De wereldeconomie staat wellicht voor de belangrijkste week van het jaar. Een aantal gebeurtenissen die deze week plaatsvinden hebben de potentie om de financiële markten te sturen en het vooruitzicht van de economische groei voor dit jaar te bepalen. Dit is waar we op moeten letten:
MAANDAG
Beleggers krijgen vandaag de mogelijkheid om te oordelen over wat er afgelopen weekend is gebeurd tijdens de G-7 meeting. De bijeenkomst werd afgesloten met beledigingen van Trump via Twitter jegens de Canadese gastheer Trudeau. De hele bijeenkomst kan in principe samengevat worden door de foto hierboven die is genomen tijdens de meeting in Canada.
DINSDAG
Dinsdag komen Trump en Kim Jong Un bij elkaar in Singapore. Trump voorspelt nu alvast een ‘groot succes’ en stelt dat het mogelijk is dat hij Kim Jong Un zo ver kan krijgen om formeel het einde van de Koreaanse oorlog te ondertekenen.
Op dezelfde dag keert ook Theresa May terug naar het Lagerhuis waar ze de Brexit deal bespreekt. Het eerste voorstel wat ze heeft voorgelegd aan het Lagerhuis werd maar liefst 15 keer gewijzigd. In twee dagen van debatteren en stemmen worden de belangrijkste vragen over de Brexit besproken, en wordt gekeken of Groot-Brittannië moet proberen om deel te blijven uitmaken van de douane-unie.
WOENSDAG
De Amerikaanse Federal Reserve maakt woensdag hoogstwaarschijnlijk bekend dat de rente voor de tweede keer dit jaar verhoogd zal worden. Voorzitter Jerome Powell zal een persconferentie houden, en hij en zijn collega’s zullen ook nieuwe prognoses presenteren over de Amerikaanse economie.
DONDERDAG
Na de Fed is het de beurt aan de Europese Centrale Bank. De ECB komt steeds dichterbij het einde van het opkoopprogramma. Verwacht wordt dat donderdag de eerste formele gesprekken zullen plaatsvinden over hoe en wanneer het stimuleringsprogramma moet worden beëindigd.
Donderdag zal naast de ECB ook China nieuwe cijfers bekend maken over de detailhandelsverkopen en de industriële productie van het land. Beide cijfers moeten meer licht werpen op de kracht van ’s werelds (tweede) grootste economie.
VRIJDAG
Vrijdag is de dag waarop het Wereldkampioenschap voetbal begint. De openingswedstrijd zal gaan tussen gastland Rusland en Saudi-Arabië. Voor de wedstrijd vindt er een ontmoeting plaats tussen Vladimir Putin en Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins. Analisten verwachten dat de ontmoeting de wereldwijde oliemarkt kan beïnvloeden. Een week later komen namelijk alle OPEC-leden bijeen in Wenen om een eventuele verhoging van de olie-productie te bespreken.
Naast het begin van het WK, maakt vrijdag ook de Bank of Japan (BoJ) haar monetaire beleid bekend. De verwachting is dat de BoJ vast zal houden aan het stimuleringsprogramma waar het al geruime tijd mee bezig is. De centrale bank koopt nog steeds grote hoeveelheden Japanse staatsobligaties op, en zal aangemoedigd worden dit te blijven doen gezien de meest recente cijfers laten zien dat het land nog ver weg is van een inflatiedoelstelling van 2%.