pexels photo 3943716

Heeft sparen nog nut? Deel 2

In deel 1 hebben we gekeken naar de hoogte van de spaarrente en of sparen nog zin heeft gezien de huidige rentestanden. In deel 2 lezen we hoeveel wij gemiddeld sparen en zetten we de alternatieven van sparen uiteen. Zo kun je je vermogen alsnog laten renderen.

Eerder al schreven we waarom de spaarrente zo laag is en wat de vooruitzichten zijn. Ondanks de lage rente blijven wij gemiddeld gezien massaal geld sparen.

Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank hadden wij in 2016 bijna 340 miljard euro geparkeerd bij verschillende banken. Dat is 5 miljard euro meer dan in 2015 én ten opzichte van 10 jaar geleden zelfs een stijging van 48%. We sparen dus meer terwijl de spaarrente juist in de afgelopen 10 jaar juist een neerwaartse beweging liet zien.

sparen

Een verklaring voor deze spaarhysterie is niet eenduidig. Analisten dragen allerlei mogelijke redenen aan voor het feit waarom mensen meer geld sparen terwijl dit niet rendabel is en het op dit moment zelfs geld kost. Zo verschillen de redeneringen van onzekerheid over de toekomst tot de vergrijzing die er voor zorgt dat mensen meer geld achterhouden.

Inflatie

Een andere vervelende bijkomstigheid voor ons spaargeld is inflatie. Dit betekent in principe dat het algemene prijspeil stijgt. Wanneer er sprake is van inflatie dan kun je voor hetzelfde geld minder kopen dan voorheen. De waarde van geld wordt dan afgemeten tegenover het aantal producten dat je ervoor kunt krijgen. Een stijgende inflatie zorgt er dus voor dat je met precies hetzelfde geld minder kunt kopen.

sparen

In de afgelopen jaren hebben verschillende centrale banken waaronder de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve (Fed), door middel van monetaire verruiming de inflatie proberen aan te jagen. Dit jaar zien we dat de inflatie weer zijn weg omhoog heeft gevonden. Een stijgende inflatie in combinatie met een dalende spaarrente zorgt er dus voor dat de waarde van ons spaargeld nog harder daalt.

Alternatieven

Mensen die bewust geld opzij leggen willen uiteraard enige vorm van rendement op hun geld ontvangen. Tegelijkertijd willen spaarders niet teveel risico lopen, anders hadden ze met hetzelfde geld wel belegd. Defensief beleggen zou in dit geval een alternatief kunnen zijn voor deze groep. Je belegt dan met name in (staats)obligaties. Helaas heeft de lage rente ook effect op deze ‘veilige’ vorm van beleggen en zijn de rendementen op staatsobligaties in de afgelopen maanden behoorlijk hard gedaald.

Een ander alternatief blijft het aflossen van je hypotheek of andere schulden. Wanneer je je spaargeld gebruikt om schulden af te lossen zorg je er voor dat je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over je spaargeld. Dit levert je (wanneer je meer dan € 24.437 aan spaargeld hebt) 1,2% extra rendement op.

Het laatste alternatief voor spaarders is om hun vermogen niet zozeer te laten groeien of renderen, maar om deze te beschermen. Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, heeft meerdere keren aangegeven dat de rente voorlopig voor een langere tijd laag blijft. In principe betekent dit dat de komende jaren niet of nauwelijks rendement te behalen valt door geld te sparen. En indien de inflatie blijft stijgen zal het alleen maar meer geld gaan kosten.

Vermogensbescherming

Wij begrijpen dat een spaarrekening ook nut heeft. Geld dat je op korte termijn nodig kan hebben moet binnen handbereik zijn. Bijvoorbeeld wanneer de wasmachine het begeeft. Echter, geld dat je niet (of langere tijd) niet nodig denkt te hebben dient beschermd te worden tegen geldontwaarding.

Deze bescherming vind je onder andere door middel van gouden en/of zilveren munten te kopen, en deze zelf te bewaren. Je hoeft geen duizenden euro’s uit te geven, en kunt op elk moment wanneer je denkt dat je een bedrag kunt missen een aankoop doen op basis van het bedrag dat jij in gedachten hebt.

Wanneer we bijvoorbeeld 1 januari 2002 als uitgangspunt nemen dan zien we dat een gouden munt van 1 troy ounce gemiddeld genomen is gestegen met 9,8% per jaar, 274% in totaal. Een zilveren munt van 1 troy ounce steeg gemiddeld over dezelfde periode met 11,1%, 231% in totaal. Maar de stijging is niet de belangrijkste reden om te sparen in de vorm van goud of zilver. Het belangrijkste is dat terwijl anderen hun geld hebben zien ontwaarden, jij je vermogen hebt weten te beschermen tegen precies dezelfde gebeurtenis. In principe zou je dus kunnen stellen dat de prijs van goud en zilver niet is gestegen, maar dat de waarde van je geld is gedaald en je door middel van goud en zilver je vermogen hebt weten te beschermen.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 845 reviews.