photo 1520106212299 d99c443e4568

Centrale bank Rusland koopt goud voortaan in Moskou

De Russische centrale bank heeft bekend gemaakt dat het vanaf 1 november, goud zal kopen via de goudbeurs van Moskou. Analisten zien de bekendmaking van de Russen als een belangrijk signaal voor de fysieke goudmarkt.

Rusland is al jaren een van de grootste fysieke kopers van het edelmetaal. De Russen hebben dit fysieke goud al die tijd gekocht via “over the counter” transactie. Dit zijn transacties op een gedecentraliseerde markt, waarbij er niet wordt bijgehouden welke partij van wie koopt én voor welke prijs.

Met andere woorden: het merendeel van de transacties die binnen een dergelijke markt plaatsvinden zijn moeilijk beschikbaar voor het publiek, waardoor deze markt minder transparant is. Een ander bijkomstigheid bij deze manier van goud kopen is dat partijen geen directe invloed kunnen uitoefenen op de fysieke goudprijs waar normale beleggers hun goud kopen.

Wat gaat er veranderen?

De belangrijkste wijziging zit hem in het verschil tussen “over the counter” markten, en de goudmarkt in Moskou. Op de goudbeurs in Moskou wordt namelijk fysiek goud publiekelijk verhandeld. Dat wil zeggen dat wanneer Rusland via de beurs van Moskou goud koopt dit én publiekelijk bekend zal zijn én dat de aankoop ook daadwerkelijk fysiek zal moeten worden uitgeleverd.

Dit zal een direct effect hebben op de prijs van fysiek goud. De Russische goudreserves groeien bijna elke maand met enkele tonnen. De Russische centrale bank is de grootste koper van fysiek goud onder alle centrale banken. De Russische goudreserves nemen al 11 jaar (!) aaneengesloten toe.

Goud richting het Oosten

Al jaren gaan er geruchten over de goudhonger van met name Rusland en China en de verschuiving van de goudmarkt van het Westen richting het Oosten. Beide landen zitten in de top 3 van landen met de hoogste goudproducties. De centrale banken van beide landen kunnen de goudreserves zeer gemakkelijk uitbreiden door onder andere de nationale productie op te kopen en nu dus ook direct goud te kopen op de goudbeurs in Moskou in het geval Rusland.

China en Rusland rekenen ook steeds meer handel met elkaar af in goud. Deze nieuwe manier van handel tussen beide landen wordt door analisten aangemerkt als een directe bedreiging voor de Amerikaanse dollar die op deze manier wordt ondermijnd.

Mede door de steeds grotere honger van beide naar goud lijkt het aanbod van fysiek goud in de toekomst steeds verder onder druk komen te staan. Dit in combinatie met meerdere signalen dat ‘peak gold’ dit jaar wordt bereikt zijn tekenen aan de wand dat de goudprijs weleens omhoog zal kunnen schieten in de toekomst.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.