Goud heeft dit jaar een achtbaanrit achter de rug. In de eerste helft van het jaar steeg het edelmetaal met bijna 30%, terwijl in de laatste helft van het jaar goud wat van deze winsten in heeft moeten leveren. Ondanks deze ‘correctie’ doet goud het year to date nog steeds goed met een return van 10,5%.
Als er een trend belangrijk is die in de toekomst de koers van goud zal gaan bepalen dan is dat het aanbod van het edelmetaal. We hebben eerder geschreven over het feit dat de ontdekking én productie van nieuwe goudmijnen in de komende decennia zal dalen met -33%.
Peak Gold
De term Peak Gold wordt vaak gebezigd door liefhebbers van goud. De term omschrijft het verschijnsel waarbij het aanbod van goud piekt en hierna gestaag begint af te nemen. In het verleden hebben mainstream media dit verschijnsel afgedaan als slechts een verzinsel van ‘goldbugs’ die op zoek zijn naar bevestiging voor een toekomstige prijsstijging van het edelmetaal.
Dit jaar hebben echter verschillende grote financiële dienstverleners waaronder Bloomberg in analyses laten zien dat er wel degelijk sprake is van een daling in het aanbod van fysiek goud. Een ontwikkeling die in het voordeel spreekt van een toekomstige prijsstijging. Hieronder 5 grafieken die laten zien dat het wellicht verstandig is om nu goud te kopen en te profiteren van deze toekomstige prijsstijging.
Grote vondsten blijven uit
Hoewel exploratie budgetten van mijnbouwbedrijven in de afgelopen jaren met factor 10 zijn gestegen tot $6 miljard per jaar, zijn nieuwe grote vondsten uitgebleven. De hoeveelheid goud dat ontdekt is afgelopen jaar is met 85% gedaald ten opzichte van 2006.
Snijden in uitgaven
Om de daling van de goudprijs in 2011 te verwerken hebben mijnbouwbedrijven gesneden in hun uitgaven. Dit heeft er voor gezorgd dat de levensduur van vele mijnen is verkort aangezien mijnbouwbedrijven niet in staat zijn gebleven om de benodigde infrastructuur te verzorgen om zo toegang te krijgen tot een groter gebied binnen de mijnen.
Niet rendabel om goud te mijnen
Mede door minder ontdekkingen van nieuwe bronnen, een kortere levensduur van bestaande mijnen én een lagere goudprijs, is de hoeveelheid van goud dat economisch rendabel is om te mijnen gedaald met meer dan 40% sinds 2011.
Goudschaarste aanstaande
De jaarlijkse productie van goud zal volgens BMO Capital Markets pieken in 2019 en daarna blijven dalen tot ten minste 2025. Ook de CEO van een van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven, Randgold, verwacht dat ‘peak gold’ binnen 5 jaar een feit is.
Fusies en Overnames
Vanwege de zware toekomst waar goudmijnbouwbedrijven mee worden geconfronteerd, is het aantal fusies en overnames dit jaar geëxplodeerd. Fusies en overnames in de goudsector hebben mede door deze ontwikkeling alle andere fusies en overnames voor andere grondstoffen overtroffen.