photo 1577583211698 b3b892b363fe

Zo gaat de Fed haar gigantische balans afbouwen

Woensdagavond heeft Janet Yellen tijdens haar toespraak laten weten hoe de Fed haar gigantische balans van $4.500 miljard zal gaan afbouwen.

De Fed voorzitter liet weten dat de centrale bank op 1 oktober zal beginnen met het afbouwen van de balans met $10 miljard per maand. Elk kwartaal komt er nog eens $10 miljard extra bij, tot een maximum van $50 miljard. Over een half jaar zal de Fed dus maandelijks $50 miljard afbouwen.

Indien de Fed daadwerkelijk dit tempo aan zal houden dan zal de balans aan het eind van volgend jaar $4.050 miljard bedragen. Vanaf dat moment zal er jaarlijks $600 miljard dollar worden afgebouwd.

Er is een maar..

Tijdens het uiteenzetten van de plannen van de Fed hield Janet Yellen wel een stok achter de deur. Indien er een ‘significante schok’ op de financiële markten plaats zal vinden, dan zal de centrale bank stoppen met het afbouwen van de balans en weer beginnen met kwantitatieve verruiming. En gezien de verschillende waarschuwingen en voorspellingen duurt het niet al te lang voordat er een ‘significante schok’ zal plaatsvinden.

Renteverhoging?

Een renteverhoging bleef zoals verwacht uit. Wel heeft Yellen aangegeven dat een renteverhoging later dit jaar tot de mogelijkheden behoort. Analisten wijzen op dit moment december aan als het moment waarop de centrale bank de rente voor de derde keer dit jaar zal gaan verhogen. De kans op een renteverhoging in december steeg door de uitlatingen van Yellen van 33% naar 72%.

De uitlatingen van Yellen zorgen er voor dat zowel goud als zilver onder druk kwamen te staan. Door de uitlatingen van Yellen nam het vertrouwen in het monetaire beleid van de Fed toe waardoor de dollar in waarde steeg. Dit zorgde er voor dat goud weer onder de grens van $1.300 per troy ounce dook, voor het eerst sinds 28 augustus. Ook zilver daalde voor het eerst sinds 27 augustus onder de $17 per troy ounce.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 779 reviews.