Turbulente tijden op de financiële markten in aantocht

De financiële markten gaan een turbulente periode tegemoet. Dit stelt het hoofd van de Bank voor Internationale Samenwerkingen, de overkoepelende instelling voor centrale banken, in het meest recente kwartaalrapport.

De laatste grote crisis dateert alweer uit 2008. Tien jaar na de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers en het begin van de kredietcrisis lijkt er volgens directeur Claudio Borio weinig te zijn veranderd. Hij vergelijkt de huidige toestand van de financiële markten met die van een patient die net van een zwaar medicijn afkomt.

“Nu de rentetarieven nog steeds ongewoon laag staan en de balans van de centrale banken nog steeds als nooit tevoren is geëxplodeerd, is er weinig meer over in de medicijnkast om de patiënt weer gezond te maken of voor hem te zorgen in geval van een terugval”, aldus Borio.

Volgens het kwartaalverslag van de BIS is extreme volatiliteit vroeg of laat waarschijnlijk. De volatiliteit die zal ontstaan is daarnaast ook niet zo eenvoudig op te lossen door de ingrepen van de Amerikaanse Federal Reserve of de Europese Centrale Bank.

Nog meer schulden

Boris stelt in het rapport dat de enorme schulden en het veelvuldig lenen dé redenen waren van de crisis in 2008. Echter zijn de schulden nu nóg groter dan tijdens de laatste crisis. “Ironisch genoeg was de enorme schuldenberg het hart van de crisis. En nu hebben we nog veel meer schulden”, aldus Borio.

Experts van de BIS stellen dat de het op dit moment nog steeds veel te makkelijk is om geld te lenen. Dit probleem speelt zich vooral af in opkomende landen zoals Brazilië, India en Turkije. Stuk voor stuk landen die de afgelopen tijd weer in de schijnwerpers staan vanwege de angst voor een nieuwe crisis rondom opkomende markten. Al deze landen hebben een grote dollarschuld en deze is sinds 2008 alleen maar verder gestegen. Daarnaast wordt de schuld extra zwaar door de relatief sterke dollar.

Zo heeft het BIS berekent welke belangen banken hebben in Turkije. Uit dit onderzoek blijkt dat banken voor 223 miljard dollar aan leningen, effecten en andere bezittingen hebben uitstaan in Turkije.

Handelsoorlog

Niet alleen de gigantische schuldenberg is een gevaar voor de wereldeconomie. Ook andere gebeurtenissen kunnen zorgen voor extreme volatiliteit. De BIS wijst bijvoorbeeld naar de handelsoorlog waarin de VS en China zijn verwikkeld. Ook wordt gewezen naar de Europese Centrale Bank die een dit jaar zal stoppen met het opkopen van overheidsleningen. Sinds maart 2015 stak de ECB ruim 2500 miljard euro in de economie.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 760 reviews.