gold 679433 1280

Goudprijs stijgt naar hoogste punt in 6 jaar tijd

De goudprijs stijgt ook dinsdag vrolijk verder en doorbreekt de prijs €40.000 per kilo. In dollars heeft de goudprijs de grens van $1.400 per troy ounce maandag doorbroken en noteert op het moment van schrijven een prijs van $1.430 per troy ounce.

Sinds het begin van dit jaar steeg de goudprijs uitgedrukt in euro’s met 12,5 procent. In dollars steeg de goudprijs met 11,6 procent. De conflicten tussen Iran en de Verenigde Staten, en het uitblijven van een akkoord in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, spelen het edelmetaal voorlopig in de kaart.

Sinds 2013 heeft de goudprijs niet meer zulke prijsniveaus bereikt. In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit op een prijs van $1.875 per troy ounce.

‘Thermometer van de markt’

Vroeger werd goud als belegging voornamelijk gekocht als veilige haven. Wanneer men geloofde dat de financiële markten in elkaar zouden storten, dan kocht je goud en sloeg je dit op in een kluis. Vandaag de dag wordt goud nog altijd gezien als verzekering tegen koersdalingen van aandelen of valuta.

De omschrijving van Ivan Moen, hoofd beleggingen bij vermogensbeheerder Optimix, omschrijft volgens ons het best wat er op dit moment speelt rondom de goudmarkt. Moen ziet de goudprijs als een thermometer van de markt. “ „Wij zien het als verzekering. Als er onrust dreigt in de markt, ‘vluchten’ wij naar een veilige haven – naast valuta is dat onder meer in goud. Hoe meer onrust, hoe groter de aantrekkingskracht van goud.”

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.