photo 1584111679018 5c24cbd563cd

Goud en zilver bereiken laagste punt in 12 maanden

Goud en zilver zitten in het verdomhoekje. De koersen van beide edelmetalen bereikten dinsdag het laagste punt in 12 maanden tijd. De goudprijs noteert op het moment van schrijven een prijs van 33.764 euro per kg. In dollars staat goud op 1.122 per troy ounce. Ook zilver daalde tot een prijs van 425 euro per kg, en in dollars tot 15,40 per troy ounce.

Powell

Niet geheel toevallig verscheen dinsdag de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, voor de bankcommissie van de staat. Powell gaf daar een positief vooruitzicht over de Amerikaanse economie en inflatie. Beleggers interpreteerden de uitspraken van Powell dan ook als een signaal dat de Federal Reserve de rente geleidelijk zal blijven verhogen. Powell liet zich ook uit over de handelsoorlog. Volgens de voorzitter van de Fed is het lastig om de impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie in te schatten.

De dollar

Naast de uitspraken van Powell speelt ook de dollar een belangrijke rol in de daling van edelmetalen. Zo bereikte de dollar index deze week het hoogste punt in 12 maanden tijd. De dollar index geeft de waarde van de dollar weer ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta als de euro, de yen, het pond, de Canadese dollar, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank.

Olie

Een ander belangrijk gegeven is de ontwikkeling van de olieprijs. Deze daalde deze week sterk met 4 procent. De oorzaak was het nieuws dat Saoedi-Arabië meer olie lijkt te gaan leveren aan Azië buiten de bestaande contracten om. Hiermee lijkt de grootste olieproducent ter wereld tegemoet te komen aan de eis van de Amerikaanse president Donald Trump om meer olie op de markt te brengen om zo de prijs te drukken.

En nu?

De goudprijs is YTD gedaald met 3,3 procent. Terwijl zilver het slechter doet met een daling van 6,6 procent. Het technisch plaatje voor zowel goud als zilver ziet er momenteel niet rooskleurig uit. Zo zijn een aantal belangrijke steunpunten doorbroken en wordt het lastig om de schade te herstellen. Een belangrijk steunpunt voor goud is op dit moment de grens van 1.200 dollar per troy ounce, terwijl voor zilver dit steunpunt op 15 dollar per troy ounce ligt.

Wanneer we kijken naar het fundamentele plaatje dan zijn goud en zilver op dit moment belangrijker dan ooit om te hebben. Gezien alle ontwikkelingen die momenteel spelen en het lange termijn perspectief voor beide edelmetalen is het een must om juist nu, wanneer de prijs zo laag staat, meer van beide edelmetalen aan je portefeuille toe te voegen.

Zo heeft ’s werelds beste voorspeller onlangs aangegeven dat goud in 2019 zal stijgen naar een prijs van 1400 dollar per troy ounce. Met de huidige koers is dit een stijging van 15 procent. Naast deze prognose zal de handelsoorlog, een harde Brexit, geopolitieke spanningen, en een afkoeling van de wereldeconomie, zorgen voor een vlucht naar veilige havens zoals goud en zilver.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 778 reviews.