photo 1586974710160 55f48f417990

Goudprijs schiet weer door $1400

Nadat de goudprijs afgelopen week door de grens van $1.400 per troy ounce brak, heeft goud dinsdagmiddag wederom deze grens beslecht. Door het positieve handelsoverleg tussen China en de VS afgelopen weekend daalde de goudprijs maandag nog met 2 procent.

De goudprijs steeg in enkele uren van €1.231 per troy ounce naar €1.270, een stijging van 3,17 procent. In dollars steeg de goudprijs van $1.391 per troy ounce naar $1.434, een stijging van 3,09 procent.

Paniek?

Een directe oorzaak voor de stijging van dinsdag is niet aan te wijzen. Wel speelden er dinsdag een aantal zaken die er voor zorgden dat de fear trade werd aangewakkerd. Zo verschenen er dinsdagmiddag berichten dat de Amerikaanse vice president Mike Pence voor een noodsituatie plotseling werd teruggeroepen naar Washington. Tegelijkertijd bleek ook dat president Putin een afspraak had met zijn minister van Defensie. Ook de veiligheidsraad van de Europese Commissie werd bijeengeroepen om nog onduidelijke redenen.

Het is niet bekend waarom Pence op het laatste moment terug moest naar Washington of waarom de Europese Commissie bij elkaar werd geroepen. Wel is later duidelijk geworden dat Putin met zijn minister van Defensie sprak over de Russische geheime onderzeeër waar brand uitbrak en waarbij 14 bemanningsleden zijn omgekomen.

Al snel gingen er geruchten over een mogelijke escalatie op het wereldtoneel waarbij er voornamelijk wordt gewezen naar Iran. Tot op heden is dit echter nog niet bevestigd.

Christine Lagarde?

Een andere mogelijke oorzaak voor de opmerkelijke stijging van de goudprijs is de benoeming van IMF voorzitter Christine Lagarde als de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank.

De topvrouw van de IMF zal Mario Draghi later dit jaar opvolgen. De benoeming van Lagarde wordt door de financiële markten wisselend ontvangen. Critici hebben vooral moeite met haar politieke achtergrond en het feit dat zij de onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar kan brengen. Daarnaast heeft zij niet veel expertise op het gebied van monetaire politiek.

Voorstanders van Lagarde wijzen juist naar de ervaring die zij heeft als voormalig minister van Financiën in Frankrijk en als topvrouw van het IMF.

De benoeming van Lagarde zorgde voor een daling van de euro ten opzichte van de dollar met een 0,5 procent. Lagarde heeft als topvrouw van de IMF meerdere keren aangegeven een voorstander te zijn van een negatieve rente. Volgens haar heeft dit een positief effect op de wereldeconomie.

De kans dat de ECB een nog ruimer monetair beleid gaat voeren zoals hier beschreven, is door de benoeming van Lagarde alleen maar verder toegenomen.

Judy Shelton?

Afgelopen week liet Powell nog weten dat een renteverlaging deze maand nog zeker geen uitgemaakte zaak is. Deze uitspraak samen met de positieve besprekingen tussen China en de VS, zorgden er voor dat de verwachting voor een renteverlaging deze maand kleiner werden.

Totdat Trump dinsdag aangaf dat hij van plan is om Judy Shelton, zijn economische adviseur tijdens zijn verkiezingscampagne van 2016, voor te dragen aan het Fed bestuur. Shelton stelde afgelopen maand in een interview met CNBC dat zij de rente binnen 2 jaar naar 0 zou verlagen indien zij zou worden aangesteld als Fed bestuurder.

Handelszorgen terug?

Nadat in het weekend de hoop op een handelsakkoord tussen China en de VS weer opleefde, verschenen er dinsdag berichten die de hoop op een (snel) akkoord tussen beide landen doen verdwijnen.

Handelsadviseur Peter Navaroo stelde dinsdag dat de besprekingen tussen beide landen in de goede richting gaan, maar dat het tijd zal vergen om tot een juiste deal te komen. Ook Trump zorgde voor de nodige verwarring door te stellen dat er alleen van een handelsdeal sprake kan zijn indien de deal ‘enigszins kantelt’ in het voordeel van de VS. Daarnaast staat Huawei nog steeds op een zwarte lijst met bedrijven waar geen zaken mee mag worden gedaan door Amerikaanse bedrijven.

Naast de handelsdeal met China richt de VS nu ook de pijlen op de EU. De VS maakt namelijk bekend dat het goederen uit de Europese Unie waaronder olijven, Italiaanse kaas en Schotse whisky extra wil belasten met importheffingen. Het zou gaan om een lijst met een totale waarde van $4 miljard. De EU bereidt tegenmaatregelen voor, maar staat open voor besprekingen met de VS.

Vooruitzicht goudprijs

Vanuit een technisch perspectief hebben analisten hoge verwachtingen voor goud in de tweede helft van het jaar.  Bloomberg Intelligence gaat uit van hogere goudprijzen voor zowel Q3 als Q4 2019.

Het feit dat de goudprijs na de daling van afgelopen maandag zo snel de weg omhoog weer heeft weten te vinden wordt ook als een bullish signaal gezien. Momenteel ziet het er uit alsof goud klaar is voor een nieuwe bullrun waarbij de top van 2011 ($1.837 oz) kan worden getest.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.