Zilver zal dit jaar beter presteren dan goud

Zilver presteerde in 2017 niet zoals analisten hadden voorspeld. Het edelmetaal pluste in dollars 2,11% terwijl het in euro’s licht daalde met -2,5%. Desondanks stellen analisten dat zilver dit jaar beter zal presteren dan goud.

“Veel van de belangrijkste drijfveren voor een bullish beeld vwb zilver, spelen nog steeds een rol in 2018. Met name de stijgende inflatoire druk en een zwakkere Amerikaanse dollar”, aldus Maxwell Gold, directeur van ETF Securities. Brien Luncin, hoofredacteur van Gold Newsletter, stelt dat ook hij verwachtte dat zilver beter zou presteren dan goud in 2017. Volgens hem is dit niet gebeurd vanwege ‘de (in)consistentie in de stijging van de goudprijs, waardoor investeerders niet naar zilver hebben gekeken voor extra hefboomwerking”. Dit jaar verwacht hij echter dat zilver wél beter zal presteren dan zijn grotere broer.

Brien Luncin verwacht dit jaar een verdere daling van de Amerikaanse dollar als gevolg van recente signalen van een stijgende inlfatie, én het feit dat we in de eindfase zitten van de verkrappende cyclus zitten van de Federal Reserve. “Banken lijken klaar om het monetaire beleid verder aan te scherpen”, stelt Luncin. “Een zwakkere dollar vertaalt zich in opwaartse druk voor goud, en uiteindelijk, naarmate, deze trend zich doorzet, meer winst voor zilver”.

Vraag & Aanbod

De toename in de vraag naar zilver zal ook een grote rol spelen in de stijging van de zilverprijs dit jaar. “De zilvervraag vanuit industriële toepassingen zal naar verwachting voornamelijk uit [elektrische voertuigen] en fotovoltaïsche toepassingen groeien, aangezien zilver uitstekende elektrische geleidbaarheidseigenschappen heeft”, zegt Will Rhind, CEO van het fondsbedrijf GraniteShares. “Met een aanhoudende mondiale economische groei, een aanhoudende EV-vraag en een zwakkere dollar, heeft zilver het potentieel om goed te presteren in 2018 en mogelijk beter te presteren dan goud,” zegt hij.

Uit een rapport van het Silver Institute dat in januari werd gepubliceerd, blijkt dat de vraag naar zilver vanuit industriële toepassingen de grootste component is voor de afname van het edelmetaal. Maar liefst 60% van de vraag naar het edelmetaal was afkomstig vanuit de industrie, en naar verwachting zal dat dit jaar blijven groeien. De wereldwijde vraag naar zilver voor fotovoltaïsche toepassingen, met name in zonnepanelen, bedroeg in 2017 naar schatting 92 miljoen ounces.

“We verwachten dat de groei dit jaar zal doorzetten en een nieuw record zal vormen voor de zilvervraag, aangedreven door grootschalige toevoegingen aan zonnecapaciteit en de aanhoudende sterke vraagopname van individuele huishoudens, met name in China”, aldus het rapport.

Goud-Zilver ratio

Analisten wijzen er ook op dat de prijsverhouding van goud tot zilver (de zogenaamde goud-zilver ratio) die de hoeveelheid zilveren ounces meet die kan worden ingewisseld voor een ounce goud, historisch hoog is, wat in het verleden altijd een koopsignaal voor zilver suggereerde. Zilver “blijft relatief goedkoop in vergelijking met goud”, nu de verhouding goud-zilver op ongeveer 80 staat, tegen een historisch gemiddelde van 55, adlus een woordvoerder van ETF Securities.

Adrian Ash, onderzoeksdirecteur bij BullionVault, zegt dat het “onvermogen van zilver om in 2018 met goud mee te stijgen, betekent dat zilver extreme niveaus raakt, in termen van het gele edelmetaal.” De goud-tot-zilververhouding maakt goud “heel erg”, bijna net zo duur als in de afgelopen 25 jaar, “zegt hij. Hij wijst er ook op dat de zilver- en goudprijzen in de afgelopen 50 jaar in dezelfde richting hebben bewogen op 71% van alle handelsdagen. “Als je optimistisch over goud bent, zegt de geschiedenis dat je ook mag verwachten dat zilver zal stijgen,” zegt Ash.

En zelfs na de teleurstellende prestatie van vorig jaar voor zilver, geloven de analisten dat de prijzen dit jaar boven $18 per troy ounce zullen stijgen en “misschien aanzienlijk hoger.”

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 777 reviews.