photo 1589395706442 2fb4c9e65489

“Renteverlaging ECB in september”

In september zal er een renteverlaging van de ECB volgen, zo verwachten onder andere Goldman Sachs en ABN Amro. Tevens wordt verwacht dat de ECB haar balans weer met €70 miljard per maand zal uitbreiden.

Renteverlaging

Tijdens het laatste rentebesluit liet Draghi al weten dat de ECB de rente nog zeker een jaar lang niet zal verhogen. Afgelopen week suggereerde Draghi dat de centrale bank meer maatregelen kan nemen om de industrie, die tekenen van een recessie laat zien, te ondersteunen. Hij stelde dat de ECB bereid is om meer monetaire verruiming toe te passen indien de inflatie laag blijft.

Monetaire bazooka

De analisten van ABN Amro verwachten een renteverlaging van 10 basispunten. Dit zou betekenen dat banken -0,1% rente krijgen op leningen bij de centrale bank. Tegelijkertijd moeten dezelfde banken 0,5% rente gaan betalen op reserves die zij bij de ECB aanhouden. Daarnaast gaat ABN Amro nog eens uit van een extra renteverlaging van 10 basispunten volgend jaar.

Naast een renteverlaging gaat de ABN Amro er van uit dat de ECB de balans zal uitbreiden met €70 miljard euro per maand, 9 maanden lang. Dit betekent dat de ECB bereid is om €630 miljard euro aan gratis geld te creëren om zo de economie te ondersteunen. Opmerkelijk aangezien de ECB juist afgelopen jaar is begonnen met het afbouwen van het opkoopprogramma.

Negatieve spaarrente

Een verlaging van de rente betekent voor burgers dat geld parkeren bij een bank steeds minder rendabel zal worden. Ten eerste zul je nog nauwelijks rente ontvangen over geld dat je op je spaarrekening aanhoudt. Ten tweede zullen burgers bij een negatieve rente van banken, geld moeten toeleggen over hun spaargeld dat zij bij banken aanhouden.

Deze maand start een van Duitsland’s grootste spaarbanken, de Nassauische Sparkasse, met een negatieve spaarrente. Vermogende klanten met meer dan €500.000 op hun rekening dienen vanaf deze maand 0,4% rente te betalen op jaarbasis. De rente die banken moeten betalen aan de ECB wordt dus volledig doorberekend aan klanten.

De ECB wil met de negatieve rente de bestedingen (en daarmee de inflatie) in de Eurozone aanjagen. Bij een negatieve rente wordt sparen onaantrekkelijk en investeren en geld uitgeven juist aantrekkelijk. Dit is ook een van de redenen waarom hypotheken en consumptief geld lenen nu zo goedkoop zijn.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.