Financiële agenda: Franse én Britse verkiezingen

Europese aandelen noteren vandaag allemaal rode cijfers na een 4-daagse paasvakantie. Aziatische aandelen stonden vanochtend eveneens onder druk door de aanhoudende crash van ijzererts. Ook de Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening. De Britse premier Theresa May zorgde voor een extra verrassing in deze verkorte week door vervroegde verkiezingen aan te kondigen.

Op 8 juni moeten de Britten weer naar de stembus. De volgende parlementsverkiezingen stonden gepland voor 2020. Theresa May probeert met vervroegde verkiezingen een groter mandaat binnen te halen voor de Brexit onderhandelingen. Het Britse pond tuimelde direct na de bekendmaking van het nieuws. Ondertussen is de munt weer wat hersteld maar noteert deze alsnog een daling van -1,19% op het moment van schrijven. De Engelse aandelenbeurs, de FTSE 100, daalde 1,3% na bekendmaking van het nieuws. De grootste daling sinds januari van dit jaar. De bredere, meer op het binnenland gerichte index, de FTSE 250, daalde minder hard.

Ook de Stoxx Europe 600 Index daalde tot het laagste niveau in ongeveer 3 weken tijd. In aanloop naar de Franse verkiezingen aanstaand weekend is de onzekerheid in Europa weer flink toegenomen. Daarnaast lijden Europese beurzen ook onder de verkoopgolf uit Azië van vannacht.

IJzererts

De katalysator voor de verkoopgolf uit Azië is volledig te wijten aan de prestaties van de commodity ijzererts. Het industriële metaal daalde met -5%. Sinds het hoogtepunt van februari dit jaar heeft de grondstof al 32% van zijn waarde verloren. De crash van ijzererts heeft te maken met de sterke stijging die werd ingezet in 2016. Een ton ijzererts steeg in 2016 met 80% en in het begin van 2017 steeg de prijs nog een met 25%. Eind februari werd de hoogste prijspeil bereikt in meer dan 3 jaar tijd.

Door de sterke daling van ijzererts maken analisten zich zorgen over de aanhoudende toename in het aanbod in zowel Australië en Brazilië. Daarnaast heeft China een gigantische berg aan ijzerertsvoorraad die is opgelopen naar meer dan 130 miljoen ton, het hoogste cijfer sinds 2004.

Weekvooruitzicht

Deze week zal vooral in het teken staan van de geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. In Europa zullen de ogen voornamelijk gericht zijn op de eerste verkiezingsronde van aanstaande zondag. De peilingen laten zien dat vier kandidaten in de race zijn voor de tweede ronde, met kandidaten uit extreem links àls extreem rechts.

Door de onzekerheid rondom de Franse presidentsverkiezingen zagen we de spread van de volatiliteit tussen de euro en dollar stijgen tot een recordhoogte van 6,35%. Het hoogste punt sinds de financiële crisis van 2008 en de val van Lehman. Indien Le Pen óf Mélenchon als winnaar uit de bus komt van de Franse verkiezingen, is het risico op nog meer onrust niet uit te sluiten.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.