photo 1578804376914 6d367cd21488

Goudvoorraad binnen enkele jaren uitgeput

Als de winning van grondstoffen op het huidige niveau doorgaat dan is de goudvoorraad binnen 40 jaar uitgeput. Dit stelt Theo Henckens in zijn promotieonderzoek naar schaarste van 60 verschillende metalen.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat goud en zink – indien we op hetzelfde consumptieniveau blijven – nog deze eeuw uitgeput raken. Daarnaast komt naar voren dat er 93% minder goud moet worden gewonnen willen we het edelmetaal behouden laten voor toekomstige generaties. Henckens concludeert in zijn onderzoek dat de prijsstijging van metalen die binnen enkele decennia op zijn niet overeenkomt met de realiteit.

“Je zou verwachten dat de prijs van die schaarse delfstoffen sneller zou gaan. Maar over een langere tijd bekeken is er geen significant verschil tussen de prijsstijging van geologische schaarse en niet-schaarse delfstoffen. Dat betekent dus dat de markt zijn werk niet goed doet.”

– Theo Henckens

goudvoorraad 2Om er voor te zorgen dat sommige metalen niet op zullen raken en ook beschikbaar blijven voor toekomstige generaties pleit Henckens voor een internationaal grondstoffenakkoord. De kern van dit akkoord zou een reductie van de winning van bepaalde grondstoffen zijn zodat deze langer voorradig blijven.

Vraag naar goud gestegen in 2016

Al eerder hebben we geschreven over een dalende goudvoorraad en een steeds groter wordende vraag. Vandaag kwam het World Gold Council met een nieuw rapport waaruit blijkt dat de vraag naar goud afgelopen jaar wederom is gestegen. Ondanks een stijging van de goudprijs van ruim 11% steeg de vraag naar het edelmetaal.

goudvraag 2016

Dit gegeven, gecombineerd met steeds meer bewijzen dat de voorraad aan goud langzaam aan begint op te raken en verder zal gaan dalen zoals reeds eerder hier besproken, is een van de duidelijkste koopsignalen die er op dit moment zijn voor goud.

Lees ook:

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 822 reviews.