Na een sterke start in de eerste twee maanden van 2019, bereikt zilver vandaag het laagste punt dit jaar. De ‘bears’ sturen het edelmetaal omlaag tot een prijs van €419 per kilo op het moment van schrijven.
Shorts vs. Longs
Uit de meest recente data van de CFTC blijkt dat grote investeerders in de afgelopen weken een stuk negatiever kijken naar het edelmetaal. Het aantal short-posities voor zilver bereikte het hoogste punt sinds december 2018.
In de afgelopen weken verhoogden vermogensbeheerders hun short-posities in zilver tot 17.539 contracten, tegenover 10.928 contracten een week eerder. Dit was vooral te wijten aan nieuwe verkopen. Deze namen toe met 6.288 stuks, terwijl het aantal “longs” daalde met 323 stuks.
Mede hierdoor blijft de verhouding in de goud-zilver ratio redelijk stabiel rond de koers van 84 bewegen, zoals deze de afgelopen twee maanden heeft gedaan.
Aandelenmarkten
De meeste aandelenbeurzen lieten in de eerste vier maanden van dit jaar een spectaculair herstel zien, nadat deze in het laatste kwartaal van 2018 nog onderuit gingen uit vrees voor een nieuwe crisis. De bullmarkten die hiermee zijn ontstaan zorgen voor een sentiment dat neerwaartse druk uitoefent op edelmetalen in het algemeen.
Investeerders worden aangetrokken tot de aandelenmarkten waar (nog steeds) nieuwe all time highs worden neergezet. Zonder besef van risico en ondanks verschillende negatieve signalen over een afkoeling van de wereldeconomie kan niets de kooplust van beleggers momenteel onderdrukken.
Centrale banken zijn vooralsnog de belangrijkste impulsen geweest voor de prestatie van de aandelenbeurzen. Zowel Jerome Powell van de Fed, als Mario Draghi van de ECB, hebben laten weten dat de rente dit jaar niet meer zal worden verhoogd. Daarnaast is de hoop dat China en de VS de strijdbijl binnen afzienbare tijd zullen begraven ook groot.
Hoogtevrees
Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan waarschuwt inmiddels voor hoogtevrees. „Veel goed nieuws zit in de beurskoersen. We zijn onderwogen in aandelen en willen zien dat de bedrijfswinsten weer gaan stijgen, alvorens bij te kopen.” Ook bij ABN Amro is het advies voor aandelen momenteel neutraal. Een tegenvallende economische groei wordt momenteel als grootste risico gezien.
Dollar
Ook de dollar zorgt voor neerwaartste druk bij zilver. De Amerikaanse Greenback blijft stijgen vanwege de terugval van een aantal grotere economieën in de wereld. Dat heeft ook een effect op de euro. Die lijdt onder de aanhoudende negatieve berichtgeving over de Duitse economie. De Ifo-index, die het ondernemersklimaat in de industrie in kaart brengt, noteerde afgelopen week woensdag opnieuw onder de kritische grens van 100 punten. Met 99,2 zakt die index zelfs een half procentpunt onder de 99,7 van maart. Analisten hadden een beter resultaat verwacht.
Hoe nu verder?
Vooralsnog lijken de donkere wolken boven de zilvermarkt te zullen blijven. Uit technisch perspectief is de grens tussen $13.90 – $14.00 per troy ounce belangrijk. Indien het edelmetaal onder deze koers duikt is de verwachting groot dat de zilverprijs rond het niveau van $13 dollar per troy ounce zal blijven sluimeren.
Tegelijkertijd kan een ommekeer op de aandelenmarkten of een verzwakking van de Amerikaanse dollar er voor zorgen dat het bearish sentiment rondom het edelmetaal zomaar kan omslaan. We houden je hoe dan ook op de hoogte!