Bank of Canada. Op het eerste gezicht had hij geen enkele reden om te vermoeden dat er iets niet klopte; het goud had de stempel van de Royal Canadian Mint en werd geleverd in een verzegelde blister.

Echter, toen de goudsmid van Tang, Dennis Bernard, met het goud begon te werken om hier sieraden van te maken, merkte hij dat er duidelijk iets mis was. De goudsmid merkte dat het moeilijk was om het plaatje goud te buigen of door zijn wals heen te krijgen. Toen hij wat kracht uitoefende om het goudbaartje te buigen brak deze in tweeën met 2 scherpe randen – iets wat bij echt goud niet mag gebeuren.

Vervolgens gebruikte de goudsmid een zuurtest om enige twijfel te ontnemen. Het staafje goud testte negatief voor zowel 24, 18 en zelfs 14 karaat. Het baartje wat dus werd verkocht als 99% puur goud bevatte dus niet eens 58% goud!

De bank waar Tang het neppe goud kocht wilde de baar niet terugnemen. Hierop stapte de man naar de media. CBC maakte hierover een reportage waarop de bank toegaf en besloot om de man zijn $1680 terug te geven.

Royal Canadian Mint

De Royal Canadian Mint onderzoekt op dit moment hoe het kan dat een officieel verkooppunt een neppe gouden baar in zijn assortiment heeft liggen. Zo worden onder andere beelden van de beveiligingscamera’s gecontroleerd om te kijken hoe het valse goud in de bank terecht is gekomen.

De gebeurtenis is volgens analytici slechts het topje van de ijsberg. De meeste mensen controleren hun goud immers nooit op echtheid. Daarnaast stellen experts dat er nooit slecht één goudbaar wordt vervalst, maar meestal een hele serie.

In een eerste reactie laat de Royal Canadian Mint dat het baartje onmogelijk afkomstig kan zijn van het munthuis zelf. De Royal Canadian Mint stelt ook dat aan de blister al te zien is dat het niet om een officieel product gaat.

Wat kan ik doen om na te gaan of mijn goud echt is?

Wij adviseren iedereen om zijn of haar edelmetalen altijd te controleren. De eerste controle is redelijk makkelijk. Ga na of het gewicht, de afmetingen én de kwaliteit van de verpakking wel klopt. Vergelijk dit met eventueel foto’s van echte baren op internet.

Een volgende stap om uit te sluiten of het goud nep is, is om een testkit aan te schaffen waarmee je de zuiverheid van goud kan testen.

Pogingen om edelmetalen te vervalsen zijn in het verleden vaker voorgekomen. Het is dus niets nieuws. Gebruik dan ook je gezond verstand bij het doen van aankopen. Wanneer een partij onbetrouwbaar overkomt of wanneer de prijs te laag is, dan dient u zich al af te vragen of alles wel in orde is.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 762 reviews.