photo 1577583211698 b3b892b363fe

Wat betekent Trump’s overwinning voor de Fed?

De verrassende zege van Donald Trump kan grote gevolgen hebben voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Fed.

De beleidsmakers van de Federal Reserve hebben dit jaar meerdere keren gehint op een renteverhoging in december. Ook de financiële markten hielden hier rekening mee. Volgens een peiling (al zeggen deze niks natuurlijk, gezien de uitslag van vandaag) van Bloomberg verwachtte 24 uur geleden 87% van de analisten een renteverhoging in december. Nu met de verkiezingsuitslag in het geheugen daalt deze verwachting naar 47%.

fed rate hike odds

Onzekerheid zal blijven

Gezien de onzekerheid die het presidentschap van Trump met zich meebrengt stellen analisten dat de centrale bank een renteverhoging voorlopig zal afhouden.

Trump heeft zelf ook tijdens zijn campagne meerdere keren aangegeven dat hij van plan is wat wijzigingen door te voeren bij de Fed. Zo stelde de nieuwe president van de Verenigde Staten dat het belangrijk is om de centrale bank te auditen.

Al jaren speculeren goudfanaten dat de Amerikaanse centrale bank geen of onvoldoende goud heeft liggen. Niemand anders dan leden van de Federal Reserve hebben toegang tot de goudkluizen. Daarnaast is er in al die tijd ook geen enkele keer bewijs geleverd dat het goud nog steeds aanwezig is in Fort Knox.

De laatste audit van het goud in Fort Knox dateert uit 1953 en toen werd er slechts 5% van het goud geaudit. De laatste jaren wordt de roep om een audit van het goud dat de centrale bank zogenaamd in de kluizen heeft steeds groter. Het wordt nu afwachten of Trump zich aan zijn woord zal houden.

“It is so important to audit The Federal Reserve, and yet Ted Cruz missed the vote on the bill that would allow this to be done.”

– Donald Trump, Twitter. 22 februari 2016

Ook voor de huidige president van de Fed, Yanet Jellen, breken onzekere tijden aan. Donald Trump heeft namelijk aangegeven dat hij het niet ziet zitten in de huidige baas van de centrale bank en dat hij haar wil vervangen wanneer haar termijn voorbij is.

“When her time is up, i would most likely replace her because of the fact that i think it would be appropriate.”

– Donald Trump, CNBC. 27 september 2016

Wat betreft het rentebeleid van de centrale bank is Trump ook duidelijk; hij is voorstander van lage rentes. Trump heeft tijdens zijn campagnes aangegeven dat hij de infrastructuur en de binnensteden van de Verenigde Staten met enkele honderden miljarden aan investeringen wil gaan opbouwen. Waar Trump dat geld vandaan wil halen is vooralsnog onduidelijk. Maar de kans bestaat dat de geldpers (in combinatie met een lage rente) weer aan het werk moet in de Verenigde Staten.

Wat betekent dit voor goud en zilver?

Het niet verhogen van de rente is een enorme opsteker voor zowel goud als zilver. Ook omdat de prijsontwikkeling van zowel goud als zilver in het derde kwartaal van dit jaar voornamelijk werd belemmerd door een op handen zijnde renteverhoging. Indien de Fed daadwerkelijk afziet van een renteverhoging zullen zowel goud als zilver nog een eindsprint inzetten in de laatste maanden van dit jaar.

Daarnaast zal de geloofwaardigheid van de Fed een enorme dreun krijgen, indien zij er niet in slaagt om de rente minimaal één keer te verhogen dit jaar. Na het verhogen van de rente met slechts 25 basispunten in december van 2015, voorspelden beleidsmakers dat de rente in 2016 dit jaar 4 keer stapsgewijs zou worden verhoogd. Dit werd later teruggebracht naar 2 verhogingen, en nu met nog 2 maanden op de agenda wordt zelfs één renteverhoging lastig.

Ook investeren?

Goud
Munten en baren

Zilver
Munten en baren

Palladium
Munten en baren

Platina
Munten en baren

Auteur

Dit artikel is geschreven door onze redactie.

Andere artikelen die u wellicht interessant vind

Winkelwagen
De waardering van www.goudverzekerd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 787 reviews.