Goud is de ultieme wereldmunt volgens Greenspan

Alan Greenspan, een van de bekendste centrale bankiers ooit, én de maestro van fiat geld onder wiens beleid Quantitative Easing nieuwe records verbrak, ziet goud als de ultieme wereldmunt. Dit stelt Alan in een interview met de World Gold Council in de laatste editie.

“I view gold as the primary global currency. It is the only currency, along with silver, that does not require a counter- party signature.”

– Alan Greenspan

Greenspan zegt dat goud dé primaire globale valuta is. Samen met zilver is het volgens de ex-bankier van de Federal Reserve, de enige valuta zonder tegenpartij. Niemand zal goud ooit weigeren als manier van betaling om financiële verplichtingen af te lossen. Lijnrecht hier tegenover staat fiat geld, waar de waarde afhankelijk is van de kredietwaardigheid van de tegenpartij.

In het interview ziet Alan Greenspan goud als een goede verzekering van je vermogen. De oplopende inflatie zal er voor zorgen dat geld minder waard wordt en goud zal stijgen omdat de waarde van goud behouden blijft.

Stagflatie

De ex bankier stelt in het interview dat hij zich grote zorgen maakt over de wereldeconomie, omdat de economische groei niet in pas loopt met de inflatie. Zo steeg in de Verenigde Staten de productiviteitsgroei in de afgelopen jaar slechts 0,5%, terwijl dit in 2008 – vóór de crisis – nog 2% was.

Een economie die nauwelijks groei laat zien in combinatie met een stijgende inflatie wordt door economen stagflatie genoemd. Juist omdat centrale banken in de afgelopen jaren al hun tools hebben gebruikt om de economie te stimuleren, hebben zij niet veel speelruimte om aan de rente te sleutelen. Zo zal een nog lagere rente voor meer inflatie zorgen, terwijl een stijgende rente zorgt voor een steeds grotere schuldenberg. Dit dilemma vormt volgens Greenspan een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. Mede hierdoor is de oud Fed voorzitter van mening dat je er verstandig aan doet om goud te kopen.

Lees het volledige interview met de maestro in de Februari editie van de World Gold Council: Gold Investor.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.