1oz palladium aligned 2 1

Palladium bereikte recordhoogte

De prijs van palladium zit de laatste weken in de lift. Sterker nog, in de laatste 6 weken steeg de prijs van palladium met maar liefst 30 procent. Dit nadat het edelmetaal in de 3 maanden hiervoor met 14 procent daalde. Wat is er aan de hand?

Nadat de prijzen van edelmetalen vrijwel de gehele zomerperiode onder druk kwamen te staan door een stijgende rente in de VS en een sterkere dollar, zorgt de onrust op de financiële markten weer voor broodnodig herstel. Afgelopen week bereikte de prijs van palladium een nieuw record door een prijs aan te tikken van $ 1143 per troy ounce. De hoogste prijs ooit voor het edelmetaal.

Palladium wordt voornamelijk gebruikt in katalysatoren voor benzineauto’s. Daarnaast wordt het edelmetaal ook onder andere gebruikt voor het vervaardigen van witgoud. Nu diesels in het verdomhoekje zitten, is de vraag naar palladium aan het stijgen. Analisten verwachten dat tot minimaal 2020 het aanbod achter blijft bij de vraag.

Rusland

En juist over dit aanbod zijn er zorgen nu de spanningen tussen de VS en Rusland steeds verder oplopen. Zo heeft Trump in de afgelopen weken gedreigd met terugtrekking uit het kernwapenakkoord. Extra spanningen tussen beide landen brengen het aanbod van palladium onder druk. Rusland is namelijk de grootste producent van palladium ter wereld. Beleggers vrezen nu dat een slechtere relatie tussen beide landen zal zorgen voor een (verdere) daling van het aanbod.

palladium

Al eerder dit jaar schreven we over het verwachte tekort aan palladium op de markt. Als gevolg van het tekort werd palladium afgelopen jaar voor het eerst sinds 2001 duurder dan platina.

Hoe nu verder?

Op de korte termijn zien we een kleine correctie plaatsvinden met betrekking tot de palladiumprijs. Georgette Boele, analist bij ABN Amro erkent tegenover Bloomberg dat het edelmetaal op dit moment ‘overbought’ is, wat suggereert dat het edelmetaal te hard is gestegen.

Desondanks zijn de fundamentals voor een verdere prijsstijging aanwezig waarbij een tekort het meest in het oog springende feit is voor een verdere prijsstijging. Tegelijkertijd is het gevaar van een prijsstijging dat autofabrikanten zullen kijken naar het verminderen van het gebruik, en eventueel in plaats van palladium meer platina zullen gebruiken.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.