Waarom zilver?

Zilver staat altijd in de schaduw van de grote broer, goud. Het verschil tussen beide edelmetalen is enorm. Zowel qua prijs als aanbod. Zo komt er 10 keer meer zilver uit de grond dan goud en is zilver op dit moment 72 keer ‘goedkoper’ dan de grote broer. Mede hierdoor denken beleggers over het algemeen dat goudbaren of munten de beste investering is om hun vermogen veilig te stellen. Maar klopt dit wel?

Net als goud wordt zilver al eeuwenlang gebruikt als wettig betaalmiddel. Daarnaast wordt het edelmetaal ook veelvuldig gebruikt in verschillende industriële toepassingen vanwege enkele unieke eigenschappen. Zo is zilver geliefd vanwege de kneedbaarheid, een ongeëvenaarde weerstand tegen corrosie en elektrische geleidbaarheid.

In tegenstelling tot goud heeft zilver een sterke industriële component. De zilverprijs is mede hierdoor afhankelijk van ontwikkelingen in zowel de beleggingswereld als ook de industrie. In de afgelopen jaren steeg zilver harder dan goud. Vandaar dat steeds meer beleggers nu ook kijken naar ‘het nieuwe goud’ en waarom zilver steeds meer aandacht krijgt. Zo is de prestatie van zilver sinds het begin van deze eeuw ook beter dan dat van de grote broer. Zilver heeft in de afgelopen 17 jaar een gemiddeld rendement behaald van 11,1% per jaar. In totaal is zilver met 199,09% gestegen.

Vraag en Aanbod

De unieke eigenschappen van zilver maken het edelmetaal zowel een industrieel- als beleggingsmetaal. Dit is ook meteen een van de belangrijkste redenen waarom zilver zo interessant is. De vraag vanuit de industrie naast de vraag naar zilver als belegging is al jaren aan het stijgen, terwijl het aanbod daalt. Daarnaast komt er nauwelijks zilver terug omdat het edelmetaal niet of nauwelijks wordt gerecycled.

Sinds het jaar 2000 ligt het aanbod van zilver elk jaar lager dan de vraag. Het tekort is zelfs zo nijpend dat zilver mijnbouwbedrijven voortaan contracten afsluiten met afnemers voor zilver wat gemijnd dient te worden in de toekomst.

Bijna de helft van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie. Het wordt onder andere gebruikt voor smartphones, tablets en laptops. Uit een analyse van Bloomberg blijkt dat het aantal smartphones en tablets tussen 2015 en 2020, alleen al in China en India zal stijgen met meer dan 1 miljard. Allemaal apparaten waarin zilver wordt gebruikt. De toepassing van zilver in zonnepanelen groeit ook hard. Zo is uit onderzoek gebleken dat er alleen dit jaar ongeveer 70 miljoen ounces zilver zal worden gebruikt voor de productie van zonnepanelen. De verwachting is dat dit de komende jaren zal oplopen tot 250 miljoen ounces.

Zilver wordt voornamelijk gewonnen als bijproduct tijdens het mijnen van industriële metalen. Zo wordt 20% van de totale zilvervoorraad als bijproduct gewonnen tijdens het mijnen van koper, en 31% tijdens het winnen van lood en zink. Wanneer de vraag naar deze industriële metalen afneemt zal er dus ook minder zilver uit de grond worden gehaald. Wat een effect kan hebben op de prijs.

Gemiddeld gezien is de goud-zilver ratio namelijk 1:55, wat inhoudt dat goud eigenlijk 55 keer duurder hoort te zijn dan zilver. Dit houdt in dat zilver vandaag de dag relatief goedkoop is en het verstandig is om zilver (nu het nog goedkoop is) te kopen.

 

Zilverprijs: fysiek vs papier

Al jaren wordt de prijs van zilver in de vorm van future contracten gestuurd. Op deze markten wordt zilver (en goud) dat fysiek niet aanwezig is verkocht. Analisten stellen mede hierdoor dat de zilverprijs momenteel gedrukt wordt vanwege de papieren futuremarkt. In realiteit is er veel minder zilver voor handen dan de huidige prijs doet vermoeden. Voornamelijk vanwege deze tegenstrijdigheid verwacht enkele analisten dat de prijs van zilver in de toekomst hard zal stijgen.

Zilver is zeldzamer dan over het algemeen wordt aangenomen. In het jaar 1717 nam Isaac Newton in Engeland met de “Royal Commission” een vaste goud-zilver mijnratio van 16:1 aan. Voor iedere ounce goud die toentertijd uit de grond werd gehaald, werd er 16 ounce zilver gemijnd. Op dit moment laat de ratio zien dat de hoeveelheid zilver dat uit de grond wordt gewonnen afneemt; voor iedere ounce goud die nu wordt gemijnd, komt zo’n 10 ounce zilver uit de grond.

30 jaar geleden bedroeg de bovengrondse zilvervoorraad nog zo’n 5 miljard ounces en vandaag de dag is dat ongeveer 1 miljard ounces. De overige 4 miljard is in de afgelopen jaren geconsumeerd en ligt nu tussen afvalbergen die niet gerecycled worden aangezien de kosten, gezien de huidige prijs hier veel te hoog voor zijn. Daartegenover blijft de consumptie van het edelmetaal alleen maar toenemen. Er wordt jaarlijks volgens het Silver Institute ongeveer 800.000 ounces zilver gemijnd en de consumptie bedraagt ongeveer 1.1 miljard ounces.

Ook investeren?

Zilver munten
Koop veilig en voordelig

Zilver baren
Koop veilig en voordelig

Specialist spreken?

Wij staan voor u klaar met persoonlijk oprecht advies, we beantwoorden graag al uw graaag.

Of bel ons: 020 799 73 36

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 726 reviews.