Koper wordt vaak aangeduid als dé barometer voor de wereldeconomie. Sinds juni is het industriële metaal bezig aan een duikvlucht omlaag. De prijs van een ton koper is in twee maanden tijd met bijna 20 procent gedaald. Indien de prijs van het edelmetaal inderdaad een barometer is voor de wereldeconomie dan is er een storm op komst.
Begin juni werd een ton koper op de Londen Metal Exchange nog verhandeld voor 7300 dollar. Ruim twee maanden later kost dezelfde ton koper nog 6070 dollar. De angst zit er bij beleggers dan ook goed in. Maar waarom?
De barometer van de wereldeconomie?
Koper is een van de meest toegepaste metalen ter wereld, het metaal wordt gebruikt in bijna elk denkbare huishoudapparaat. Daarnaast wordt het metaal ook gebruikt in elektromotoren en de bouw. Mede hierdoor kan het edelmetaal inzicht bieden in de economie van een individueel land, en tegelijkertijd een beeld geven over de gezondheid van de volledige wereldeconomie. De prijs van koper wordt al jaren lang gebruikt als indicator voor een economische crisis. Zo daalde de prijs van koper met bijna 50 procent in 2008, vlak voordat de crisis in 2008 uitbrak.
De huidige daling van de koperprijs wijst vooralsnog op een afkoeling van de wereldeconomie. De meest voor de hand liggende verklaring voor de daling is op dit moment China. Het land is goed voor de helft van de wereldwijde vraag naar koper. China liet in het tweede kwartaal van dit jaar een tragere groei zien dan algemeen werd verwacht. De vraag naar koper in China zal door die vertraging volgens analisten wellicht afnemen, waardoor de prijs van de grondstof ook verder zal dalen.
Een ander punt dat meespeelt is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Analisten verwachten dat het conflict tussen beide landen een negatief effect zal hebben op de wereldeconomie, waardoor de prijs van koper zal dalen.
Staking La Escondida
Tegelijkertijd speelt in het noorden van Chili een ander scenario zich af, die juist voor een ommekeer van de prijsdaling kan zorgen. In de grootste kopermijn ter wereld wordt gedreigd met stakingen door arbeiders. Deze zijn ontevreden over het meest recente loonbod dat zij hebben ontvangen van BHP, de uitbater van de mijn. De mijn, genaamd ‘La Escondida’, ligt in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili. In 2017 vond er eveneens een staking plaats vanwege een conflict tussen de arbeiders en de uitbater van de mijn. Inmiddels heeft BHP de Chileense regering gevraagd om te bemiddelen tussen beide partijen om zo een staking te voorkomen.