photo 1528659882437 b89a74bc157f

De wereldwijde schuldenberg in beeld: $63 biljoen

Wanneer je al het geld dat door nationale overheden geleend is bij elkaar optelt, dan kom je op het duizelingwekkende bedrag van $63 biljoen. Dat is een gigantische schuldenberg van $63.000.000.000.000.000.000.

In een ideale situatie lenen regeringen dit geld om tekorten op korte termijn te dekken of belangrijke projecten te financieren. Maar, zoals Jeff Desjardins van VisualCapitalist aangeeft, zijn overheden op een gegeven moment gewend geraakt aan het lenen van geld. Het hebben van constante tekorten wordt gezien als het nieuwe normaal, waardoor de schulden van landen onhoudbaar worden. Dit is niet gezond voor de landen én voor de totale wereldeconomie als geheel. Hierdoor is de schuldenberg in de afgelopen jaren explosief gegroeid.

schuldenberg
De Verenigde Staten is een van de voornaamste voorbeelden van deze ‘schuldenhonger’. Het land heeft sinds 2001 geen begrotingsoverschot meegemaakt, en heeft haar schuld zien stijgen van $6,9 triljoen tot $20 triljoen. Dit komt overeen met 31,8% van de totale wereldwijde schuldenberg.

In de top vijf landen met de grootste schulden bevinden zich naast de Verenigde Staten, ook Japan, China, Italië en Frankrijk. Samen zijn deze 5 landen goed voor 66% van de totale wereldschuld. Ook landen als Griekenland, Portugal en Libanon zitten op een onhoudbaar pad. De landen hebben allen een overheidsschuld dat hoger is dan 130% van het BBP. Vooral voor Griekenland, met alle externe schuldeisers, is dit een onhoudbare situatie. Zo heeft het IMF becijferd dat de overheidsschuld van Griekenland tegen het jaar 2060, 275% van het BBP zal bereiken.

De VisualCapitalist heeft een infographic gemaakt van de wereldschuld opgedeeld per land. De percentages in de infographic geven de schuld weer ten opzichte van de totale wereldschuld.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.