photo 1584111679018 5c24cbd563cd

Goud-zilver ratio voorspelt koopsignaal zilver

Wanneer we de geschiedenis als gids aanhouden, dan kan dit jaar zomaar het jaar van zilver worden. Met de prijs van één ounce goud koop je gezien de huidige goud-zilver ratio 80,33 ounces zilver. In de afgelopen twee decennia is de verhouding goud-zilver slechts 5 keer hoger dan dit niveau geweest.

De goud-zilver ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. De ontwikkeling van deze ratio in de gescheidenis vertelt ons hoe ‘duur’ of hoe ‘goedkoop’ het ene edelmetaal ten opzichte van het andere is op een bepaald moment.

Goud heeft het afgelopen jaar beter gepresteerd dan zilver. Zo zien we de goud-zilver ratio stijgen vanaf februari 2017 (67,89) tot 80,33 in dezelfde maand van dit jaar. Dit is vooral te wijten aan het karakter van zilver. Beleggers kijken niet meteen naar zilver bij geopolitieke of financiële onrust. De helft van de vraag naar zilver is afkomstig vanuit de industrie.

Bij geopolitieke of financiele onrust kijken investeerders dus eerst naar goud, wat niet heel erg vreemd is. Dit onderkent ook een analist bij Deutsche Bank: “People have been looking to gold for a safe haven, and that is what you will expect at this stage. But pretty soon they’ll start looking at the relative-value trades, and that’s when you’ll see silver perform.” aldus Grant Sporre.

Goud-zilver ratio > 80 = koopsignaal zilver?

goud-zilver ratio
Zodra de goud-zilver ratio de 80 nadert zien we een correctie waarbij zilver harder in prijs stijgt dan goud.

De laatste keer dat de goud-zilver ratio boven de 80 uitkwam was in maart 2016. In dezelfde maand begon zilver ten opzichte van goud te stijgen en steeg het metaal tot juli 2016 met maar liefst 17%. Ook de pieken in november 1996, juni 2003 en december 2008 gaven het startsein voor een forse inhaalbeweging van zilver. Met rendementen van respectievelijk 70%, 200%, en 400% tijdens de laatste financiële crisis.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 712 reviews.