BELANGRIJKE MEDEDELING:
Vanwege de grote vraag naar fysiek goud en zilver, verzoeken wij u rekening te houden met een extra verwerkingstijd van 7-14 dagen voor alle orders.
Goud.Goud 58.232,04Zilv.Zilver 687,69Plat.Platina 28.894,60Pall.Palladium 44.654,50 Gratis afhalen in Amsterdam!
 

“Tekort aan palladium en overschot aan platina in 2018”

“Tekort aan palladium en overschot aan platina in 2018”
20 februari 2018 Bilal
platina harkot umicore asetelma scaled

In 2018 houdt het tekort aan palladium en het overschot aan platina aan. Dit stelt John Matthey in zijn onlangs verschenen rapport.

Palladium

Palladium kende in 2017 een uitstekend jaar. Het edelmetaal steeg met 50%. De laatste keer dat het edelmetaal een dergelijke prestatie wist neer te zetten was 16 jaar geleden. Ook voor 2018 spreken de fundamentals in het voordeel van een verdere stijging. Zo kent de huidige palladiummarkt tekorten en zal dit ook dit jaar doorzetten.

Palladium wordt als edelmetaal veelvuldig gebruikt voor industriele toepassingen. Zo wordt palladium gebruikt in katalysatoren van benzine auto’s. De vraag naar dit type auto’s steeg ten opzichte van de vraag naar dieselauto’s.

De grootte van het tekort aan palladium is afhankelijk van de vraag van beleggers naar het edelmetaal. Zo daalden de ETF aanhoudingen in palladium terwijl de prijs steeg, wat normaliter wijst op winstneming van beleggers.

palladium aanhoudingen

Platina

In 2017 daalde de prijs van platina als gevolg van het overschot met 7%. Het edelmetaal had te kampen met een dalende vraag van de autoindustrie, die platina gebruiken in de katalysatoren van dieselauto’s. Daarnaast daalde ook de vraag van beleggers en nam de vraag naar platina sieraden eveneens af.

John Matthey stelt dat de vraag naar platina sieraden ook dit jaar zal dalen voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Tegelijkertijd stelt de analist dat de vraag vanuit verschillende industrieën zal toenemen. De totale vraag zal stijgen, zo stelt het rapport. Desondanks zal er ook dit jaar een overschot aan platina zijn, vanwege het aanbod uit mijnbouw en recycling.

Vooruitzicht ABN AMRO

171204plat-pall4-1

Ook ABN AMRO stelt in haar outlook voor platina en palladium dat de vooruitzichten positief zijn, zowel voor platina als palladium. Zo voorspelt Georgette Boele dat de prijzen van beide edelmetalen in 2018 stabliseren om in 2019 weer verder te stijgen.

De waardering van www.goudverzekerd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 535 reviews.