Beurswijsheden zijn er in alle soorten en maten. Hoewel ze grappig bedoeld zijn, kennen ze vaak een serieuze ondertoon. Beurswijsheden ontstaan vaak door gebeurtenissen in het verleden. Vandaag kijken we naar cijfers over de goudmarkt die zomaar een nieuwe beurswijsheid kunnen openbaren.
Daartoe gaan we de prestaties van goud bekijken, uitgesplitst naar de dagen van de week (maandag tot vrijdag). De eerste grafiek hieronder toont de geannnualiseerde prestatie van de goudprijs in dollars sinds het jaar 2000 (zwarte balk), verdeeld over de verschillende dagen van het jaar (blauwe balken).
De rendementen zijn berekend op basis van de slotkoersen die dag. Het bereikte rendement op dinsdag is dus gelijk aan de gemiddelde procentuele verandering tussen het sluiten van de handel op maandag en het sluiten op dinsdag.
Zoals de grafiek al illustreert, valt er in principe één dag op: vrijdag. Met een geannualiseerd rendement van 7,5% weerspiegelt vrijdag bijna de volledige jaarlijkse winst van 8,84%. Het verschil – gemeten over een periode van 4.585 handelsdagen – met de andere dagen in de week is behoorlijk groot. Dit suggereert dat deze patronen geen toeval kunnen zijn.
De volgende afbeelding toont de geïndexeerde goudprestaties sinds de millenniumwisseling in goudkleur, evenals die van individuele dagen van de week in andere kleuren. Zoals de grafiek laat zien, hebben de goudprijzen de neiging om in de eerste 4 dagen van de week zijwaarts te bewegen. Alleen in 2009 wist woensdag (groene lijn) ook een iets sterker gemiddeld rendement te genereren.
De winsten in de goudprijs over de gehele periode van bijna 17 jaar tijd, werden voornamelijk behaald op vrijdag. De blauwe lijn die het cumulatieve rendement weergeeft dat op vrijdag is behaald, bevindt zich als enige dag van de week in een uptrend. Op vrijdag wisten de prijzen vaak zelfs te stijgen, toen de goudprijs over het algemeen daalde.
Buy on Tuesday, sell on Friday?
Kortom, vrijdag is een zeer ongebruikelijke dag. Of anders gezegd: bovenstaande uiteenzetting is een ideale manier om te bepalen wat het perfecte inkoop óf verkoopmoment is voor goud.