Tijdens de langste bullmarkt van de moderne geschiedenis, steeg de S&P 500 maar liefst 418% in 9,5 jaar tijd tussen november 1990 en maart 2000.
Dit tijdperk wordt ook wel aangeduid als de ‘Great Expansion’, waarin de groei van de werkgelegenheid robuust was, olieprijzen daalden, olievoorraden stegen, en geld verdienen zo eenvoudig was dat je het slechts in de aandelenmarkt hoefde te stoppen en je kreeg er gegarandeerd rendement voor terug.
De Great Expansion kan echter binnen enkele maanden van de troon worden gestoten als de langste bullmarkt van onze moderne tijd. Volgens een analyse van Visual Capitalist zal de huidige bullmarkt, die in maart 2009 begon, de Great Expansion in augustus van dit jaar passeren.
Rangschikking van de bullmarkten
In onderstaande tabel zien we elke bullmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog.
Door te kijken naar de duur, totale rendement, en het rendement op jaarbasis, kunnen we de bullmarkten beter vergelijken. De run van de huidige bullmarkt, die binnenkort de langste zal worden, heeft niet dezelfde intensiteit als de andere bullmarkten. Critici stellen dat de meest recente bullmarkt kunstmatig is gestut door ultralage rentetarieven, kwantitatieve verruiming, en andere acties van overheden die de markt uiteindelijk minder robuust zullen maken in de toekomst.
Hoe kwam elke bullmarkt aan zijn einde?
De markt psychologie achter stijgende en dalende markten is fascinerend. Hieronder kijken we naar de gebeurtenissen die in onze geschiedenis hebben gezorgd voor het einde van elke bullmarkt. Hoewel het eigenlijk de acties van beleggers zijn die uiteindelijk dicteren in welke richting de markt beweegt.
1. The Great Expansion
Deze bull run duurde 9,5 jaar, uiteindelijk kwam deze ten einde toen de dotcom-bubbel barstte. Vanaf juni 1999 tot en met mei 2000 heeft de Fed de rente zes keer verhoogd en geprobeerd een “zachte landing” van de aandelenbeurzen te bewerkstelligen. Onzekerheid op de financiële markten werd verergerd door de aanslagen van 9/11.
2. De Post-Crisis Bull Run
Nog aan de gang…
3. De Post-War Boom
Deze boom vond plaats na de Tweede Wereldoorlog, en het eindigde in 1956. Redenen voor het einde van deze bullmarkt zijn volgens analytici de lancering van de Spoetnik, de hartaanval van president Eisenhower, en de Hongaarse Revolutie.
4. That ’70s Growth
De Iraanse revolutie, de energiecrisis van 1979, en de terugkeer van dubbelcijferige inflatie werden de factoren die de schuld kregen voor het einde van deze bullmarkt.
5. Reagan Era
Deze bullmarkt had het hoogste rendement op jaarbasis (26,7%), maar het feest eindigde op Zwarte Maandag in 1987 – een van de meest beruchte markt crashes ooit. Enkele van de oorzaken aangehaald voor de crash: geprogrammeerde trading, overwaardering, gebrek aan liquiditeit en de markt psychologie.
6. The Hot Aughts
Aandelen deden het behoorlijk goed tijdens het tijdperk van goedkoop krediet en stijgende huizenprijzen. Echter, de financiële crisis maakte een einde aan deze groei, en zou de Dow Jones Industrial Average terugbrengen van 14.000 punten tot onder de 6.600 punten.