photo 1578804376914 6d367cd21488

Aanbod goud daalt komende 10 jaar met 33%

De ontdekking én productie van nieuwe goudmijnen zal in de komende decennia met ongeveer een derde dalen. Dit stelt Bloomberg op basis van onderzoek van Randgold Resources en BMO Capital Markets. Dit strookt tevens met de opvatting over ‘Peak Gold’ waar verschillende goudanalisten voor hebben gewaarschuwd en waarbij wordt gesteld dat het aanbod van goud steeds schaarser zal worden.

goudproductie

De ontdekking van nieuwe goudmijnen zal volgens berekeningen dalen met ongeveer 33% in de komende 10 jaar tot 2025. Hierdoor wordt het voor mijnbouwbedrijven moeilijker om hun huidige productiepeil op peil te houden. De onderzoekers waarschuwen dan ook dat dit gepaard zal gaan met fusies en overnames waardoor alleen de sterkste en grootste mijnen zullen overleven.

“What we’ll possibly see is consolidation in the industry as a result, whether that’s a large company taking over smaller ones, a number of smaller ones getting together, or even two or three large companies being merged. No CEO wants to run a shrinking company.”

– Ian Tefler, Vancouver GoldCorp

Fusies en Overnames

Het aantal fusies en overnames bereikte dit jaar het hoogste niveau sinds 2011, door de prijsstijgingen van dit jaar. Binnen de goudmijnsector is nu een strijd zichtbaar waarbij iedereen op zoek is naar mogelijke mijnen om toekomstige goudreserves veilig te stellen.

fusies en overnames goud

Volgens onderzoekers van BMO Capital Markets dient een goudmijn binnen 3 tot 4 jaar nieuwe ondergrondse reserves in kaart hebben gebracht wil het de productie op peil kunnen houden. Indien dit niet lukt dan rest als laatste optie een fusie of overname. Gezien het feit dat de goudproductie de komende 10 jaar zal gaan krimpen kunnen we er vanuit gaan dat het aantal fusies en overnames de komende tijd zal gaan stijgen.

Peak Gold

Peak Gold is het verschijnsel waarbij de output van  goud afkomstig uit bestaande mijnen het hoogtepunt bereikt. Net zoals de ontginning van fossiele brandstoffen steeds moeilijker, gevaarlijker en vervuilender wordt, zal ook de impact van goudwinning op het milieu toenemen.

peak gold

In de afgelopen jaren zijn de goudmijnen met de hoogste goudconcentraties ontgonnen. De grootste ontdekking voor wat betreft goudmijnen dateert zelfs alweer uit 1994. Op dit moment haalt men uit 1 ton gouderts ongeveer 5 gram goud. Honderd jaar geleden was dat nog 25 gram goud per ton gouderts. Dit verschijnsel wordt ook wel graden genoemd.

Mede door dalende grades en gebrek aan nieuwe goudbronnen zal het aanbod van goud in de toekomst flink onder druk komen te staan. En je hoeft geen rekenwonder te zijn om te stellen dat dit een effect zal hebben op de goudprijs.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.