pexels photo 260286

Goud keldert na verkooporder van $2 miljard

Vanochtend rond 9:20 uur zakte de goudprijs als pudding in elkaar nadat er een enorme piek aan volume werd verhandeld. In slechts één minuut tijd  werden 1,8 miljoen ounces goud verhandeld op de future markt van New York.

Een dergelijke handelsvolume werd niet eens gezien tijdens de verkiezing van de president Donald Trump óf de Brexit stemming. Analytici breken vooralsnog het hoofd over een mogelijke verklaring. De meest voor de hand liggende verklaring is de zogenaamde ‘fat-finger’ trade. Hierbij toetst een beurshandelaar het verkeerde getal in bij een handmatige koop- of verkooporder.

goud

Om 9:20 werden er 18.149 contracten, goed voor $2 miljard, verhandeld in slechts één minuut tijd. Hierna viel het handelsvolume terug naar 2.334 contracten. Door de gebeurtenis daalde de goudprijs met 1,6% naar een prijs van $1.236,43 per troy ounce, de laagste prijs sinds 16 mei van dit jaar. Op het moment van schrijven lijkt het edelmetaal de weg terug omhoog te hebben gevonden en noteert deze een prijs van $1.242,52 per troy ounce.

Goudmanipulatie?

Gebeurtenissen waarbij grote hoeveelheden goudfutures worden gedumpt op de markt zijn niet vreemd. Al jaren gaan er stemmen op dat er voornamelijk op de futuremarkten zowel de goud- als zilverprijs worden gemanipuleerd. Door het dumpen van enorme hoeveelheden goud en zilver wordt feitelijk zowel de goud- als zilverprijs gedrukt.

In het verleden hebben we vaker soortgelijke gebeurtenissen gezien waarbij grote hoeveelheden goud en/of zilver worden gedumpt. Goudgoeroe Willem Middelkoop heeft er een interessant stuk over geschreven op RTL-Z.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.