Vandaag onthult Trump zijn nieuwe belastingplannen. Naar eigen zeggen is het de grootste en meest ingrijpende belastingverlaging ooit. In dit artikel kijken we vooruit naar de verwachtingen en wat dit betekent voor de grootste economie ter wereld.
Allereerst gaan analisten uit van een verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 naar 15%. Dit was een van de speerpunten van Trump tijdens de verkiezingscampagne. Daarnaast heeft Trump ook toegezegd om individuele belastingen te verlagen. Ook heeft hij beloofd om het aantal belastingschijven terug te dringen, en het hoogste belastingtarief van 39,6% te verlagen naar 33%. Op dit moment bestaat het Amerikaanse belastingstelsel uit 7 schijven. Trump is van plan dit terug te brengen naar slechts 3 schijven: 12%, 25% én 33%.
“It will be bigger, I believe, than any tax cut ever. Maybe the biggest tax cut we’ve ever had,”
– Donald Trump – Associated Press
Effect per individu: rijken profiteren
De Tax Policy Center heeft de beloofde belastingplannen van Trump onder een vergrootglas gezet om te kijken hoeveel belastingbetalers kunnen besparen. Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk de rijken profiteren van de plannen van Trump. Zo krijg iemand met een modaal inkomen een belastingverlaging voorgeschoteld van $1.010 (1,8% van het inkomen), terwijl de top 1% verdieners $214.690 (13,5% van het inkomen) besparen.
Effect gehele economie: korte positieve impuls, meer schulden
Over het algemeen belooft Trump een aantal mooie én populaire bezuinigingen. De belangrijkste vraag is vooralsnog hoe de plannen het budget van de president gaan beïnvloeden. Volgens de Minister van Financiën, Steve Mnuchin, zal de belastingverlaging zichzelf terugbetalen door economische groei. Critici, waaronder veel conservatieven, waarschuwen echter dat een agressieve verlaging van de belastingen er voor zorgt dat de overheid meer geld moet gaan lenen om gederfde inkomsten te corrigeren. Dit zou resulteren in een nóg grotere staatsschuld en hogere rentes.
Ook directeur van de Tax Policy Center schaart zich bij de critici. Volgens het orgaan stijgt de staatsschuld met $7000 miljard in 10 jaar tijd. Mark Mazur stelt dat het effect van de verlagingen op de totale economie bescheiden zal zijn. De directeur voorziet een kortstondige impuls voor de economie. Maar op de lange termijn zullen de plannen van Trump Amerika dieper in de schulden drijven.
“We might see a short-term boost, but these cuts will more likely drive us into deeper debt, which would stall any kind of growth.”
– Mark Mazur – Tax Policy Center
100-dagen periode
De belastingplannen moeten er voor zorgen dat de eerste 100 dagen van Trump in het Witte Huis niet op een fiasco uitdraaien. De 100 dagen periode is een symbolische tijd voor alle Amerikaanse presidenten waarbij de belangrijkste beloftes tijdens de verkiezingen worden omgezet in concrete wetsvoorstellen. Trump heeft in de afgelopen 100 dagen nog niks van de beloftes voor elkaar gekregen. Zo heeft hij een verlies moeten incasseren omtrent het afschaffen van Obamacare, en krijgt hij het geld niet bij elkaar voor het bouwen van de beloofde muur langs de grens met Mexico.